Betöltés

Szinte varázslat: így jön össze 10 ezerből 20 millió a nyugdíjra!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-27

Ha már meglehetősen korán, 20 éves korodtól kezdve félreraksz havi 10 ezer forintot, akkor a nyugdíjig 20 millió forintot gyűjthetsz össze. Mindezt úgy, hogy kicsivel több mint 5 millió forintot fizetsz be, vagyis a maradék 15 millió az öledbe hullik. Nem is hangzik olyan rosszul, ugye? Persze, akkor is jó esélyeid vannak, ha később fogsz bele az öngondoskodásba, a lényeg az, hogy indulj el vele. Minél korábban kezded, annál kisebb havi összeg mellett elérheted a céljaidat. Hogy ne beszéljünk csak a levegőbe, mutatunk néhány egyszerű számítást, amitől tátva marad a szád.

Világos, mint a nap, hogy a magyar társadalom öregszik és egyre nő az idősek aránya, a legújabb becslések szerint is a 2030-as évek közepétől kezdve kérdésessé válik, hogy mennyire lehet majd megfelelő az állami nyugdíj. Találkozhatunk olyan szakértőkkel, akik 40%-os nyugdíjcsökkentést sem tartanak elképzelhetetlennek. A következtetés triviális, az öngondoskodás rendkívül fontos lesz a jövőben nyugdíjba vonulók számára. Ha szkeptikus vagy az egésszel kapcsolatban, akkor mutatunk néhány gyakorlati példát, amik megváltoztathatják a gondolkodásodat.

Mégis mikor kezdjem el az öngondoskodást?

A lehető legjobban akkor tesszük, ha nem vacillálunk, és minél hamarabb nekilátunk a nyugdíj-megtakarítás összegyűjtésének. Persze lehet ezzel dobálózni, de konkrét számok nélkül, ez a kijelentés csak úgy lóg a levegőben. Egy egyszerű példán keresztül viszont gyorsan átlátható, hogy miért éri meg a megfelelő időzítés.

Egy olyan esetet választottunk, ahol a célszemély havi 10 ezer forintot tud félretenni, ezt az összeget pedig önkéntes nyugdíjpénztárba (röviden ÖNYP-be) utalja. A feltételezéseink szerint a pénztár évente 4,5%-os hozamot érhet el, ami nem földtől elrugaszkodott. A pénztárak többsége az utóbbi években rendre efelett tudott teljesíteni, sőt volt olyan év, amikor a kétszámjegyű hozamok sem voltak elérhetetlenek.

Az alábbi ábrán megnézhetjük, hogy a 65 éves nyugdíjkorhatárig a különböző életkorokban mekkora megtakarításunk gyűlhet össze. A narancssárga vonal jelöli a nyugdíjba vonuláskor felhasználható megtakarítás nagyságát, ehhez képest a világoskék vonal a megtakarítási idő alatti befizetéseket tartalmazza.

nyugdij1161125Könnyedén feltűnik, hogy minél fiatalabb korban indítjuk el az öngondoskodást, annál magasabb lesz a befizetés és a nyugdíjkorhatár elérésekor felhasználható összeg közötti különbség. Azok például, akik 20 évesen indítanak ÖNYP számlát, 65 éves korukig 5,4 millió forint (45 (év) x 12 (hónap) x 10 000 forint) fizetnek be összesen. A megtakarításuk teljes értéke viszont megközelíti a 20 millió forintot. Ha viszont 10 évet várunk, és 30 évesen kezdjük el a takarékoskodást, 65 évesen már csak 11,3 millióból gazdálkodhatunk (4,2 millió forint befizetés mellett).

Kíváncsi vagy mennyit kellene félretenned nyugdíjas éveidre? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A jelentős eltérés a két példa között nem csak azért van, mert a befizetéseink hosszabb időszakon keresztül kamatozhatnak. Az államilag biztosított adó-visszatérítés is nagyon sokat nyom a latba. Hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárakba érkező befizetéseink 20%-át (évente maximum 150 ezer forintot) a befizetett adónkból visszaigényelhetünk a saját ÖNYP számlánkra, ami a többi befizetés mellett szintén kamatozik.

Mennyivel dobja meg az állami nyugdíjunkat a takarékoskodás?

Azt már láttuk, hogy sok millió forint gyűlhet össze a hosszú évek takarékoskodásának köszönhetően, viszont ez még csak az érem egyik oldala. Sokkal többet mond el számunkra, ha tudjuk, mekkora havi nyugdíj-kiegészítést kaphatok ebből. Tételezzük fel, hogy a felhalmozott összeget havi alapon szeretnénk felvenni, méghozzá 20 év alatt. Óvatosságból, a pénztáraknál is megszokott számításokat használtuk, vagyis kimondtuk, hogy 2%-os hozamot „garantál” számunkra a pénztár a kifizetési szakaszban.

Ezek alapján, aki már a 20-as évei elején elkezdi a megtakarítást, az havonta több mint 97 ezer forintot vehet fel az önkéntes nyugdíjpénztárából. A havonta felvehető összeg meredeken csökken, ahogy egyre később kezdjük el az öngondoskodást. A korábbi példánál maradva, ha a gyűjtést 30 évesen kezdjük, akkor a 97 ezer helyett 57 ezer forintot vehetünk ki havonta a pénztárunkból.

nyugdij2161125Sosem késő elkezdeni a felkészülést

A jövedelmi helyzet vagy éppen más célok (autó, lakás vásárlása például) miatt sokan későbbre halasztják a nyugdíjra való felkészülést. Ez viszont nem jelenti azt, hogy kicsúsznánk az időből. Akik már 30-40 évesek elmúltak, azoknak sem kell lemondaniuk a nyugdíj-kiegészítésről. Mindössze havi alapon nagyobb befizetésre van szükség ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt elérhessék. Mintha csak egy vizsgára készülnénk, ugyanazt az anyagot hosszabb idő alatt kisebb ráfordítással megtanulhatjuk, mintha az utolsó napokra tartogatjuk a tanulást.

A következő ábrán figyelemmel követhetjük, hogy miként változik a szükséges befizetés nagysága, ha eltérő időpontokban kezdjük el a „felkészülést”. Jól láthatóan, ha valaki 20 évesen kezd el előtakarékoskodni és 65 éves korára 15 millió forintos egyenleget szeretne látni, akkor elegendő havi alapon 7786 forintot félretennie (a fenti feltételek mellett). Ugyanezt az eredményt 40 évesen már csak havi 23 686 forint mellett vagyunk képesek elérni.

nyugdij3161125Azért is fontos ezt az ábrát megfigyelni, mert kiválóan bemutatja, hogy milyen nagy hatása van a kamatos kamatnak. Minél magasabb életkorban kezdjük el a megtakarítást, annál gyorsabban nő a szükséges havi befizetés nagysága, hiszen a hozamok is egyre kevésbé tudnak a segítségünkre lenni. Egy példán keresztül szemléltetve, ha 20 év helyett 21 éves korban kezdünk el takarékoskodni, akkor havonta 400 forinttal kell többet félretenni. Viszont, ha 40 év helyett már 41 évesen kezdjük el a gyűjtést, akkor az eltérés a havi összegben már 1600 forint.

19 Hozzászólás

 1. boda miklós

  …..ühüm…. és egyszercsak jön selmeczigabriella !

 2. lali

  Nekem az ilyen számításokkal már olyan sok csalódás ért!!!
  Rendben a számítás JÓ!! De! ha eljön az idő vajon lesz-e ebből valami???
  Lehet,hogy se pénz se posztó????!

 3. rachel liebermann

  Bizonytalan gazdasági helyzetben nem lehet eredményesen hosszútávon tervezni. Nem tudni, mit hoz a 45 év, mire a 20 éves nyugdíjba menne. A magam részéről 20 éves koromban 1200 ft volt a fizetésem, és mire nyugdíjba mentem ez a pénz egy napi bevásárlásra sem elég.
  Nem beszélve az Orbán-félékről, akinek a rendszere még az öngondoskodók pénzét is elveszi.

 4. István

  Ha esetleg a kormány úgy döntene, hogy az önkéntes pénztárakat “bedarálná” tudni kell, hogy itt nagyobb ellenállásba fog ütközni, mint a magánnyugdíj esetében. Ha még is keresztül vinne egy ilyet azzal az összes nyugdíjmegtakaritásnak vége lenne. A bizalom onnantól kezdve nulla lenne.

 5. Klári

  Most mentem nyugdíjba. Jól jött volna az a 20 millió. Előbb kellett volna gondolkodnom? Bár nem tudom hogy tettem volna félre 10ezer forintot az 1600 forintos fizetésemből. Lehet, hogy ezen nem is nekem kellene gondolkodnom, hanem annak, aki ilyeneket ír?

 6. obsitos

  Csak az ENRON botrány jut eszembe, amikor egy gazdaságilag-iparilag több lábon álló 20,000 fős nagyvállalat egészségügyi- és nyugdíjalapját 6 (hat) fő ELLOPTA, megtaláltak 4-et, becsukták, 2 még mindig vidámkodik valahol, a húszezer ember meg kifosztva rázhatja az öklét !!!
  Hol a garancia bármire, 45 év múlva?
  Már a nyugdíjkorhatár sem a mostani lesz !!!
  Mi van, amikor elfogy a 20 milla, 20 év alatt ?????

