Betöltés

Tízszeres különbség a bankszámla ajánlatok között

szerző: Bankmonitor
2017-03-29

Nagyon nem mindegy, melyik bank mellett tesszük le a voksunkat bankszámlaválasztáskor: a legolcsóbb ajánlatok között is jelentős, éves szinten tízezer forintos nagyságrendben mérhető a különbség. Ugyanazokkal a számlahasználati szokásokkal akár tízszer annyiba kerülhet egyik bank legolcsóbb ajánlata a másikénál. A szokások jelentősen befolyásolják a költségeket, amelyeken belül az SMS szolgáltatás és a bankkártya díja viszi el a legtöbb pénzt.

Súlyos pénzeket dobhatunk ki az ablakon, amennyiben nem a megfelelő banknál intézzük pénzügyeinket. Tapasztalataink alapján éves szinten akár 20 ezer forintot is ráfizethetünk egy rosszul megválasztott bankszámla  miatt, de érzékenyen érintheti a pénztárcánkat egy felesleges bankkártya, vagy egyéb szolgáltatás is.

A bankoknál jellemzően a számlára érkező havi jövedelem (vagy számlajóváírás), valamint a szokások alapján több, akár 5-6 csomag közül is választhatunk, adott esetben mi magunk pakolhatjuk össze a különböző szolgáltatásokból a megfelelő számlacsomag konstrukciót.

Amennyiben tudjuk teljesíteni az elvárt feltételeket, a konkrét szokásoktól függően havi pár száz forintból is fenntarthatók a piacon elérhető legolcsóbb bankszámlák, amelyben már a bankkártya díja is benne foglaltatik.

A második évtől drágulnak a szolgáltatások

A kezdeti időszakban jellemzően bankkártya kedvezményeket élvezhetünk, amelynek keretében elengedik a bankkártya legyártásának költségét, vagy első éves díját.  Emellett a tranzakciókra vonatkozó akciós időszakkal is csábítják az ügyfeleket, amely alatt kedvezményesen teljesülnek bizonyos utalások, vagy olcsóbb, esetleg díjmentes valamely SMS értesítés.

Fentiekből adódóan a számla kiválasztásakor már a második évre érvényes kondíciókkal is érdemes kalkulálni, mert ezzel együtt vizsgálva már teljesen más képet festhet a legjobb ajánlatok rangsora!

A legdrágább a bankkártya és az SMS értesítés

Ha spórolni szeretnénk a bankszámla költségein, érdemes felülvizsgálni, milyen szolgáltatások kapcsolódnak hozzá és azok mennyibe kerülnek. Az első évben a legjelentősebb tétel az SMS szolgáltatás díja – az összköltségen belül 40% –, amelynek lehet havi fix, valamint üzenetenkénti díja is. A második évtől felmerül a bankkártya díja is, amely átlagosan évi 3 ezer forintba kerül, de ha dombornyomott kártyát szeretnénk, az ennek duplájába is kerülhet.

Az SMS szolgáltatás tekintetében érdemes a biztonsági funkciókra szorítkozni, azaz kizárólag a bankkártyás tranzakciókhoz kérni. Ma már a netbank, vagy mobilbank segítségével bármikor megnézhetjük, megérkezett-e a fizetésünk, teljesültek-e az utalásaink. De ha valaki ragaszkodik az SMS értesítéshez ezeknél a tranzakcióknál is, akkor minden további nélkül hozzárendelheti, de plusz költsége lesz.

A megfelelő bankszámla kiválasztásakor a legfontosabb, hogy a legjellemzőbb számlahasználati szokásaink figyelembevételével vizsgáljuk meg az egyes ajánlatokat! Ezután vegyük szemügyre a második éves kondíciókat is, hogy akciós időszak után érvényes díjak alapján is össze lehessen vetni a bankszámlaköltségeket.

A következő kalkulátor segít kiválasztani a számodra legolcsóbb bankszámlát!

 

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

7 Hozzászólás

 1. km

  CIB Eco-nak nincs PayPass-os bankkártyája, ezért felejtős

 2. Mátyás László

  Ezért nincs bankszámlám!A világ egyik legaljasabb dolga,ahogy bele kényszerítették az embereket a bankok rabló karjaiba!Miért lennék köteles el tartani az ingyen élő bankárokat?

 3. Tibor

  Miért csak a minimum 150 ezer Ft havi jövedelmet kapó bankszámla
  tulajdonosoknak olcsó a havi bankszámla vezetési díj, vagy miért költség mentes?
  A sokkal kevesebbet kereső emberekbe még egyet belerúgnak a bankok, hogy ők aztán fizessenek, mert leginkább ők a leggazdagabbak? Röhej, és ezért a diszkriminációért büntetni kellene a bankokat, de úgy, hogy soha eszükbe se jusson
  hasonló!

 4. pmksz

  Érdekes összeállítás. Mivel nem ez a reklám helye, de az egyik kis bank – nem éppen annyira kicsi, mint ahogy mondjuk – pld. a 400 000 forintos havi jövedelem érkezés esetén igencsak veri a cikk által preferált bankot. Tehát itt tulajdonképpen a reklámot olvashattuk. De azért nem kell megsértődni!

  1. bankmonitor.hu

   Valóban érdekes és a valóságnak megfelelő összeállítás. Ajánlatos megnézni mindig az ábrák és táblázatok alján szereplő apró betűs kiegészítést, mert akkor látható, hogy éppen mivel is számoltunk. Az esetek többségében átlagjövedelemmel kalkulálunk. Ez nem a reklám helye, a hivatalos hirdetmények szerint gyűjtjük össze az ajánlatokat. Lehet vele vitatkozni, de nem érdemes, mert mindig az aktuális kondíciók szerinti listát állítjuk össze. A példaként hozott magas jövedelem mellett valóban elérhetők más kedvezmények is, érdemes a kalkulátorunkat így beállítva megnézni, és látni fogja az eredményt. Az egyedi, személyre szabott kedvezményeket, melyeket a bank bármikor megtehet, arra mi nem látunk rá. Márpedig az olvasók többsége nem azért olvas minket, hogy prémium vagy privátbanki jövedelem mellett milyen lehetőség közül válogathat, hanem hagyományos, átlagos vagy alatti jövedelemnél, mit tehet, hogy spóroljon.

 5. Atlantis

  km, hamarosan áttérnek a CIB-nél is paypass-kártyára. Úgy hallottam, már nyáron.

 6. Czecze József

  Nem szabad elfelejteni a bankszámla legnagyobb hátrányát, bármilyen olcsó! Az inkasszó kötelezettségét! Minden filléredet elviszik!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.