loading

Tényleg megéri a betéti kamatokra vadászni?

Sokan már-már sportot űznek abból, hogy magasabb betéti kamatokért egyik bankból a másikba utalgatják megtakarított pénzüket. Persze érthető ez a magatartás, hiszen mindenki szeretné nehezen összegyűjtött pénzét a lehető legkedvezőbb feltételek mellett fialtatni. De biztos, hogy megéri ilyen végletekbe esni? Megmutatjuk mennyit kereshettél azon, ha március óta folyamatosan a legjobb kamatokat vadásztad a piacon!

Induljunk ki abból, hogy 35 éves korunkra 3 millió forintot sikerült összespórolnunk, amit eddig is és a jövőben is rövid futamidejű (3 hónap) lekötött betétben kívánunk elhelyezni, mert ennél hosszabb távon nem gondolkozunk és ódzkodunk bárminemű kockázattól.

Két út létezik, amit megtakarított pénzünk bejárhat

 1. A 3 millió forintot teljes egészében ott kötjük le, ahol aktívan bankolunk. Tehát annál a banknál, ahova érkezik a jövedelmünk, ahonnan teljesülnek a különböző átutalásaink, amelyik számlához bankkártyánk kapcsolódik, stb.
 2. Fenntartunk egy külön számlát aktív bankoláshoz, viszont megtakarított pénzünket mindig a legjobb kamatot biztosító bankhoz utaljuk, és ott kötjük le.

Számoljunk egy kicsit!

Márciusban, ha körülnéztünk a bankszámlák között, akkor a 3 legjobb ajánlatot átlagos jövedelem (150.000 Ft) és normál bankhasználati szokások mellett a táblázatban szereplő bankoknál találtuk. Tudatos fogyasztó révén tegyük fel, hogy ezeknél rosszabb számlacsomaggal biztos nem rendelkeztünk, ezért vegyük ezeket a számlákat. Ha pénzünket március óta 3 havi ciklusokban kamatokkal együtt kötögettük le újra és újra az adott banknál, akkor az utolsó 3 havi periódus végén (decemberben) összesen az alábbi, már adózott hozamot érjük el.

ennyileszPersze itt szó sincs arról, hogy semmilyen kritériumnak nem kellett eleget tennünk, sőt. Több esetben az akciós kamatok feltételeinek teljesítéséhez jövedelmünknek a bankszámlánkra kellett érkeznie és/vagy aktívan kellett a számlát használnunk (pl.: átutalásokat indítani, bankkártyával vásárolni, stb.), ami(ke)t viszont könnyedén teljesítettünk, hiszen minden forgalmunkat erről a számláról bonyolítottuk.

Ezzel szemben, ha kamatvadász módjára március óta a banki ajánlatok közötti legmagasabb betéti kamatot hajtottuk, akkor elsőként az AXA Banknál, majd később a K&H Banknál, végül újra az AXA Banknál kötöttünk ki. Mindennek köszönhetően
decemberben 111.020 Ft adózott kamatjövedelemre tettünk szert összesen. Korábbi táblázatunk fényében nem is rossz eredmény.

De nem feledkeztünk meg valamiről?

A legtöbb esetben abba a hibába esünk, hogy megfeledkezünk a költségekről. Egy lekötött betéthez bankszámla szükséges, amely általában díjköteles. A lejáratot követően több mint biztos, hogy nem tudunk hasonlóan magas kamattal új lekötést indítani, ezért „kénytelenek vagyunk” pénzünket a kamatokkal együtt tovább utalni, ami legtöbbször szintén díjjal jár. Ne is beszéljünk arról, hogy díja lehet a netbanknak, sőt elképzelhető, hogy az éven belüli számlazárásért is díjat számít fel a bank. Tehát számos olyan díjtétel jelentkezhet, ami a megtakarításon elért tényleges hozamunkat csökkentheti.

Konkrét példáknál maradva, minden felmerült költséget levonva a
111.020 forintos adózott jövedelmünk 105.020 forintra apad. Táblázatunk eredményeit szemügyre véve mindenki maga döntse el, hogy a kamattöbbletért cserébe vállalja-e az egész tortúrát!?

A fenti kis eszmefuttatásból is jól látszik, hogy
számlacsomag választáskor akár az adott banknál elérhető betéti kamatok szintje is meghatározó szempont lehet (persze ez semmilyen garanciát nem jelent a jövőre nézve).

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Már régóta nem betéti oldalon keresed a kiemelkedő kamatokat? Nem is raboljuk tovább az idődet, irány a Bankmonitor befektetési alap keresője, ahol biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb befektetési lehetőséget!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
pénz
Létezik olyan módszer, amellyel megspórolhatod a kamatadót?

A kamatadó bevezetése óta a befektetők egyik célja - a hozammaximalizálás mellett - az, hogy valahogy elkerüljék, minimalizálják adófizetési kötelezettségüket. Vannak olyan konstrukciók - nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), tartós befektetési számla...

tőzsdepánik
Mikor lehetünk elégedettek egy befektetésünk hozamával?

A jelenlegi kamatkörnyezetben a megtakarításokon elérhető nyereség eléggé alacsonynak tekinthető. Sokan éppen ezért inkább otthon tartják a pénzüket, vagy épp nem is takarítanak meg, elvásárolják a teljes fizetésük. De mikor...

Márciustól hétvégén is levonhatják a hiteltörlesztődet!

Az azonnali átutalási rendszer márciusi indulásával egy netbankon vagy mobilalkalmazáson megadott forintátutalás 5 másodpercen belül teljesülni fog, a pénz pedig akár hétvégén, ünnepnapon is jóváírásra kerül a kedvezményezett számláján. Azaz...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...