loading
Hírdetés

Nem mindig “fair” hitelfelvétel előtt a tájékoztatás

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Az MNB rendszeresen ellenőrzi a bankokat, a takarékszövetkezeteket és a pénzügyi vállalkozásokat, például azért, hogy azok mennyire felelnek meg az úgynevezett “fair banki” szabályoknak. Ezeket a hibákat találták legutóbb.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeresen ellenőrzi, hogy a pénzügyi intézmények (kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások) mennyire tartják be a 2015-től érvényes úgynevezett „fair banki” szabályokat. A legutóbbi vizsgálat során az MNB csak kisebb súlyú hiányosságokról számolt be. Előfordult például, hogy egyes hitelügyleteknél nem volt utólag igazolható a tájékoztató dokumentumok átadása, a jelzáloghitelek személyre szóló tájékoztatói hiányosak voltak, illetve több esetben az egyoldalú kamatmódosítási gyakorlatuk nem felelt meg teljesen a “fair banki” szabályoknak.

Hogy segítsük olvasóinkat, csokorba szedtük a tájékoztatással kapcsolatos “fair banki” előírásokat. Bár ezt törvény szabályozza, a hitelt felvevőknek is elemi érdeke tájékozódni, ha pedig nem rendelkeznek kellő pénzügyi ismeretekkel, akár szakértő tanácsadót bevonni a folyamatba.

Itt hasonlíthatod össze az aktuális lakáshitel-kondíciókat: Lakáshitel Kalkulátor

Itt versenyeztetheted meg egymással a bankok személyi kölcsöneit: Személyi Kölcsön Kalkulátor

Hírdetés

Hírdetés

Ezekről kell előzetesen tájékoztatni az ügyfeleket:

 • A hitel legfontosabb jellemzőiről.
 • A hitelnek az ügyfél pénzügyi helyzetére gyakorolt hatásáról.
 • Arról, hogy milyen kockázatot jelent egy esetleges jövedelemcsökkenés (betegség, munkanélküliség stb.). Ugyanis ezek nem mentesítenek a havi törlesztők megfizetése alól.
 • Arról, hogy lejárt tartozás esetén a pénzügyi szolgáltató automatikusan jogosult a hitelszerződésben meghatározott késedelmi kamatot felszámítani.
 • Amennyiben az ügyfél nem a szerződés szerint fizet, a pénzügyi intézmény felmondhatja a hitelszerződését. Ebben az esetben a fennálló tartozást egy összegben követelhetik az adóstól, az adóstárstól vagy a készfizető kezestől.
 • Arról, hogy az összes behajtással és végrehajtással járó költség az ügyfelet terheli.
 • Ha a biztosíték (fedezet) nem fedezi a tartozást, akkor az ügyfél jövedelmére vagy más vagyontárgyára is megindítható a végrehajtási eljárás.

Ezekről kell írásban, formanyomtatványon tájékoztatni az ügyfeleket:

A hitelszerződés megkötése előtt a pénzügyi intézmény és a pénzügyi közvetítő – a törvényben meghatározott formanyomtatványon – papíron, CD lemezen vagy e-mailben köteles tájékoztatást adni a hiteltermék legfontosabb jellemzőiről:

 • A hitel típusáról, a teljes összegéről, lehívásának feltételeiről, futamidejéről, a szerződés szerint fizetendő teljes összegről.
 • A kamatokról (hitelkamat, referencia-kamatláb, kamatfelár és kamatfelár-változtatási mutató, kamatváltoztatási mutató).
 • A hitelkamat módosításának feltételeiről.
 • A havi törlesztők és a THM számításáról, mégpedig egy példán keresztül is bemutatva ezeket.
 • A hitelhez kapcsolódó minden díjról, jutalékról, költségről (fizetési számlához, bankkártyához, közjegyzői eljáráshoz, illetve bármely járulékos szolgáltatáshoz kapcsolódó díjak).
 • A tájékoztatásnak ki kell terjednie a fizetés elmulasztásának következményeire, a szükséges biztosítékokra (pl: jelzálogjog, kezesség), az elállási jogra és ennek hiányára, a hitel felmondás feltételeire, az adatok időbeli érvényességére, valamint az előtörlesztési jogra is.
 • Fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret esetén a fogyasztót arról is tájékoztatni kell, hogy a pénzügyi intézmény mikor lehet jogosult a hitel teljes összegét visszakövetelni.
 • Amennyiben a hitelképességi vizsgálat után a pénzintézet elutasítja a hitelkérelmet, ennek okáról is tájékoztatást kell adnia.
 • Szerződéskötés megelőzően – az ügyfél kérésére – a szerződéstervezetet díjmentesen el kell juttatni az ügyfélhez.
 • Amennyiben a hitel lehívására többféle módon kerülhet sor (pl.: több részletben, vagy időben halasztva) és ez befolyásolja a hitelkamatot, vagy bármely egyéb fizetési teherrel jár (díj, költség, jutalék), a pénzügyi intézmény (pénzügyi közvetítő) a tájékoztatás során köteles jelezni, hogy a különböző lehívási módok eltérő THM-et eredményezhetnek.
 • A pénzügyi közvetítő köteles közölni, hogy egy vagy több pénzügyi szervezet nevében jár-e el. Emellett köteles a részére fizetendő díj-, költség és egyéb fizetési kötelezettségre vonatkozó megállapodást is rögzíteni.
 • A tájékoztatást tartalmazó formanyomtatvány egy példányát az ügyfél részére át kell adni és ennek másolatán az ügyfél aláírásával kell az átvétel tényét igazolnia.
 • Jelzáloghitel esetén a szerződés tervezetét – külön kérés nélkül is – legalább 3 nappal a szerződéskötést megelőzően az ügyfél rendelkezésére kell bocsátani. A jelzálogfedezettel biztosított szerződések elektronikus úton nem köthetők meg. A tájékoztatás, ennek igazolása, a szerződés tervezetének rendelkezésre bocsátása (a felek megállapodása alapján) azonban azonosított elektronikus úton vagy elektronikus okirati formában is teljesíthető.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés