Betöltés

Tényleg megéri a betéti kamatokra vadászni?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-27

Sokan már-már sportot űznek abból, hogy magasabb betéti kamatokért egyik bankból a másikba utalgatják megtakarított pénzüket. Persze érthető ez a magatartás, hiszen mindenki szeretné nehezen összegyűjtött pénzét a lehető legkedvezőbb feltételek mellett fialtatni. De biztos, hogy megéri ilyen végletekbe esni? Megmutatjuk mennyit kereshettél azon, ha március óta folyamatosan a legjobb kamatokat vadásztad a piacon!

Induljunk ki abból, hogy 35 éves korunkra 3 millió forintot sikerült összespórolnunk, amit eddig is és a jövőben is rövid futamidejű (3 hónap) lekötött betétben kívánunk elhelyezni, mert ennél hosszabb távon nem gondolkozunk és ódzkodunk bárminemű kockázattól.

Két út létezik, amit megtakarított pénzünk bejárhat

 1. A 3 millió forintot teljes egészében ott kötjük le, ahol aktívan bankolunk. Tehát annál a banknál, ahova érkezik a jövedelmünk, ahonnan teljesülnek a különböző átutalásaink, amelyik számlához bankkártyánk kapcsolódik, stb.
 2. Fenntartunk egy külön számlát aktív bankoláshoz, viszont megtakarított pénzünket mindig a legjobb kamatot biztosító bankhoz utaljuk, és ott kötjük le.

Számoljunk egy kicsit!

Márciusban, ha körülnéztünk a bankszámlák között, akkor a 3 legjobb ajánlatot átlagos jövedelem (150.000 Ft) és normál bankhasználati szokások mellett a táblázatban szereplő bankoknál találtuk. Tudatos fogyasztó révén tegyük fel, hogy ezeknél rosszabb számlacsomaggal biztos nem rendelkeztünk, ezért vegyük ezeket a számlákat. Ha pénzünket március óta 3 havi ciklusokban kamatokkal együtt kötögettük le újra és újra az adott banknál, akkor az utolsó 3 havi periódus végén (decemberben) összesen az alábbi, már adózott hozamot érjük el.

ennyileszPersze itt szó sincs arról, hogy semmilyen kritériumnak nem kellett eleget tennünk, sőt. Több esetben az akciós kamatok feltételeinek teljesítéséhez jövedelmünknek a bankszámlánkra kellett érkeznie és/vagy aktívan kellett a számlát használnunk (pl.: átutalásokat indítani, bankkártyával vásárolni, stb.), ami(ke)t viszont könnyedén teljesítettünk, hiszen minden forgalmunkat erről a számláról bonyolítottuk.

Ezzel szemben, ha kamatvadász módjára március óta a banki ajánlatok közötti legmagasabb betéti kamatot hajtottuk, akkor elsőként az AXA Banknál, majd később a K&H Banknál, végül újra az AXA Banknál kötöttünk ki. Mindennek köszönhetően
decemberben 111.020 Ft adózott kamatjövedelemre tettünk szert összesen. Korábbi táblázatunk fényében nem is rossz eredmény.

De nem feledkeztünk meg valamiről?

A legtöbb esetben abba a hibába esünk, hogy megfeledkezünk a költségekről. Egy lekötött betéthez bankszámla szükséges, amely általában díjköteles. A lejáratot követően több mint biztos, hogy nem tudunk hasonlóan magas kamattal új lekötést indítani, ezért „kénytelenek vagyunk” pénzünket a kamatokkal együtt tovább utalni, ami legtöbbször szintén díjjal jár. Ne is beszéljünk arról, hogy díja lehet a netbanknak, sőt elképzelhető, hogy az éven belüli számlazárásért is díjat számít fel a bank. Tehát számos olyan díjtétel jelentkezhet, ami a megtakarításon elért tényleges hozamunkat csökkentheti.

Konkrét példáknál maradva, minden felmerült költséget levonva a
111.020 forintos adózott jövedelmünk 105.020 forintra apad. Táblázatunk eredményeit szemügyre véve mindenki maga döntse el, hogy a kamattöbbletért cserébe vállalja-e az egész tortúrát!?

A fenti kis eszmefuttatásból is jól látszik, hogy
számlacsomag választáskor akár az adott banknál elérhető betéti kamatok szintje is meghatározó szempont lehet (persze ez semmilyen garanciát nem jelent a jövőre nézve).

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Már régóta nem betéti oldalon keresed a kiemelkedő kamatokat? Nem is raboljuk tovább az idődet, irány a Bankmonitor befektetési alap keresője, ahol biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb befektetési lehetőséget!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

A betét valóban halott?

2017. 08. 30.

Hol vannak azok a szép idők, amikor bankról-bankra utalva ki lehetett használni az akciós kamatok által nyújtott lehetőségeket. Ám azóta megjelent az átutalásokat megdrágító tranzakciós illeték, illetve a kamatok sem...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 18.

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.