Betöltés
loading

Telefonálj ingyen! Lehetséges?

Nem olcsó mulatság Magyarországon telefonálni. Az ügyfelek többsége azonban csendben beletörődik a helyzetbe és fizet, mint a katonatiszt. Pedig számos lehetőség kínálkozik a telefonszámla csökkentésére, csak épp nem használjuk ki ezeket. Az Interneten keresztül beszélgetve például drasztikus költségcsökkentést érhetünk el.

Mennyi az annyi?

Nem könnyű dolog utánanézni annak, vajon melyik telefontársaságnál mennyiért használhatjuk a mobilunkat. Ez a feladat nem csak az egyszerű emberek, hanem a nagy nemzetközi statisztikákat összeállítóknak sem sikerül. Az OECD két évvel ezelőtti tanulmánya szerint Magyarországon kifejezetten drága a telefonhasználat kifejezetten drága. Az Európai Unió kimutatása szerint viszont az átlagosnál olcsóbb nálunk telefonálni. A 27 tagállam átlagos percdíja 9,1 eurócent, azaz durván 27,3 forint. Magyarországon viszont egy hívásért percenként csak 6 centet, azaz 18 forintot kell fizetni. Egy független tanácsadó cég, az A. T. Kearny tavaly év végi tanulmányában 9,4 centre, azaz 28,2 forintra saccolta az átlagos magyar percdíjakat. Az átlag magyar e számokat látva csak sóhajt egyet:
de jó is volna! A legnagyobb mobilcégek ajánlatait böngészve ugyanis 45 forintnál olcsóbb percdíjat csak elvétve találunk.

Mi ilyen drága?

Sokan teszik fel ezt a kérdést. A válasz azonban meglepő. Nem, nem a profitéhes távközlési vállalkozások okolhatóak elsősorban a drágaságért, hanem a magyar állam. A 27 százalékos áfát tekintve például Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik. Erre pedig még rárakódik a távközlési cégekre kivetett extra adó. Így jön ki, hogy telefonköltségeink körülbelül 40 százaléka adó. Ilyen magas adóterhelés pedig egyetlen európai országban sincs. Más országokban az állam beéri 23-25 százalékos sarccal.

Ha te is szeretnéd csökkenteni telefonköltségeidet, nézd meg a Vodafone alábbi ajánlatát!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Mi lehet a megoldás?


Az Internet! Elég, ha vásárolunk egy pár ezer forintos mobilinternet előfizetést és néhány okos alkalmazás (Skype, Viber, Snapchat) használatával máris telefonálhatunk
INGYEN a számítógépünkkel, vagy okostelefonunkkal. De vigyázat! A hívás csak akkor ingyenes, ha egy másik hasonló alkalmazást használóval beszélünk. A hagyományos vezetékes vagy mobilszámokat hívva már fizetni kell és nem is keveset. Ám ezt a lehetőséget Magyarországon csak kevesen használják ki. Az EU felmérése szerint nálunk csak a háztartások 27 százaléka telefonál az internet segítségével, míg az uniós átlag 32 százalék. Ráadásul ugyanezen kimutatás szerint nálunk az elmúlt években nemhogy nőtt, de három év alatt még 6 százalékkal csökkent is az internetes telefonálást választók aránya.

Miért nem kell az ingyenes?

Elsősorban azért, mert a mobilinternet előfizetés más megoldáshoz képest drága. Az 1 GB adatforgalmat lehetővé tevő alapcsomag áráért korlátlan adatletöltést kínáló vezetékes internet előfizetést kaphat a fogyasztó. Sokkal nagyobb baj, hogy a telefontársaságok tiltják az internetes telefonálást lehetővé tevő alkalmazások használatát. Különféle, például korlátlan beszélgetést kedvezményekkel arra ösztönzik az ügyfeleket, hogy az ő tarifacsomagjaikat válasszák. Mindezektől függetlenül nem kell lemondani az ingyenes telefonálásról. Kétségtelen, a mobiltelefon nyújtotta mozgékonyságot be kell áldoznunk, de nem volt oly régen, mikor még a helyhez kötött vezetékes telefon volt a mindennapjaink része.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így fogsz mobilozni öt év múlva!

Már több világcég is dolgozik azon az új fajta mobilhálózaton, amely a ma ismertnél jóval gyorsabb és jobb minőségű adatforgalmat tesz lehetővé. Ez az úgynevezett 5G hálózat öt év múlva...

Még nincs okostelefonod? Akkor erről le fogsz maradni!

Öt év. Mindössze ennyi idő kell ahhoz, hogy alapjaiban átalakuljon a világunk. Ebben az új rendszerben pedig, akinek nincsen okostelefonja, az kívülállónak fogja érezni magát és nehezen boldogul majd a...

Olcsó vásárlás telefonnal? Nem lehetetlen!

Okostelefon. Bár neve alapján egy ilyen készülék az emberi hang továbbítására alkalmas, ám lassacskán ezt a tudását használjuk a legkevésbé. Az átlag felhasználó ma már inkább csetelésre, azaz üzenetek gyors...

Menő okostelefonra vágysz? Ezeket válaszd!

Napjainkban megkerülhetetlennek számító használati tárgy az okostelefon. Munkában, szórakozásban, a hétköznapi teendők intézésében hasznos segítőtárs. A számunkra legmegfelelőbb készülék kiválasztása nem könnyű feladat. Ehhez jó kapaszkodó lehet az eladási statisztika,...

Blogajánló
  • alapblog Globalizált termelés

    A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.