Betöltés
loading

Adóssággal terhelt ingatlant vásárolnál? Készülj fel a buktatókra!

Teljesen hétköznapi esetnek számít, ha lakásvásárláskor azzal szembesülünk, hogy a kiszemelt ingatlan nem tehermentes, hanem korábbról már fűződik hozzá valamiféle követelés. A bankok szempontjából ez nagyon fontos tényező, ezért gyakran ezen múlhat, hogy kapunk-e lakáshitelt, és ha igen, milyen feltételekkel. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan érdemes felkészülni erre a helyzetre, hogy a hitel igénylésének és folyósításának folyamata zökkenőmentesen tudjon megvalósulni. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy banki hitelbírálat során az ingatlanra vonatkozó követelések alapvetően két kategóriába sorolhatók:
1. Léteznek elfogadható terhek, amelyek nem gátolják meg a hitelszerződés létrejöttét.
2. Vannak a bank számára elfogadhatatlan terhek, amelyek fennállásáig szinte biztosan nem fogunk hitelt kapni.

Az elfogadható csoportba tartoznak: 
– a más bankok által folyósított hitelek,
– az önkormányzati és munkáltatói kölcsönök, feltéve, hogy ezek összege nem haladja meg a szóban forgó ingatlan piaci értékét,
– a csok (családi otthonteremtési kedvezmény),
– a különféle szolgalmi jogok, valamint haszonélvezeti, özvegyi, tartási és életjáradékhoz kapcsolódó jogok.

Amennyiben a kiszemelt lakáson a fentiek közül valamelyik szerepel, még nyugodtak lehetünk: ezek nem jelentenek akadályt a lakáshitel szempontjából, mert ezeket a hitelfolyósító bank általában hajlandó az új hitelből közvetlenül kifizetni.

Nem elfogadható tehernek számít többek között
– az árverés,
– az adóhivatal által indított végrehajtás vagy bíróság által elrendelt zár alá vétel,
– az elővásárlási jog, a perfeljegyzés és az ahhoz kapcsolódó jelzálogjog is.

Abban az esetben, ha a vásárlás során az önerő elegendő a fenti terhek kifizetésére, a hitelfelvételnek elméleti akadálya nincs, de ha meghaladják az önerő nagyságát, a bankok nem lesznek hajlandóak ezeket finanszírozni, így elesünk a kölcsön lehetőségétől, hacsak nem tudjuk megnövelni az önerő nagyságát.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy bizonyos esetekben a korábbi jog tulajdonosának jóváhagyása is szükséges ahhoz, hogy a tulajdoni lapra egy újabb terhet lehessen bejegyezni. Továbbá csak úgy számíthatnak kedvező elbírálásra azok a szituációk, amikor a terhelt ingatlan eladója és vevője közeli hozzátartozói egymásnak, ha korábban minden rendben volt a törlesztéssel, különben ez olyan típusú visszaélésekhez vezethetne, hogy egy család így próbáljon megszabadulni a problémás hitelétől.

A terheknek szerepelniük kell az adásvételi szerződésben!

Ha hitelképesnek bizonyultunk a bírálat során, és az általunk kiszemelt ingatlanon nincs semmilyen teher, vagy ha van is, az az elfogadható csoportba tartozik, akkor a hitelkérelmünk jó eséllyel zöld utat fog kapni. Fontos, hogy az adásvételi szerződésben pontosan feltüntessük, hogy milyen terhek szerepelnek az ingatlan tulajdoni lapján, és hogy azokat hogyan fogjuk rendezni a tranzakció során. Ekkor az eladónak járó összeg folyósításával egyidejűleg a bank a fennálló követeléseket is kifizeti az új hitelből, amihez az eladótól kérhet az ő pénzintézete által kiállított tartozásigazolást is, amely alapján majd utalni tud.

Amennyiben az igényelt hitel összege nem fedezi teljes egészében az eladó terhét, akkor a folyósító bank előírhatja, hogy a különbözetet vevőként önerőből teljesítsük – ennek célja, hogy csak egy jelzálogjog vonatkozzon az ingatlanra az adásvétel után is.

Teendő “nem elfogadható” terhek esetén

Ha az ingatlanon lévő, de a bank számára elfogadhatatlannak bizonyuló terheket szeretnénk az önerő felhasználásával kifizetni, annak határidejét szintén a bankunk határozhatja meg. Szigorúbb esetben már a hitelbírálathoz is előírhatják a tehermentesítést, de enyhébb esetben ezt elegendő a szerződés megkötésének időpontjáig teljesítenünk. Ami mindenképp elengedhetetlen, hogy a tehermentesítés önerőből megvalósuló része igazolhatóan megtörténjen a hitelfolyósítás előtt.

Ingatlanok adásvétele során bevett gyakorlatnak számít a 2 hónapos fizetési határidő, de ha a folyósítás feltételei hamarabb is teljesülnek, a bank általában nem várja ki ezt az időtávot.

Fontos figyelmeztetés!

Mielőtt elköteleződnénk a vásárlás mellett, érdemes tájékozódnunk az ingatlanhoz kapcsolódó közüzemi tartozásokról is, hiszen ezek sem válthatók ki az új hitelből, azaz vagy az eladónak, vagy a vevőnek zsebből kell őket rendeznie. Ez megegyezés alapján dől el: ha a szerződésben például kikötöttük, hogy tehermentes ingatlant kívánunk vásárolni, akkor az ilyen jellegű követelések egyértelműen az eladóra hárulnak.

Vevőként számoljunk a hiteligényünk kedvezőtlen elbírálásának kockázatával is, azaz előre ne fizessünk ki úgy közüzemi tartozást, hogy még nem lehetünk biztosak az adásvétel megvalósulásában, különben az egész összeget elveszíthetjük.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

kalkuláció

Mennyibe kerül most egy szabad felhasználású jelzáloghitel?

A 2008-as válság előtt nagyon népszerűek voltak a szabad felhasználású jelzáloghitelek, amelyek az ingatlanfedezetnek köszönhetően a személyi kölcsönöknél alacsonyabb kamatú megoldást jelentettek. Megnéztük, hogy most mi a helyzet ezekkel. Alternatívái...

Blogajánló
  • alapblog Így lett az élelmiszerkereskedőből dollármilliárdos

    John Catsimatidis fél évesen vándorolt ki a szüleivel Görögországból az USA-ba, Harlembe, az egyetemről kiesve beszállt egy csemegeüzletbe – és mára az övé Manhattan legnagyobb élelmiszerkereskedő... The post Így lett az élelmiszerkereskedőből dollármilliárdos appeared first on alapblog.