Termőföldet és tenyészállatot is vásárolhat 2021 legjobb agrárhiteléből!

Termőföldet és tenyészállatot is vásárolhat 2021 legjobb agrárhiteléből!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-26
 

A COVID okozta válság következményeinek enyhítése érdekében 2021. június végéig meghosszabbították a Széchenyi Kártya kríziskonstrukcióit. Ezek közül kifejezetten a mezőgazdaságban működő vállalkozásokat segíti az a konstrukció, amelynek keretében mindössze évi 0,5% kamattal lehet kölcsönt felvenni agrárberuházásokra – kivételes módon akár a címben említett termőföld-, vagy tenyészállat-vásárlásokra is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy jelenleg ez a legkedvezőbb agrárhitel!

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz keretében tehát még júniusig van lehetőség arra, hogy az agrárgazdálkodók – az őstermelőktől a családi és szövetkezeti gazdálkodókon át a társas agrárcégekig – akár 6 éves futamidőre hozzájussanak fejlesztéseiket támogató kedvezményes hitelhez, ám aki élni akar a lehetőséggel, annak igencsak iparkodnia kell!

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz feltételei

A mostani, kedvezményes feltételek ugyanis csak a 2021. június 30-ig ténylegesen leszerződött hitelekre vonatkoznak, márpedig ennél a hitelfajtánál azért az átlagosnál hosszabb átfutással kell számolni. A több idő nemcsak a vállalkozók által megrohamozott KAVOSZ-irodák leterheltsége miatt kell, hanem azért is, mert egy beruházási hitel esetében nem elég csak úgy „bemondani” a hitelcélt, hanem részletesen be is kell mutatni azt. Vagyis pontosan meg kell adni a kölcsönből megvásárlandó eszközöket: ingatlanvásárlás esetén a pontos helyrajzi szám, gépberuházás esetén pedig a gyártási szám megjelölésével. Tehát komoly előkészítő munka szükséges, ami akár hosszabb időt is igénybe vehet. Akinek viszont sikerül a hitelfelvétel, azokat utána jó ideig békén hagyják, hiszen az adósok akár két év türelmi időt is kaphatnak a visszafizetésre, vagyis a törlesztést elég lesz csak a második év végén megkezdeniük.

Hirdetés

Hirdetés

Szinte minden célt támogatnak

Egyébiránt túlzás nélkül mondható, hogy ilyen széles körben felhasználható hitelt már régen hirdettek meg az agrárszektorban! Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz-t nemcsak gépek, technológiák beszerzésére, illetve a már említett termőföld- és tenyészállat-vásárlásokra, de akár társasági tulajdonrészek megvásárlására (tehát például generációváltás elősegítésére), sőt 2020. márciusa előtti, kedvezőtlenebb kondíciójú beruházási hitelek kiváltására is fel lehet használni. Ráadásul a hitelösszeg legfeljebb 20%-áig akár a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-vásárlás is finanszírozható. Persze, azért vannak kivételek is: lakóingatlan, üdülő és céges autó beszerzését ebben a konstrukcióban – érthető okokból – nem támogatják.

Kik vehetik igénybe?

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz-t minden, a mezőgazdaság területén működő kis- és középvállalkozás – akár 2019-es alapítású is – igénybe veheti, amelynek nincs lejárt köztartozása, vagy lejárt hiteltartozása. Természetesen minden jelentkező csak a méretével arányos nagyságrendben juthat hozzá a kölcsönhöz: annak maximális mértéke a vállalkozás előző évi árbevételének negyede, vagy a bérköltségeinek kétszerese közül a nagyobb összeg lehet. Fontos az is, hogy mekkora a tervezett beruházás, hiszen annak legfeljebb a 90%-át igényelhetjük meg hitelből, legalább 10% önerővel a hitelfelvevőnek magának kell rendelkeznie, bár a tapasztalatok szerint a pénzintézetek ennél magasabb, legalább 20%-os önerőt várnak el. További könnyítés azonban, hogy az önerőbe a már megkezdett beruházások esetében a hitelfelvételt megelőző 6 hónapban keletkezett számlák is beleszámíthatók.

Fedezet azért kell!

Természetesen az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz esetében is érvényes, hogy nincs hitel biztosíték nélkül! E konstrukciónál az is könnyítés, hogy a szükséges fedezet 90%-át (300 millió forintos hitelösszeg fölött 80%-át) intézményi garanciavállalás – az Agrár Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége – adja, méghozzá kedvezményes díj (3 éves futamidőig évi 0,5%, 4-6 év közötti futamidőnél 1%) mellett. Tehát mindössze a felvett hitelösszeg 10, vagy legfeljebb 20%-át kell csak lefednie a hitelfelvevőnek, amit készfizető kezességgel, illetve más, tárgyi biztosítékkal tud megtenni – utóbbi lehet akár maga a hitelből beszerzett eszköz is.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

     

     

    Hirdetés
    Hirdetés