Takaríts meg több mint 10.000 Ft-ot egyetlen hívással!

Takaríts meg több mint 10.000 Ft-ot egyetlen hívással!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-10
 

A növekvő számlafenntartási költségek következményeként egyre többen döntöttek úgy azok közül, akik több bankszámlával is rendelkeztek, hogy a bankköltségek csökkentése érdekében „feleslegessé” vált számláikat megszüntetik. Teljes mértékben racionális magatartásról van szó, de biztos, hogy a számlák összevonásakor a legjobb megoldás született?

Egy elhibázott döntésnek igen komoly ára lehet. Szélsőséges esetben éves szinten akár 16.000 Ft-unk bánja, ha a számlák összevonásakor nem járunk el elég körültekintően! És hogyan lehet mindezt megspórolni? Egyszerűen, csupán a számlacsomagot kell módosítani, így még bankot sem szükséges feltétlenül váltani!

A jegybanki alapkamat csökkentési sorozat kezdetekor még kétségkívül a lekötött betétek voltak kishazánkban a slágertermékek megtakarítások terén. Teljesen érhető, hiszen bárminemű kockázat vállalása nélkül kiemelkedő betéti kamatokat találhattunk a bankok kínálatában. Ezen apropón rengetegen döntöttek úgy, hogy a magasabb kamat érdekében egy, vagy akár több bankszámlát is fenntartanak az aktív bankolásra használt számlájuk mellett. Nincs ebben semmi meglepő, főként, hogy több banknál is mind a mai napig találunk olyan számlacsomagot, amely fenntartása díjmentes, ha kizárólag betétlekötésre használjuk azt.

A folyamatos alapkamat csökkentés elkerülhetetlen következményeként viszont a lekötött betéti ajánlatok egyre inkább veszítettek vonzerejükből, továbbá a bankokat terhelő terhek következtében a számlafenntartási költségek is több esetben emelkedtek. Mindezekből egyenesen következett, hogy
a bankköltségek csökkentése érdekében egyre többen döntöttek a „felesleges” számlák felszámolása mellett.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy valóban a megfelelő számla került-e megszüntetésre. Nem kizárt ugyanis, hogy az egyéb bankkapcsolat(ok) felszámolása során nem voltunk kellően körültekintőek és éppen azt a számlát tartottuk meg, amit korábban kizárólag betétlekötésre tartottunk fenn. Ezért arra gondoltunk, hogy adatbázisunkat segítségül hívva megmutatjuk, milyen eredménnyel jár, ha egy betétlekötésre amúgy ideális bankszámlát elkezdünk aktívan használni.

Minden bank kínálatában találunk olyan számlacsomagot, amely betétlekötésre tökéletesen alkalmas, viszont ahogy elkezdjük aktívan használni (utalunk, bankkártyát veszünk igénybe, stb.) a fenntartási költségei jellemzően az egekbe szöknek. A magyarázat igen kézenfekvő: ezek a számlák egyszerűen nem erre valóak.

11 bank ajánlatát vettük górcső alá és kiindulásként mindegyiknél megkerestük a betétlekötésre leginkább alkalmas számlacsomagot. Ennek eredményeként, ha valaki napjainkban kizárólag ilyen célra tart fenn egy bankszámlát, akkor átlagosan havi 339 Ft-tal kell számolnia (átlagosan ennyibe kerül a számlavezetés). Persze a szélsőértékek is említésre méltóak, hiszen 0 Ft-tól egészen 899 Ft-ig találunk ajánlatot a bankok kínálatában. Tegyük fel, hogy több bankszámlával rendelkezünk, de úgy döntünk, hogy optimalizáljuk bankköltségeinket, ezért a feleslegesnek ítélt számlá(i)nkat megszüntetjük, bankszámlaforgalmunkat pedig arra a számlára tereljük, amiről korábban csak lekötéseket indítottunk. Így átlagos bankhasználati szokásokat és 150.000 Ft-os jövedelmet feltételezve az iménti 339 Ft-os havi költségünk 1.431 Ft-ra emelkedik (havi 1.092 Ft különbség!) a számlacsomag kedvezőtlen díjszabása miatt. Az eredményt szemügyre véve igen kedvezőtlenül járunk, ha az adott számla mellett döntünk, de azért még nincs minden veszve.

Még akkor is találunk megoldást, ha ódzkodunk a bankváltástól!

Korábbi gondolatmenetünket folytatva, ha ugyanannál a banknál megkeressük az adott bankhasználati szokásoknak leginkább megfelelő számlacsomagot, akkor jelentősen lefaraghatóak a költségek. A vizsgált bankok kínálatában található legideálisabb számlacsomagok (a fenti szokások fényében) átlagos havi fenntartási költsége ugyanis a korábbi 1.431 Ft-tal szemben csupán 665 Ft.

abra_140710

Ahhoz pedig, hogy a kedvezőbb számlavezetés előnyeit élvezhessük,
nem kell egyebet tennünk, mint egy egyszerű számlacsomag váltást kezdeményeznünk. Ezt a legtöbb esetben telefonon keresztül is (valahol akár a netbankon is) megtehetjük, így még bankfiókot sem kell felkeresnünk. Több banknál még külön díjat sem kell a csomagváltásért fizetnünk, de ahol díjköteles a módosítás ott is nagyságrendileg 1.000 Ft-ból megúszhatjuk.

Az, hogy előnyös-e a számlacsomag váltás nem kérdéses. Annak fényében, hogy
éves szinten átlagosan több mint 8.000 Ft spórolható meg (az esetleges módosítási díjat is figyelembe véve), nem beszélve arról, amikor ez jócskán 10.000 Ft fölötti összeg, szélsőséges esetben pedig akár több mint 16.000 Ft megtakarítást jelenthet.

Persze nem kell, hogy ennyivel beérjük! A banki szerződések ugyebár nem egy életre köttetnek… 

Bankhasználati szokásainkat számba véve könnyen összehasonlíthatjuk a bankok ajánlatait, így akár még nagyobb megtakarítást is elérhetünk!



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés