loading

Termőföldet és tenyészállatot is vásárolhat 2021 legjobb agrárhiteléből!

A COVID okozta válság következményeinek enyhítése érdekében 2021. június végéig meghosszabbították a Széchenyi Kártya kríziskonstrukcióit. Ezek közül kifejezetten a mezőgazdaságban működő vállalkozásokat segíti az a konstrukció, amelynek keretében mindössze évi 0,5% kamattal lehet kölcsönt felvenni agrárberuházásokra – kivételes módon akár a címben említett termőföld-, vagy tenyészállat-vásárlásokra is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy jelenleg ez a legkedvezőbb agrárhitel!

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz keretében tehát még júniusig van lehetőség arra, hogy az agrárgazdálkodók – az őstermelőktől a családi és szövetkezeti gazdálkodókon át a társas agrárcégekig – akár 6 éves futamidőre hozzájussanak fejlesztéseiket támogató kedvezményes hitelhez, ám aki élni akar a lehetőséggel, annak igencsak iparkodnia kell!

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz feltételei

A mostani, kedvezményes feltételek ugyanis csak a 2021. június 30-ig ténylegesen leszerződött hitelekre vonatkoznak, márpedig ennél a hitelfajtánál azért az átlagosnál hosszabb átfutással kell számolni. A több idő nemcsak a vállalkozók által megrohamozott KAVOSZ-irodák leterheltsége miatt kell, hanem azért is, mert egy beruházási hitel esetében nem elég csak úgy „bemondani” a hitelcélt, hanem részletesen be is kell mutatni azt. Vagyis pontosan meg kell adni a kölcsönből megvásárlandó eszközöket: ingatlanvásárlás esetén a pontos helyrajzi szám, gépberuházás esetén pedig a gyártási szám megjelölésével. Tehát komoly előkészítő munka szükséges, ami akár hosszabb időt is igénybe vehet. Akinek viszont sikerül a hitelfelvétel, azokat utána jó ideig békén hagyják, hiszen az adósok akár két év türelmi időt is kaphatnak a visszafizetésre, vagyis a törlesztést elég lesz csak a második év végén megkezdeniük.

Szinte minden célt támogatnak

Egyébiránt túlzás nélkül mondható, hogy ilyen széles körben felhasználható hitelt már régen hirdettek meg az agrárszektorban! Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz-t nemcsak gépek, technológiák beszerzésére, illetve a már említett termőföld- és tenyészállat-vásárlásokra, de akár társasági tulajdonrészek megvásárlására (tehát például generációváltás elősegítésére), sőt 2020. márciusa előtti, kedvezőtlenebb kondíciójú beruházási hitelek kiváltására is fel lehet használni. Ráadásul a hitelösszeg legfeljebb 20%-áig akár a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-vásárlás is finanszírozható. Persze, azért vannak kivételek is: lakóingatlan, üdülő és céges autó beszerzését ebben a konstrukcióban – érthető okokból – nem támogatják.

Kik vehetik igénybe?

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz-t minden, a mezőgazdaság területén működő kis- és középvállalkozás – akár 2019-es alapítású is – igénybe veheti, amelynek nincs lejárt köztartozása, vagy lejárt hiteltartozása. Természetesen minden jelentkező csak a méretével arányos nagyságrendben juthat hozzá a kölcsönhöz: annak maximális mértéke a vállalkozás előző évi árbevételének negyede, vagy a bérköltségeinek kétszerese közül a nagyobb összeg lehet. Fontos az is, hogy mekkora a tervezett beruházás, hiszen annak legfeljebb a 90%-át igényelhetjük meg hitelből, legalább 10% önerővel a hitelfelvevőnek magának kell rendelkeznie, bár a tapasztalatok szerint a pénzintézetek ennél magasabb, legalább 20%-os önerőt várnak el. További könnyítés azonban, hogy az önerőbe a már megkezdett beruházások esetében a hitelfelvételt megelőző 6 hónapban keletkezett számlák is beleszámíthatók.

Fedezet azért kell!

Természetesen az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz esetében is érvényes, hogy nincs hitel biztosíték nélkül! E konstrukciónál az is könnyítés, hogy a szükséges fedezet 90%-át (300 millió forintos hitelösszeg fölött 80%-át) intézményi garanciavállalás – az Agrár Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége – adja, méghozzá kedvezményes díj (3 éves futamidőig évi 0,5%, 4-6 év közötti futamidőnél 1%) mellett. Tehát mindössze a felvett hitelösszeg 10, vagy legfeljebb 20%-át kell csak lefednie a hitelfelvevőnek, amit készfizető kezességgel, illetve más, tárgyi biztosítékkal tud megtenni – utóbbi lehet akár maga a hitelből beszerzett eszköz is.

 

 

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak