loading

Több tízezer forint különbség lehet két személyi kölcsön induló költségei között

Amikor személyi kölcsönre van szüksége valakinek, akkor hajlamos megfeledkezni arról, hogy a hitelfelvételnek bizony egyszeri költsége is lehet, amit ráadásul előre kell megfizetni. Az összeg függ az igényelt kölcsön nagyságától, de például 10 millió forint hitelösszegnél elérheti akár a 100 ezer forintot is. Szerencsére vannak azonban bankok, amelyek egyszeri költségek nélkül hiteleznek.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A személyi kölcsönök előnye, hogy ennél a hiteltípusnál nincs szükség ingatlanfedezetre, a felvett összeg általában bármire fordítható – autóvásárlásra, ingatlan felújítására, utazásra, váratlan egészségügyi beavatkozásra stb. –, pozitív banki bírálat esetén pedig akár az igényléstől számított 5-6 munkanapon belül számlán lehet az összeg.

Mivel több mint egy tucat bank és pénzintézet kínál személyi kölcsönt – ráadásul közülük sok nem is egy terméket –, nem könnyű közöttük a választás. Célszerű természetesen a kamatokat összehasonlítani, hiszen ez jelenti a hitel „árát”, de legtöbben egyszerűen az adott összegre és futamidőre vonatkozó havi törlesztőket hasonlítják össze. Ezt jól is teszik, hiszen a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint egy 3 millió forint összegű, 5 évre felvett személyi hitelnek a törlesztője 59 500 Ft és 77 000 Ft egyaránt lehet attól függően, hogy melyik banktól vesszük fel. Ez pedig 5 év alatt kicsivel több mint 1 millió forint különbséget jelent!

Személyi kölcsönök egyszeri költségei

Fontos szempont lehet az is, hogy a kamat változhat-e vajon a futamidő alatt, mert ha igen, akkor ez egy esetleges kamatemelkedés esetén megemelheti a havi törlesztőket. Szerencsére ma már a személyi kölcsönök végig fix kamatúak, ami egyszerűbbé teszi az összehasonlítást.

Amennyire egyértelmű választási szempont a havi törlesztők nagysága, annyira nem azok a hitelfelvételhez kapcsolódó egyszeri költségek. Ilyenből pedig akad bőven, hiszen a bankok felszámolhatnak díjat a szerződéskötésért, a folyósításért és a hitelbírálatért egyaránt. Jó hír ugyanakkor, hogy a Bankmonitor.hu által vizsgált 12 hazai bank egyike sem kér pénzt a szerződéskötésért, és mindössze egy olyat találtunk (Raiffeisen Bank) ahol a hitelbírálatért pénzt kérnek (a hitelösszeg 1%-át), ám a folyósítási jutalék – amit a hitelként felvett összeget csökkenti – már több helyen felbukkan.

Egy 5 millió forintos személyi kölcsönnek jelenleg 0 és 50 ezer Ft között lehet a folyósítási díja, míg 10 millió forintnál 100 ezer forintot is lecsíphet a bank a kiutalt összegből. Ez azt jelenti, hogy ha éppen annyi hitelt vennénk fel, mint amennyi pénzre szükségünk van, akkor emiatt némileg növelni kellhet a kölcsön összegét. Éppen ezért személyi kölcsön igénylésekor ezzel a díjjal is érdemes számolni, illetve ha van rá mód, akkor olyan bankot választani, amelyik induló költség nélkül hitelez.

Bankmonitor TIPP: az egyszeri induló költségek mellett sokan hajlamosak megfeledkezni az előtörlesztés és a végtörlesztés költségeiről is, vagyis arról, hogy mekkora kiadással jár jelent idő előtt visszafizetni a hitel egy részét vagy egészét. Az előtörlesztési díj 0-1% lehet, ez utóbbi azt jelenti, hogy 3 millió Ft előtörlesztése setén akár 30 ezer Ft-ot is fizethetünk.

Mit tud a személyi kölcsön kalkulátor?

A Bankmonitor hitelkalkulátorával beállíthatod, hogy mekkora összeget, milyen futamidőre szeretnél felvenni, majd az igazolt jövedelmed alapján a program kilistázza a szóba jöhető hiteleket, mégpedig THM (teljes hiteldíj-mutató) szerinti sorrendben. Ha pedig szeretnél segítséget igénybe venni a hiteligényléshez, akkor az adataid megadását követően felveszi veled a kapcsolatot a Bankmonitor hitelszakértője, aki egészen a folyósításig melletted lesz. A szakértői támogatás számodra nem jelent költséget, ugyanis a bankok a sikeres hitelkihelyezések után jutalékot fizetnek a közvetítőknek, hiszen a szakemberek jelentősen tehermentesítik a bankfiókokat.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Majd a robotok megmentik a nyugdíjasokat!

  Archívumunkból (2017): Igaz, előbb elveszik a munkájukat A társadalom elöregedése napjaink egyik legaggasztóbb kérdése. Mi lesz a nyugdíjjal? Mi lesz a nyugdíjasokkal? Egyelőre a fiókomba...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

  Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...