Betöltés

Tényleg beindul a régiós bérnövekedés? A következő évek 60%-os emelkedést is hozhatnak

szerző: Bankmonitor
2017-03-11

Az itthoni és nyugat-európai bérek különbségét már nagyon sokat tapasztalhatták, hiszen nem hiába keresi több százezer honfitársunk a boldogulását külföldön. Az európai átlagbér mindösszesen harmadát keresi meg egy magyar, ráadásul nem is történt sok előrehaladás az Európai Uniós csatlakozás óta. Azonban most minden jel afelé mutat, hogy a felzárkózás fel fog gyorsulni, ami már látszik is a hazánkban jellemző kétszámjegyű bérinflációban. Az Alapblog írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Azt mindenki tapasztalhatta már, hogy mekkora különbség lehet a haza és a nyugat európai bér- és árszínvonal között. Ugyanakkor az Európai Uniós csatlakozás előtt ez az eltérés még nagyobb a kelet-európai régió és fejlett nyugati térség között, tehát az EU-s csatlakozás valamennyire meghozta az eredményét. Viszont érdekes kép tárul elénk, ha a mediterrán országok (Spanyolország, Olaszország, Portugália, Görögország) adataira is ránézünk a bérek tekintetében. A mi régiónk mintegy európai átlagbér harmadát sem éri el, viszont a mediterrán térség az átlag 70 százalékát is eléri.

Azt várhatnánk, hogy közép illetve hosszú távon a fejlettséget (és így béreket) a versenyképesség és a gazdaságban lévő munkaerő képzettsége (ún. humántőke) fogja meghatározni. Azonban a kelet európai régió mediterán országoktól egyáltalán nincs lemaradva a versenyképesség illetve a hazai diákok teljesítményét mérő PISA tesztekben, mégis hatalmas eltérés a bérekben.

Zsiday Viktor befektetési szakember véleménye szerint azonban a felzárkózási folyamat még csak most indult el, várhatóan ezután fog a munkabérek kiegyenlítődés felgyorsulni. Minden jel arra mutat, hogy a bérek növekedésre vannak ítélve a következő években (a régióban akár 30-60%-os emelkedés is lehet), de üröm az örömben, hogy ez komoly inflációs hatásokkal járhat. Az Alapblog „A nagy kelet-európai konvergencia” írásában bővebben is olvashatunk a régiós bérfelzárkózás hátteréről.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.