Betöltés

Tízszeres sebességgel fogynak az állampapírok

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 03. 06.

Amióta megemelte az Államkincstár az állampapírok kamatait, azóta jobban is fogynak. Éven belül 3%-ot fizetnek, míg a hosszabb távú papírok között találhatunk infláció felett 4%pontot fizető papírt is! Nem véletlenül pörögtek fel az állampapír-értékesítési számok: mára sokszor vonzóbb alternatívát nyújtanak az állampapírok a lekötött betéteknél.

Miután az Államkincstár februárban több állampapír után fizetendő kamatot is megemelt, a lakosságnak szánt állpapírok kereslete is megugrott. Januárhoz képest mintegy tízszer nagyobb mértékben, 72 milliárd forinttal növekedett a lakosság számára értékesített állampapírok állománya. Februárban a kamatváltoztatás miatt megfordult a Kamathozó Kincstárjegy állományának hét hónapja tartó csökkenése is. A legkeresettebb papír még mindig a Prémium Magyar Államkötvény, azon belül a 2020/I sorozat volt. Ha ránézünk a hozamokra, akkor nem lepődünk meg a növekedésen!

Kamatok


Éven belül

Az éven belüli papírok kamatozása 0,5%ponttal növekedett február során. Így az egy éves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy 3%-os hozamával már vonzó alternatíva lehet a lekötött betétekkel szemben. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy a forintos állampapírok után 6% EHO-t nem kell megfizetni, illetve ha idő előtt szükségünk van a pénzünkre, nem esünk el az egész kamattól.

Éven túl

Az éven túli mezőnyből jelenleg kiemelkedik a 2020-ban lejáró Prémium Magyar Államkötvény, a maga infláció feletti 4%-os kamatozásával. Sokan csak a jelenlegi kamatokat figyelik, márpedig hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődő ez a taktika. Például jelenleg a Prémium Magyar Államkötvény 2018/J sorozata most 4,7%-os kamatot kínál. Viszont ez a 4,7% úgy jön ki, hogy infláció +3%. Mivel a 2014-es éves átlagos infláció negatív volt, így ennek a papírnak a kamatozása is 3%-ra csökken rövid időn belül (ahogy azt megfigyelhettük a 2019/K esetében).

Természetesen a Prémium Magyar Államkötvények mellett elérhetőek a Bónusz Magyar Államkötvények is. Ezek a papírok a rövid állampapírokhoz (Diszkont-kincstárjegyekhez, vagy röviden DKJ-khez) képest adnak kamatprémiumot, a futamidő függvényében 1,25%, 2% és 2,5%pontot (4-6-10 éves kezdeti futamidő).

Jó választás

Ha el tudunk szakadni a rövid futamidőktől, akkor jelentős kamatprémiumot kaphatunk azért, mert hosszabb időre nélkülözzük a pénzünket. Ha pedig mégis szükségünk van a befektetett összegre, akkor a másodpiacon minden állampapírt lejárat előtt is értékesíthetünk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Blogajánló

  • alapblog

    Van hova feküdni

    Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.