Tartósan 300 forint alá is kerülhet az euró?

2015. 02. 12. szerző: bankmonitor

A német kamatok szemmel már alig láthatóak. Ennek is köszönhetően valószínűleg a forint erősödni fog ebben az évben. Egy alapkezelő szerint akár tartósan 300 forint alá is kerülhet az euró árfolyama. Akkor mibe érdemes idehaza fektetni? Erre is válaszol a Fidelity egyik igazgatója.

Nagyon hektikus piaci mozgásokra számít Adam Lessing, a Fidelity Worldwide Investment egyik igazgatója. Ennek ellenére szerinte 2015 egy jó év lehet a befektetések szempontjából: az amerikai részvénypiac és a dollár tovább erősödhet, ám fel kell készülni a hirtelen áringadozásokra. Különösen a devizáknál vár heves árfolyammozgást. Szerinte most a saját devizában történő befektetéssel lehet elkerülni ezt a kockázatot. A magyar megtakarítóknak pedig az abszolút hozamú befektetéseket ajánlja. Az interjú teljes egészében az Alapblogon olvasható.

Devizapiaci mozgásokra Zsiday Viktor is számít. Ő úgy gondolja, hogy az év folyamán euróért kevesebb, mint 300 forintért hozzá lehet jutni. Mitől fordulna meg az eddigi gyengülő trend? Az MNB az irányadó rátánkat 7%-ról 2,1%-ra csökkentette, ám erről a szintről már régebb óta nem mozdult el az alapkamatunk, miközben a külföldi jegybankok folyamatosan csökkentették a saját irányadó kamatait. Ezzel megnőtt a kamatkülönbözet a hazai és a külföldi befektetések között (ami növeli a forint vonzerejét). A teljes folyamatot Zsiday Viktor blogbejegyzésében megismerhető.

Érdekes olvasmány a Száz évbe telt, de Németország megnyerte az első világháborút is. Ebben a részletes írásban meg lehet ismerni az első és a második Világháborút kiváltó gazdasági érdekeket és, hogy paradox módon Németország tulajdonképpen jól járt azzal, hogy elvesztette az első világháborút. Hosszú távon, gazdaságilag mindenképpen. Mostanra ugyanis Németország ötévnyi külkereskedelmi többletéből meg tudná vásárolni Párizs minden ingatlanát… Érdemes rászánni az időt és végigolvasni a bejegyzést.

Fentiek alapján gondolom senki nem csodálkozik, hogy a német 10 éves kötvények hozam soha nem látott mélységekben találhatóak (Kattints a képért!)

Ráadásul, ha az egész eurózónát nézzük, akkor nem csak a kamatok, de a hitelundor is eltűnt (Kattints a képért!). 2014-ben már masszívan növekedtek mind a lakossági, mind a vállalati hitelek. Márpedig ez jó hatással van a gazdasági növekedésre és a vállalati jövedelmezőségre is. Ez utóbbit vizsgálva azonban az amerikai vállalatok előnye növekszik az európaiakkal szemben. (Kattints a képért!) De Európában még csak most kezdődött a mennyiségi lazítás! Elképzelhető, hogy ez a különbség ennek hatására majd csökkeni fog.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?

2018. 05. 19.

A lakáspiacon, főként Budapesten a befektetői kereslet dominált, mielőtt a saját célra vásárlók is vásárlásba kezdtek volna. Igen ám, de ez együtt jár a lakásárak nagyfokú emelkedésével is, így a...

Ideje izgulni a következő válság miatt?

2018. 05. 12.

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy...

Mégis milyen befektetést érdemes választani?

2018. 05. 05.

Egy alapkezelő szemszögéből mindig más a világ, és ezt be is bizonyította a Citadella Alap portfólió menedzserével, Zsiday Viktorral készített interjú. Ő úgy látja, hogy nagyon nehéz jelenleg a befektetési...

Fektess a kiváló cégekbe – Na de hogyan?

2018. 04. 28.

A vállalati felvásárlásokat fokozott figyelemmel szokták kísérni a befektetők, hiszen a pénzügyi logika alapján azt várjuk, hogy a létrejövő nagyobb vállalat plusz előnyöket lesz képes felmutatni. Igen ám, de a...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.