Szívnak a bankok: 11% akkor sem fizet, ha lenne miből

Szívnak a bankok: 11% akkor sem fizet, ha lenne miből
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-02
 

A forintosítás után úgy tűnt, hogy rengeteg olyan adós kezdi el újra fizetni a hitelét, aki korábban már bedobta a törölközőt. Most az új számokból kiderült: korai volt az öröm. A hitelbedőléseket kiváltó okok valójában nem szűntek meg: mára már az elszámolás előtti szint közelébe zuhant vissza a 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek aránya. Érdekes, hogy az ügyfelek egy része akkor sem fizet, ha egyébként van pénze, miközben vannak olyan rendszeresen törlesztő ügyfelek, akiknek elvileg nincs is jövedelme.

A legalább 90 napja nem teljesítő lakossági hitelek aránya egy évvel ezelőtt volt a csúcson kb 19%-kal. Érdemi változást eredményezett viszont a forintosítás, mivel a hátralékok egy része a hitelek újraszámolásának köszönhetően eltűnt. Az idei első negyedév végén a mutató 16% alá, három éve nem látott szintre csökkent, miközben a 90 napon belül késedelemmel rendelkező ügyek aránya 10%-ra olvadt.

Ha ezt a két kategóriát (90 napon belül és túl) összesítjük, láthatjuk, hogy a késedelmes hitelek aránya a korábbi egyharmadról egynegyedre csökkent. Ám nyitva maradt a kérdés, hogy ezzel javul-e az ügyfelek fizetőképessége.

Mielőtt hitelcsapdába kerülnél, cseréld le a meglévő hiteledet egy olcsóbbra! A fejlett országokban hihetetlenül gyakori, hogy az ügyfelek a futamidő alatt egy olcsóbb megoldással kiváltják a régi hitelüket. Magyarországon ez még csak most kezd elterjedni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A féléves adatok (2015.06.) már kezdtek rávilágítani, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő adósok törlesztési gondjait a tartozás csökkentése nem oldotta meg. Akinek nincs egy fillérje, annak még az is sovány vigasz, ha csak fel annyival tartozik, mint korábban.

Ezt elsősorban az jelezte, hogy a 90 napon belüli ügyletek aránya három hónap alatt a másfélszeresére emelkedett (15%-ra), az összes késedelmes hitel aránya pedig visszakúszott 31%-ra.

90 napon túli késedelmes hitelek

A jegybank frissen megjelent statisztikái szerint a harmadik negyedévben a 90 napon túl nem teljesítő hitelek összege 1 068 milliárd forintra ugrott, aránya pedig majdnem elérte a 19%-ot. Ez utóbbi alig marad el a forintosítás és elszámolás előtti csúcsértéktől. Sokan a 90 napon belüliek közül kerültek át, vagyis a bajban lévő ügyfelek nagy része nem vált jól fizetővé a forintosítást követően.

A hiteltípusok közül a deviza alapú személyi kölcsönök esetén a legmagasabb nem teljesítők aránya. Ezeknek a kölcsönöknek majdnem fele bukóban van.

A bedőlt jelzáloghitelek száma összesen 144 ezerre tehető. Nagy baj, hogy az ingatlanok, amikre a hitelt felvették, kb 70%-ban szinte eladhatatlanok. Ennek oka, hogy olyan községekben és kisvárosokban találhatóak, ahol alig van kereslet.

Nem segít a szerződésmódosítás

Ha időben szólunk a bankunknak, hogy nem tudjuk fizetni a hitelt, akkor átalakítják azt, hogy könnyebb dolgunk legyen. Nekik is érdekük, hogy az ügyfelük ne menjen tönkre.

A számokból viszont az látszik, hogy az átalakított hiteleken belül is durván nő azok aránya, amiket nem tudnak fizetni. Három hónappal ezelőtt 32% volt az arány, most 40%.

Tudnának törleszteni, mégsem fizetnek

A bedőlt hiteleseket vizsgáló jegybanki tanulmányban érdekes eredmények születtek a nem teljesítő ügyfelek adatainak és az adóbevallások adatainak összevetése során. Az nem meglepő, hogy a jövedelemmel nem rendelkezők nem törlesztik a hiteleiket, továbbá elmaradnak azok is, akik havi részlete túl magas a bevételekhez képest.

nem teljesítő ügyfelek

Az viszont már nem semmi, hogy vannak olyan ügyfelek, akik annak ellenére törlesztenek, hogy nem rendelkeznek igazolt jövedelemmel. Még durvább, hogy 11% hiába rendelkezik az adósság rendezésére alkalmas jövedelemmel, de akkor sem törleszt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés