Tízből kilencen így rontják el pénzügyeiket

2015. 02. 10. szerző: bankmonitor

50-150 millió Ft-os pénzügyi vagyon, privát banki ügyfélstátusz mellett is meghatározó kérdés jövőnk pénzügyi tervezése. Jelen írásunkban a leggyakrabban elkövetett hibákat próbáltuk összegyűjteni és megosztani olvasóinkkal.

Hiba #1.: nincs terv

Talán a leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy egyáltalán nincs pénzügyi tervünk idős korra. Pillanatnyi magas jövedelem és átlag feletti megtakarítás kényelme sokszor oda vezet, hogy nem gondoljuk át megszokott életvitelünk költségeit és ennek fenntartható finanszírozási forrását.

Hiba #2.: nem számolunk az inflációval

Napjainkban a hivatalos inflációs adatok túl sok idegeskedésre ezen a téren nem adnak okot. Hosszabb távon azonban több, mint önámítás inflációmentes környezettel számolni. Általános megközelítés, hogy vesszük a nominális (kockázatmentes) hozamot. Feltételezzünk most erre hosszú távú átlagban 3-4%-ot és azzal számolunk, hogy ez a megtakarított pénzünkre vetítve hozni fog X Ft-ot, amit elkölthetünk minden további nélkül. Az infláció azonban fájdalmasan torzítani fogja a képet, hiszen a kockázatmentes hozam jellemzően nagyon közel áll az inflációhoz (pénzügyi-gazdasági szempontból békeidőnek minősülő normál időszakban). A megkeresett hozam/kamat tehát semmi másra nem lesz elegendő, mint a pénzünk vásárló értékének megtartására.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hiba #3.: egészségügyi költségek figyelmen kívül hagyása

Aktív életszakaszban nagyon kevesen foglalkoznak azzal, hogy mennyit kell áldozni egészségügyi kiadásokra az időskorban. Érdemes talán csak egy pillanatra felidézni utolsó látogatásunkat egy kórházban és rögtön érzékeli mindenki, hogy nem feltétlenül ilyen környezetre vágyik idős korában, ha orvosi ellátásra lesz szüksége. Továbblépve: a legritkább esetben számolunk azzal, hogy tartós ápolásra is szorulhatunk, melynek költségei (emberi körülmények között) minden előzetes tippünket felülmúlják.

Hiba #4.: túl gyors vagyonfelélés

Az infláció és az időskor-specifikus egészségügyi költségek figyelmen kívül hagyásának általában egyenes következménye, hogy az aktív korban felhalmozott vagyonunkat a korábban vártnál gyorsabban éljük fel. Ezt korrigálni ekkor kizárólag az életszínvonalunkat érintő kompromisszummal lehet.
Adódik természetesen, hogy mekkora lehet az egészséges vagyonfelélés mértéke. Hosszú távú pénzügyi adatsorok megléte miatt érdemes nyugati példákat megnézni. A Fidelity által elvégzett számítások szerint egy kiegyensúlyozott portfólió (50% részvény, 40% kötvény, 10% cash) – különböző hozam és inflációs környezet mellett is – a megvalósult esetek felénél 4-5%-os éves vagyonkivonás az a mérték, melynél az induló pénzügyi vagyon legalább 30 évig elegendő forrást biztosít. (Csupán zárójelben jegyezzük meg, hogy Magyarországon, sőt Európában is az 50%-os részvényarány kevésbé minősül kiegyensúlyozott portfóliónak időskorban, mint a jellemzően magasabb pénzügyi kockázatot felvállaló angolszász országokban.)

Hiba #5.: növekvő életkor

Talán kicsit profán felvetés pénzügyi szempontból (is) vizsgálni a várható életkorunkat, de ez egy statisztikailag jól kimutathatóan, trendszerűen növekvő szám. Érdemes megvizsgálni a nyugdíjba vonulásunkkor várható vagyonunkat, a folyamatos életviteli költségeinket, a várható egészségügyi kiadásainkat és mindezt hozzárendelni a várható életkorunkhoz.

Hiba #6.: Vagyonörökítés figyelmen kívül hagyása

Természetes vágy, hogy családunk utódai számára is hátrahagyjunk valamit. Az örökítés mértékével, illetve konkrét módjának tervezésével azonban – vélhetően a polgári lét rövid történetének köszönhetően – még csak nagyon kevesen foglalkoznak tudatosan.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

6 szabály, amit minden befektetőnek tudnia kellene!

2018. 04. 23.

Sokan úgy vannak a megtakarítással, mint a fogyókúrával, elég jövő héten elkezdeni. Bármennyire is meglepő, de olyanok is így gondolkoznak, akiknek egyébként lenne megtakarítási lehetőségük. A következőkben az Economist gyűjtése...

7+1 megtakarítási tipp, hogy ne ess a halogatás csapdájába!

2018. 04. 22.

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a...

Erre biztos elegendő lesz a lakástakarék!

2018. 04. 04.

Azt sokan tudják, hogy mekkora állami támogatás jár a lakástakarék mellé, azt viszont már jóval kevesebben, hogy mire is mehetnek ezzel a pénzzel. Kellően széles a felhasználási kör, mi most...

A gyermek jövője a tét – Hogyan tehetünk érte?

2018. 03. 28.

Szülőként mindenki a legjobbat szeretné a csemetéje számára, azon is sokan elgondolkodnak, hogy a gyermek hosszabb távú jövőjét hogyan biztosíthatnák. Az NN Biztosító legújabb kutatásában éppen a szülők megtakarítási szokásait...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.