Télen kell nyaralót venni? Pénzügyileg jó döntés lehet!

Télen kell nyaralót venni? Pénzügyileg jó döntés lehet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-24 Frissítve: 2022-01-27
 

Nyaralót, hétvégi házat vagy apartmant vennél a család számára, esetleg befektetésnek? Ha már most minden adott a vásárláshoz, akkor nem érdemes tavaszig várnod, mert szezonon kívül jobbak a lehetőségeid. Mutatjuk, miről is van szó.

Az ingatlanpiacon hagyományosan tavasszal és ősszel van a legnagyobb pezsgés, ám a két időszak között van némi különbség, amivel célszerű tisztában lennünk. Legerősebb alapvetően a tavasz, hiszen a karácsonyi ünnepek előtt többségünknek nincs ideje – illetve kedve – a vásárlás vagy az eladás idegőrlő procedúrájával foglalkozni, az év elejével azonban új lendületet kaphatunk. Az év végi szusszanás arra is jó alkalmat jelent, hogy átgondoljuk a lehetőségeinket, és nézelődjünk a hirdetési portálok kínálatában, illetve tájékozódjunk a számunkra elérhető otthonteremtési támogatásokkal és az esetleges finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban.

A másik – a tavaszinál némileg gyengébb – szezon az őszi időszak, már csak azért is, mert sok szülő ilyenkor dönti el, hogy albérlet helyett inkább saját tulajdonú ingatlant vásárol a gyerekének, ami társbérlőkkel akár egy hitel törlesztőjét is képes kitermelni.

Hirdetés

Hirdetés

Már télen érdemes belevágni

Nagyjából a nyaralók és hétvégi házak piaca is követi az általános szezonalitást, annyi különbséggel, hogy itt a tavasz még erősebb. Érthető, hiszen, ha valaki tavasszal vásárol, akkor már azon a nyáron használatba veheti az új szerzeményét. Szemfüles vevőként azonban már télen elkezdhetjük a keresést, amitől a rossz időjárás se tántorítson el bennünket, ekkor ugyanis még lanyhább a kereslet, így kisebb a konkurencia is.

Ilyenkor számos olyan hirdetéssel találkozhatunk, ami még az előző évről maradt fent, de valamilyen oknál fogva eddig nem akadt rájuk vevő. Ennek oka többnyire a nem megfelelő árazás. Ám ha egy ingatlan már hosszú ideje nem kelt el, és érdeklődők sem hívják percenként a tulajdonost, akkor jó esélyünk van arra, hogy a téli hónapokban alkudni tudunk az árból.

Azért is célszerű minél hamarabb elkezdeni a nyaraló keresést, mert szinte bizonyosan szükség lesz némi felújításra, ehhez pedig szakembereket kell találni, ami egyáltalán nem egyszerű és gyors mostanság. Ha pedig hitel is kell a vásárláshoz, akkor ennél is nyugodtan számolhatunk 1-1,5 hónap átfutási idővel, ami természetesen késlelteti a birtokon belülre kerülést.

Légy nyáron is szemfüles!

Az ingatlanpiacon általában uborkaszezonnak számító nyári hónapok a nyaralók esetében némileg máshogy alakulnak, hiszen ilyenkor nagy a nyüzsgés az üdülőhelyeken, így egy szem előtt lévő eladó tábla bizony sok érdeklődőt bevonzhat. Célszerű az érdekes nyaralók elérhetőségeit megtartani, feljegyezni a legfontosabb paramétereket, illetve elmenteni a róluk készült saját fotókat. Hasznos a hirdetési portálokon is utána keresni az üdülőknek, és elmenteni a linkeket. Télen pedig elővenni ismét a listát, és megejteni néhány telefont, hogy a legérdekesebb ingatlanok közül van-e olyan, ami még nem talált esetleg gazdára. Ha találunk ilyet, akkor a holtszezonban esetleg jobb árat érhetünk el.

Kaphatunk lakáshitelt nyaralóra?

