Tanácsok, amiket megfogadva tízezreket spórolhatsz a személyi kölcsönön

Tanácsok, amiket megfogadva tízezreket spórolhatsz a személyi kölcsönön
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-05 Frissítve: 2021-07-01
 

Nagyon népszerűek manapság a személyi kölcsönök, ugyanakkor a hitelfelvétel során itt sem lehetünk könnyelműek. Fontos, hogy tisztában legyünk és jól döntsünk a kamatkockázat, vagy éppen a futamidő kérdésében, de az is lényeges, hogy végiggondoljuk, hogyan csökkenthető a tartozás, ha lehetőség nyílna rá. Összeállításunkban ezen fontos gyakorlati kérdéseket járunk körül a személyi kölcsönnel kapcsolatban.

Hogyan is törleszted a személyi kölcsönt?

A személyi kölcsönök már gyorsan és egyszerűen elérhetőek akár 11-12%-os THM mellett, ilyen formában egy vonzó finanszírozási formáról van szó lakásfelújítás, vagy egy megálmodott autó megvásárlásához. Ráadásul ezek a hitelek szabadon felhasználhatóak és ingatlanfedezetet sem kell felajánlani hozzájuk.

Ugyanakkor, ahogy a lakáshitelek esetében, úgy a személyi kölcsönöknél is rendkívül fontos a kamatperiódus megválasztása. Hozzá kell tenni, hogy a személyi kölcsönöknél a kamat rendszerint fix, így egy hirtelen törlesztő emelkedés nem veszélyezteti a pénztárcádat. Alapvetően a személyi kölcsönök nagyobb részénél a kamat állandó a futamidő alatt, míg van olyan bank, amely 3 éves futamidőig fix kamatot, azon túl pedig változót kínál. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha 5 évre vennél fel, akkor a 3. év után módosulhat a hitel törlesztőrészlete, de az is csak a jegybank által megfogalmazott kamatváltoztatási mutató alapján.

A kamatozás módja mellett a választott futamidőnek is szerepe van abban, hogy mekkora lesz a havi törlesztőrészlet. Ha hosszú futamidőt választunk, akkor ugyan a havi törlesztő kisebb lesz, viszont a törlesztőrészletekben kisebb a hiteltörlesztési rész és összességében többet fizetsz (kamat formájában) a bank felé. Ez alapján olyan havi törlesztőt érdemes megcélozni, ami még nem borítja fel a családi kasszát.

mkb-szemelyi-kolcson

Hirdetés

Hirdetés

Így tudhatod le hamarabb a tartozásod

A személyi kölcsönnél, akárcsak a jelzáloghiteleknél lehetőség nyílik az elő- és végtörlesztésre. Ennek a lényege, hogy a megtakarításod, vagy egyszeri nagyobb bevételedet a hitelbe forgatod be, és ezáltal a tőketartozást csökkented, amivel így kamatfizetést tudsz spórolni a hitelen. Ráadásul a személy kölcsönnél akár egy kisebb összeget is megéri betörleszteni, hiszen már ezáltal is szemmel látható csökkenést érhetsz el. Márpedig annál jobb befektetést nehezen találni, minthogy adósságtól szabadulj meg.

A bank ugyan elő/végtörlesztési díjat számíthat fel, de az előtörlesztés előnyei valószínűleg lényegesen nagyobbak, mint a költségei. Úgy számolhatsz, hogy az előtörlesztés díja mindig az előtörlesztett összegtől, a hátralévő futamidőtől, valamint attól függ, hogy a múltban történt-e már előtörlesztés.

Az előtörlesztés díj konkrét mértékét jogszabály korlátok közé tereli. Jelenleg ez alapján maximum az előtörlesztett összeg 1 százaléka lehet, amennyiben még egy évnél tovább kell a hitelt fizetni. Viszont ha a futamidőből már csak kevesebb, mint egy év van hátra, akkor az előtörlesztés díja legfeljebb 0,5 százalékos lehet.

Van ugyanakkor egy jelentős könnyebbség is az előtörlesztésnél, hiszen évente egyszer maximum 200 ezer forintot ingyenesen be tudsz forgatni a hitelbe. Ez alapján a megtakarított összegeket megéri a hitelre fordítani, hiszen akár költség nélkül is csökkenteni tudod a fennálló tartozásod, valamint a havi törlesztési kötelezettséged.

Vegyük például azt az esetet, hogy 3 millió forintot 5 évre, 11%-os kamattal vettél fel. Ebben az esetben, ha 200 ezer forintot előtörlesztesz a 2. év végén, akkor 223 ezer forintot is megspórolhatsz a törlesztőrészleteken, mivel a havi törlesztőd az eredeti 65 ezerről 58 ezer forintra csökken.

Tekintse meg kiemelt partnerünk, az MKB személyi kölcsön ajánlatait!






Hirdetés
Hirdetés