 7. Bánó Gábor

  Nem lehetetlen, de sokkal kisebb a valószínűsége, hogy a kormány ráteszi a kezét az önkéntes nyugdíjpénztári vagyonra. A legfontosabb különbség ugyanis az, hogy amíg a magánnyugdíj-pénztári tagdíj lényegében – és egy időben kötelező jelleggel – az állami befizetésekből kiterelt összeg volt, amit a bruttó(!), adózatlan bérekből vontak, addig az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás olyan, mint bármely más betét. Vagyis adózott, nettó(!) fizetésből történik a felhalmozása, amihez az állam utólagosan hozzájárul az évi befizetés 20%-val.

  Vagyis ez a 20% – ha úgy tetszik, az övék: adható…és ami adható, az el is vehető! -, tehát ha rá is teszik a kezüket, csak a sajátjukat van joguk vissza venni! Az összes többi azt illeti meg, aki a leadózott pénzéből oda befizetett, ugyanis az ténylegesen magánpénz!

 8. Nagy A

  Igen, és mit fog érni 45 év múlva a 20 mFt?

 9. Pogány Judit

  Még ha meg is lesz a 20 millió, mennyit ér majd 45 év múlva?

 10. Kunci

  Az önkéntesre is azt mondták, hogy az a tiéd. Aztán mégis kicsalták pontosabban kizsarolták az embertől mert sürgősen kellett a zseton. Persze azzal az ígérettel, hogy az állami nyugdíjszámla is egyedi, követhető lesz. Aztán mégsem lett. Miből gondolod, hogy ha az érdekek majd úgy kívánják az mnyp. megtakarításokat nem fogják kicsalni? Az EU-s pénzek felhasználását is elvileg keresztbe-kasul ellenőrzik, ezért azt hinnéd abból nem lehet lopni. Mégis a végén sógor, koma, jóbarát zsebében landol a nagy része. Sajnso az elmúlt évek megmutatták, hogy jelenlegi kormányunk igencsak kreatívan nyúlja le az embereket.

  1. bankmonitor.hu

   Úgy látszik még mindig keveredés van a fogalmak között. Az önkéntes nyugdíjpénztárak most is működnek és a saját vagyonunkként dönthetünk felőlük. A kötelező magánnyugdíjpénztárak esetében fordult elő, hogy a rendszer nagy rézét államosították. Nem szabad keverni a kettőt, mert a logika is teljesen más. A kötelező rendszerben az állam a járulékbevételeinek egy részéről mondott le, és azt kérte később vissza, míg az önkéntesnél a leadózott jövedelmünkből teszünk félre. Itt teljesen egyértelmű a helyzet, hogy az a mienk és úgy tekinthető mint egy bankszámla.

 11. Kunci

  Mai értéken számolnak havi 10000 Ft-tal. Az ilyen biztosításokat évente indexálják (ha kéred) tehát az infláció körüli mértékkel nő a befizetendő összeg de a lejárati összeg is nő. Tehát a lejáratkori X millió Ft annyi fog érni nagyjából mint ma 20 millió Ft.

  1. bankmonitor.hu

   Mi nem biztosításról írtunk a cikkben, hanem önkéntes nyugdíjpénztárakról. Az utóbbinál is lehet arról nyilatkozni, hogy évente automatikusan növekedjenek a befizetések. Ha például az inflációt követik a befizetéseink, akkor valóban jóval nagyobb összeggel tudunk majd kalkulálni.

 12. Kunci

  Azért olyan jó lenne ezt életszerű példán bemutatni, hogy mennyire életszerű vagy működőképes. Max. annál aki legalább 180.000 Ft-ot megkeres 20 évesen (vagy a szülők tudják patronálni) na és persze csak ritkán jár el szórakozni, üdülni. Na de ki az aki ennyi idősen lemond akár csak egy buliról mondván ez a pénz milyen jól fog jönni ha nyugdíjas leszek?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kunci! Teljesen egyénfüggő, hogy ki mikor kezd el takarékoskodni (miről mond le és miről nem), mi csak azt tehetjük meg, hogy felhívjuk a figyelmet a közelgő veszélyekre. Azt több cikkünkben is bemutattuk, hogy ha korán kezdjük el a megtakarítást, akkor nagyon kis összegből is jókora egyéni számla jöhet össze nyugdíjra, míg később ugyanezt a hatást csak jóval nagyobb áldozatok árán érhetjük el. Mi csak egy hasonlattal élnénk: ha látnánk előre, hogy egy természeti katasztrófa jön és tehetünk is időben ellene, hogy számunkra ne okozzon problémát, akkor nem az lenne az alap, hogy időben lépünk?

 13. kazmry

  jó meglátások,
  szóljon hozzá e nagyszerű ötlet adója

 14. Júliusz48

  Az önsegélyző és a magánnyugdíjpénztár között, hogy míg az önsegélyezőt a polgár maga gyűjti a jövedelméből addig a magánnyugdíjpénztárba a kötelező járulékból vontak el pénzt terhelve ezzel a felosztó kirovó rendszer bevételét amit az államnak kellett kiegészíteni. Természetes, hogy az állampolgárok a jövedelmükből félretett megtakarításaikhoz jobban ragaszkodnak, és az államnak erős ellenállásba kell ütközni még a befagyasztás esetén is is. Mindezek ellenére vannak eszközök az állam kezében, amivel növelhetik vagy csökkenthetik a megtakarítás értékét. Az infláció az egyik ilyen, ugyanis a cikkben emlegetett havi 10000 Ft ma reálisnak tűnik, de a 45 évvel ezelőtti fizetésekből ez kb 300 Ft lenne ami ma a bank levezetése alapján pontosan 600000 Ft lenne. Mindenkinek komolyan végig kéne gondolni, hogy kivon-e 10%-ot fiatalon a jövedelméből, ha a várható értéke nyugdíjba vonuláskor nem érne többet, mint max fél évi nyugdíja. természetesen a megtakarításnak, ha folyamatosan a jövedelem 10%-a a félretett összeg akkor ez az érték lényegesen magasabb is lehetne, de valószínűleg nem érné el még a nyugdíja 5 éves mértékét se, aminek a nyugodt öregkorhoz, ami várhatóavn 20-25 év elégséges lenne. Viszont az mellette szól, hogy a nehéz időszakokban mint pl: a munkanélküliség, ha már több mint 10 évet takarékoskodott, jelentős támogatást tud nyújtani, mert az alaptőke(befizetés, adójóváírás) nem de a hozadéka(kamat) büntetlenül felhasználható.

 15. Befektető

  Köszönöm a cikket, de még inkább a hozzászólásokat. Abból is látszik, hogy az emberek mennyire bizonytalanul állnak hozzá a nyugdíjukhoz, 20-évesen bulizzak vagy tegyek félre a nyugdíjamra? Ez talán nem kérdés és nem is várható el egy fiataltól. Élete során az embereknek tanulniuk kellene folyamatosan, és nem az iskola befejeztével csak dolgozni és hagyni, hogy minden menjen a maga módján, pénzügyileg is szinte kötelező fejlődni és pár dolgot ami nem feltétlen rizikós kipróbálni. Mivel ha nem adok neki esélyt akkor nem is lesz belőle semmi maradok ahol voltam. Több szálon kell lehetőségeket találni. Egy nyugdíj takarékosság nem hoz eredményeket az ember élete során.
  1 millió forint ma még jól jön az ember agya elkezd pörögni, hogy milyen jó kis összeg az és mennyi mindent tudnék most venni belőle, ezért is az a sok mikró hitel, de nézzük csak meg azt mennyi lesz ugyanannak az 1 milliónak az értéke 10 netán 20 esetleg 45 év múlva. Pontosan ettől tartanak sokan, hogy nem lesz értéke a befizetéseinek, és nem képvisel majd értéket, ez lehet így is lesz még akkor is ha inflációkövető is a megtakarítás, a bankmonitornál terméket adnak el és ezt reklámozzák, természetesen jó színben kell feltüntetni, ha azt mondanák hogy neked nem biztos, hogy jó lesz de nekünk jó, akkor nem akarnál üzletet kötni velük. Mik a lehetőségeid? Keress magad is befektetést, olvass és találj rá jó lehetőségekre. Nem csak az ingatlan világ létezik, és nem csak a nyugdíj előtakarékosságból lehet pénzhez jutni idősen. Ez a hozzászólás egy nesze semmi fogd meg jól, de hátha pár embernek sikerül felnyitni a szemét. Sikereket kívánok nektek kedves olvasók! Kívánom hogy váljanak valóra a számításaitok, DE ha azt szeretnéd, hogy a számításaid helyesek legyenek kérj segítséget hozzáértőktől vagy dolgozz meg magad érte! Senki nem ad ingyen pénzt a markodba.

 16. Katzor

  Itt nem Selmeczi Gabrielláról van szó,hanem arról, hogy az összes nyugdíjpénztár annyi működési költséget számol fel, azaz von le a befizetett pénzedből, hogy nem éri meg neked, csak nekik, hogy utalod rendszeresen a pénzed.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Blogajánló

 • alapblog

  Micsoda tartalékok!

  A lányok napja (International Day of the Girl Child): csapatban végzett problémamegoldásban mindenhol leverik a fiúkat. Micsoda tartalékok.     Forrás: Vakmajom a Facebookon The post Micsoda tartalékok! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.