Amikor nyaralót, vagy nyaralási célra lakást, esetleg családi házat keresünk, akkor az ingatlan típusa alapvetően meghatározza, hogy hiteloldalról mire számíthatunk. Fontos, hogy itt nem az ingatlan kinézete számít, vagyis attól, hogy ránézésre egy ingatlan családi háznak tűnik, még szerepelhet a tulajdoni lapon nyaralóként. Ez azért lehet probléma, mert míg például egy családi házat a Bankmonitor vizsgálata szerint mintegy 11 magyar bank hitelez, addig egy nyaraló- vagy hétvégi ház vásárlást csak minden második finanszíroz meg. Az apartmanoknál is hasonló a helyzet, míg egy üdülő megvételéhez némileg könnyebb hitelező bankot találni. Tanya vagy zártkert esetén már komoly fejtörést okozhat a megfelelő bank megválasztása, egyszerűen azért, mert mindössze három olyan pénzintézetet találtak a Bankmonitor szakértői, ahol ezt elfogadják önállóan fedezetként.

Hiába fogadja el ugyanakkor egy bank a nyaralót, üdülőt stb. fedezetként, számos megkötéssel találkozhatunk. Ilyen például, hogy több bank is meghatározza a minimális forgalmi értéket, ami általában 3-5 millió forint. Előfordul, hogy az ilyen, kisebb értékű ingatlanokat is beszámítják fedezetként, ám akkor általában csak kiegészítő fedezetként számolnak velük, vagyis kell mellé egy értékesebb ingatlanfedezet.

Lakás vagy családi ház is lehet nyaraló

Dönthetünk úgy, hogy egy, a tulajdoni lapon lakásként vagy lakóingatlanként nyilvántartott ingatlant vásárolunk meg nyaralóként, ami sokat segíthet a hiteligénylés sikerében, hiszen így legalább 11 bank ajánlatai közül válogathatunk. A kisebb települések lakóingatlanjainál is gyakori azonban, hogy a maximálisan (80%-os) hitelfedezeti arány alatt maradnak a bankok, egyszerűen azért, mert nehezen tudják meghatározni, mennyit kaphatnának akkor, ha az adós nemfizetése miatt esetleg értékesíteni kellene azt. Ebben az esetben pedig nagyobb önerőre lehet szükségünk!

Az is előfordulhat, hogy a banki értékbecslő esetleg kevesebbre értékeli az adott ingatlant, mint amennyiért megvásárolnánk, emiatt pedig szintén nagyobb önerő kellhet. Emiatt a Bankmonitor szakértői mindenképp azt javasolják, hogy ne foglalózzuk le hirtelen felindulásból az első megfelelő ingatlant, inkább keressük meg először a finanszírozó bankot, hogy tisztán lássuk a pénzügyi lehetőségeinket.

Ha csak telket vennénk

Népszerűek mostanság az építési telkek is, amelyekre azután nyaraló építhető, de népszerűek a mobilházak is, hiszen ezek azonnal használhatók. Ugyanakkor nem minden bank ad lakáshitelt telekvásárlásra, így mindenképpen kellő gondossággal kell felmérni a lehetőségeinket.

Kaphatunk csok-ot vagy más támogatást?

Az otthonteremtési támogatások célja az, hogy a családok saját tulajdonú ingatlanban élhessenek, ezért nyaraló vagy üdülő megvásárlására nem fordíthatók. A csok – családi otthonteremtési kedvezmény – például kizárólag lakóingatanra igényelhető, ám ezen felül elvárás az is, hogy a család legalább 10 évig az adott ingatlanban éljen, amit az illetékes jegyzi ellenőrizhet. Nem csak a vissza nem térítendő csok támogatás, hanem a mellé igényelhető kedvezményes csok-hitel, valamint az energiatakarékos új építésű ingatlan megvásárlására igényelhető zöld lakáshitel sem jöhet szóba ebben az esetben.

Ugyanakkor a Babaváró hitellel más a helyzet, ez ugyanis fedezet nélküli, szabad célú konstrukció, így akár nyaralót vásárolhat belőle a fiatal pár. Sőt, a Babaváró hitel még abban is segíthet, hogy a pár előteremthesse a jelzáloghitel felvételéhez szükséges önerőt, amiről itt írtunk korábban részletesen.   

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés