Betöltés

Több milliót spórolhatsz céges hiteled kiváltásával

szerző: Csányi Franciska
2017-08-29

Ha céged kimaradt a Növekedési Hitelhez jutott kiváltságosok köréből, illetve beruházási hitelét még a Növekedési Hitel 2013 júniusi elindulása előtt vette igénybe, komolyan érdemes elgondolkoznod arról, hogy a kedvezőtlen kondíciók mellett igénybe vett hitelt most kedvezőbbre cseréld. A tét 100 millió Ft hitelösszegnél éves szinten 5 millió Ft megtakarítás… Ráadásul a hitel-kihelyezési feltételekben is enyhülés tapasztalható mind futamidő, mind fedezet vonatkozásában. Érdemes megvizsgálni most, hogy meglévő hitelünket ki tudjuk-e kedvezőbbre váltani. Valószínűleg igen.

Kamatozás

2013 első félévében a vállalati hitelek kamatfelára 7% fölött járt, ezzel szemben mostanában inkább már a 2% felé kanyarodik. Alábbi ábránkon jól láthatod az elmúlt évek átlagos kamatlábszint alakulását a beruházási hitelek esetében:

  

Mit jelent ez a változás forintra vetítve?

Vegyünk egy 100 millió forintos hitelt, melyet 2013 elején vett fel egy cég. Az akkor aktuális átlagos kamatfelár 7,32%-volt. Ugyanez a hitel most akár 2,19%-os kamatfelár mellett is elérhető. A fizetendő kamat különbség éves szinten 5,13 millió forint. (Az alapkamattal, illetve annak változását most tudatosan nem vesszük figyelembe, hiszen az adott, minden hitelnél, függetlenül attól, hogy mikor vették fel azt.) Ekkora összeget ne hagyjunk a bankok zsebében semmi esetre sem!

Enyhülő hitel feltétel rendszer

A javuló gazdasági kilátások, illetve a bankok között fokozódó verseny a hitelkihelyezések paramétereire is jótékony hatással bírnak. Így ha most céged meglévő hitelét kiváltod, több szempontból is kedvezőbb helyzetbe kerülhet céged, a megspórolt kamatköltségen túl.

Futamidő

Egy hitel futamidejének vannak általános szabályai. Gépbeszerzés esetén például az arra folyósított hitelt legalább annyi idő alatt vissza kell fizetni, mint annak az amortizációs ideje. Az általános szabályokon túl azonban vannak belső banki szabályok is, melyek a maximálisan adható futamidő hosszát befolyásolják.

A válságot követően szinte elképzelhetetlen volt 15 éves futamidőben gondolkozni. Ma már ez egyáltalán nem lehetetlen. Természetesen a hosszú futamidő egy stabil múlttal, egy jól megalapozott projekthez kapcsoltan érhető csak el most is, viszont a lehetőségünk megvan rá.

A hosszabb futamidő alacsonyabb éves adósságszolgálati terhet jelent vállalkozásunk számára, ami gyakorlatban a likviditásunkat javítja, kényelmesebb működést tesz lehetővé.

Fedezeti elvárások

Érthető módon a válságot közvetlenül követő hitelportfólió romlásból adódóan a bankok igen komolyan megszigorították fedezeti elvárásukat, a kihelyezett hiteleket sokszorosan túlbiztosították. Ezen elvárások mára jelentősen javultak. Míg korábban egy ingatlan fejlesztés – például szálloda beruházás – elképzelhetetlen volt addicionális ingatlan fedezet biztosítása nélkül, most már ez nem igaz.

A gyakorlatban az enyhülés sokszor azt jelenti, hogy a bankok hajlandóak az addicionális fedezeteket átmenetileg kérni, például csak arra az időszakra igénybe venni, amíg az ingatlan elkészül. Nagy könnyebbséget jelenthet a tulajdonos számára az mára már járható megoldás is, amikor a fedezetet a hitel visszafizetés mértékével arányos módon szakaszosan kiengedi a bank, nem tartja azt lekötve a futamidő végéig.

Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy vállalkozásod készen áll-e a hitelkiváltásra, alkalmas-e jelen pillanatban a hitelfelvételre:

Kaphat-e hitelt a cégem?

step-1
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Negatív a saját tőkéje a társaságnak?
step-2
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van lejárt hiteltartozása a cégednek?
Céged tulajdonosainak van felszámolás alatt álló cége?
A tulajdonosok/ügyvezetők között szerepel olyan aki aktív KHR/BAR listán?
step-2a
Rendezhető a cég negatív saját tőkéje?
Céged NAV tartozása rendezhető/átütemezhető?
A céged lejárt hitele 90 napon túli?
A céged felszámolási helyzete rendezhető 90 napon belül?
Vállalati hitel
A céged a megadott adatok alapján hitelképes!
Mennyi hitel, milyen feltételekkel,
mennyi idő alatt…? Minden kérdésedet megválaszoljuk.
Vállalati hitel
A céged a megadott adatok alapján hitelképes lehet, azonban további kérdések tisztázására van szükség.
Mennyi hitel, milyen feltételekkel,
mennyi idő alatt…? Minden kérdésedet megválaszoljuk.
Vállalati hitel
Sajnáljuk, de céged a megadott adatok alapján jelenleg nem hitelképes.
pre-lead-form
Add meg az alábbi adatokat a pontosabb tájékoztatás érdekében
millió Ft
millió Ft
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Add meg adataidat és részletesen tájékoztatunk!

Csányi Franciska vállalkozási hitelszakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Vállalkozásod nem hitelképes, mert nem rendelkezel elegendő üzleti múlttal
Add meg adataidat és mi részletesen tájékoztatunk!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Bankmonitor

 

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

szerződés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

2019. 01. 11.

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.