loading

Adóssággal terhelt ingatlant vásárolnál? Készülj fel a buktatókra!

Teljesen hétköznapi esetnek számít, ha lakásvásárláskor azzal szembesülünk, hogy a kiszemelt ingatlan nem tehermentes, hanem korábbról már fűződik hozzá valamiféle követelés. A bankok szempontjából ez nagyon fontos tényező, ezért gyakran ezen múlhat, hogy kapunk-e lakáshitelt, és ha igen, milyen feltételekkel. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan érdemes felkészülni erre a helyzetre, hogy a hitel igénylésének és folyósításának folyamata zökkenőmentesen tudjon megvalósulni. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy banki hitelbírálat során az ingatlanra vonatkozó követelések alapvetően két kategóriába sorolhatók:
1. Léteznek elfogadható terhek, amelyek nem gátolják meg a hitelszerződés létrejöttét.
2. Vannak a bank számára elfogadhatatlan terhek, amelyek fennállásáig szinte biztosan nem fogunk hitelt kapni.

Az elfogadható csoportba tartoznak: 
– a más bankok által folyósított hitelek,
– az önkormányzati és munkáltatói kölcsönök, feltéve, hogy ezek összege nem haladja meg a szóban forgó ingatlan piaci értékét,
– a csok (családi otthonteremtési kedvezmény),
– a különféle szolgalmi jogok, valamint haszonélvezeti, özvegyi, tartási és életjáradékhoz kapcsolódó jogok.

Amennyiben a kiszemelt lakáson a fentiek közül valamelyik szerepel, még nyugodtak lehetünk: ezek nem jelentenek akadályt a lakáshitel szempontjából, mert ezeket a hitelfolyósító bank általában hajlandó az új hitelből közvetlenül kifizetni.

Nem elfogadható tehernek számít többek között
– az árverés,
– az adóhivatal által indított végrehajtás vagy bíróság által elrendelt zár alá vétel,
– az elővásárlási jog, a perfeljegyzés és az ahhoz kapcsolódó jelzálogjog is.

Abban az esetben, ha a vásárlás során az önerő elegendő a fenti terhek kifizetésére, a hitelfelvételnek elméleti akadálya nincs, de ha meghaladják az önerő nagyságát, a bankok nem lesznek hajlandóak ezeket finanszírozni, így elesünk a kölcsön lehetőségétől, hacsak nem tudjuk megnövelni az önerő nagyságát.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy bizonyos esetekben a korábbi jog tulajdonosának jóváhagyása is szükséges ahhoz, hogy a tulajdoni lapra egy újabb terhet lehessen bejegyezni. Továbbá csak úgy számíthatnak kedvező elbírálásra azok a szituációk, amikor a terhelt ingatlan eladója és vevője közeli hozzátartozói egymásnak, ha korábban minden rendben volt a törlesztéssel, különben ez olyan típusú visszaélésekhez vezethetne, hogy egy család így próbáljon megszabadulni a problémás hitelétől.

A terheknek szerepelniük kell az adásvételi szerződésben!

Ha hitelképesnek bizonyultunk a bírálat során, és az általunk kiszemelt ingatlanon nincs semmilyen teher, vagy ha van is, az az elfogadható csoportba tartozik, akkor a hitelkérelmünk jó eséllyel zöld utat fog kapni. Fontos, hogy az adásvételi szerződésben pontosan feltüntessük, hogy milyen terhek szerepelnek az ingatlan tulajdoni lapján, és hogy azokat hogyan fogjuk rendezni a tranzakció során. Ekkor az eladónak járó összeg folyósításával egyidejűleg a bank a fennálló követeléseket is kifizeti az új hitelből, amihez az eladótól kérhet az ő pénzintézete által kiállított tartozásigazolást is, amely alapján majd utalni tud.

Amennyiben az igényelt hitel összege nem fedezi teljes egészében az eladó terhét, akkor a folyósító bank előírhatja, hogy a különbözetet vevőként önerőből teljesítsük – ennek célja, hogy csak egy jelzálogjog vonatkozzon az ingatlanra az adásvétel után is.

Teendő “nem elfogadható” terhek esetén

Ha az ingatlanon lévő, de a bank számára elfogadhatatlannak bizonyuló terheket szeretnénk az önerő felhasználásával kifizetni, annak határidejét szintén a bankunk határozhatja meg. Szigorúbb esetben már a hitelbírálathoz is előírhatják a tehermentesítést, de enyhébb esetben ezt elegendő a szerződés megkötésének időpontjáig teljesítenünk. Ami mindenképp elengedhetetlen, hogy a tehermentesítés önerőből megvalósuló része igazolhatóan megtörténjen a hitelfolyósítás előtt.

Ingatlanok adásvétele során bevett gyakorlatnak számít a 2 hónapos fizetési határidő, de ha a folyósítás feltételei hamarabb is teljesülnek, a bank általában nem várja ki ezt az időtávot.

Fontos figyelmeztetés!

Mielőtt elköteleződnénk a vásárlás mellett, érdemes tájékozódnunk az ingatlanhoz kapcsolódó közüzemi tartozásokról is, hiszen ezek sem válthatók ki az új hitelből, azaz vagy az eladónak, vagy a vevőnek zsebből kell őket rendeznie. Ez megegyezés alapján dől el: ha a szerződésben például kikötöttük, hogy tehermentes ingatlant kívánunk vásárolni, akkor az ilyen jellegű követelések egyértelműen az eladóra hárulnak.

Vevőként számoljunk a hiteligényünk kedvezőtlen elbírálásának kockázatával is, azaz előre ne fizessünk ki úgy közüzemi tartozást, hogy még nem lehetünk biztosak az adásvétel megvalósulásában, különben az egész összeget elveszíthetjük.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

  Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...