loading

Tömegesen hibázunk a bankbetétekkel… Mit érdemes tenned?

Naponta halljuk, hogy már nem éri meg bankbetétben tartani pénzünket a folyamatos kamatcsökkenés miatt. Mit lehetne tenni, hogy valamennyit keressek még a megtakarításomon? – érkezik tömegével a kérdés a Bankmonitorhoz is. A legegyszerűbb megoldást azonban szinte senki nem alkalmazza. Talán még mindig nem túl késő lépni… Írásunkban teljesen konkrét javaslatokat is találsz.

A probléma

Mielőtt belecsapnánk a megoldásba, kezdjük egy kicsit távolabbról. Az MNB tavaly augusztus végén kezdte meg kamatcsökkentési sorozatát, melynek hatása pillanatok alatt átszivárgott a bankbetétekbe is. Sőt! A bankok betét iránti éhsége következtében a lekötésen elérhető kamatok még jobban csökkentek, mint a jegybanki alapkamat. A jegybank 10 alkalommal csökkentett összesen 2,5%pontos mértékben, míg a bankbetétek kamatai 3,5-4%pontos mértékben mérséklődtek. 

A történetben meghatározó tényező, hogy a harmadik, negyedik kamatcsökkentésre már egyértelművé vált; ténylegesen sorozatról van szó. Két monetáris tag egy nyilatkozatában még ki is jelentette, hogy 4,5-5% között lehet az „egyensúlyi” kamatszint. Túl sok kétség nem lehetett a kamatvágások folytatását illetően. Ráadásul már az infláció is a korábban vártnál lényegesen nagyobb mértékben ékelődött, mely teret enged esetleges további kamatcsökkentésnek. 

Az átlag magyar megtakarító, befektető alapvetően rövid távú szemlélettel rendelkezik. Jól mutatja ezt, hogy a teljes 5.500 milliárd Ft-nyi lekötött bankbetétnek mindössze 16%-a rendelkezik 1 évnél hosszabb lekötéssel. 

A megoldás

Az első számú megoldás csökkenő kamatok mellett az lehet, ha hosszabb lekötést választunk. Két hónapos, fél éves és éves lekötésekkel szemben a 2, 3, vagy 5 éves lekötéseket. 3 és 5 évre még most is találunk 4% feletti, vagy akár 5%-os kamatszintet nyújtó betétet. A betétek jellemzően fix kamatozásúak, így az időközben bekövetkező kamatcsökkentés már nem érinti a korábban lekötött pénzünket. Mennyire örülnénk most 6,5%-os kamatnak? Nagyon… Hogyan néztünk 6,5%-os kamatajánlatra 2012. tavaszán? Ez nagyon kevés… Amennyiben az MNB alapkamata ténylegesen 4% alá fog csökkeni a jelenlegi 4,5%-ról, ahogy ezt az elemzők egy része várja, akkor a jelenleg még nyomokban megtalálható 4-5%-os hosszú távú kamatok nagyon vonzóak lesznek (persze addigra vélhetően ezen bankbetétek kamatai is csökkennek). 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hol hibázunk?

Minden egyes hónapban 900 és 1.000 milliárd Ft közötti bankbetétet köt le a lakosság. Ezen hatalmas összegből az egy éven túli lekötés aránya mindössze 4%… És ez a mérték időben minimálisan változik, gyakorlatilag állandónak tekinthető a 3-4%-os sávban történő ingadozással. Ahogy fentebb említettük, a teljes lekötött betétállomány 5.500 milliárd Ft, melyből 1.000 milliárd kerül lekötésre havonta, közel a teljes összeg egy hatoda. Azaz 1.000 milliárd forintnyi havi lekötés mellett, ha racionálisan reagálnánk, akkor az elmúlt 10 hónapban már bőven nőtt volna 4%-ról az egy évnél hosszabb lekötések aránya. 

A kockázat

Természetesen mindennek van kockázata, a hosszú távú bankbetéti lekötésnek is. Egyrészt 2-3-5 éves lekötés esetén, ha a kamatok emelkedni kezdenek és magasabbak lesznek a befektetésünk időpontjában elérhetőnél, akkor kamatveszteségünk lesz. Másrészt a mi élethelyzetünk is hozhatja úgy, hogy szükségünk lehet a korábban hosszú távon nélkülözhetőnek vélt befektetésünkre. 

Konkrét javaslatok

 • Gondold végig, hogy a bankbetétben lévő pénzedből mennyit tudsz hosszú távon nélkülözni
 • Ezen összeget kösd le hosszabb távon
 • Fontos, hogy nem feltétlen szükséges a teljes összeget egy betétben lekötni. Oszd meg! Így ha mégis szükséged lesz a pénzre, akkor a lekötés feltörése miatt bekövetkező kamatveszteség csak egy kisebb összeget fog érinteni. 
 • Használd ki az adókedvezmény lehetőségét: három év után már kedvezőbben adózól, ha TBSZ számlán kötöd le pénzed
 • Ne felejtsd el: az a kamat, ami ma kevésnek tűnik, holnap már igen vonzónak tűnhet (csak éppen nem biztos, hogy továbbra is elérhető a bankban)
 • Ne kergess álmokat: 4,5%-os MNB alapkamatnál egy 10%-ot ígérő befektetésnek jelentős kockázata van! Csak azért ne vállalj fel – számodra nem ismert és esetleg elviselhetetlen mértékű – kockázatot, mert kevés a banki kamat. 
 • Mindig a jövőben várható inflációhoz hasonlítsd az elérhető kamatot (és ne ahhoz, ahogy egy évvel ezelőtt mekkora kamatot kaptál a bankban). Ha a kamat magasabb, mint az infláció, akkor nyert ügyed van. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...