Tovább csökkent az alapkamat! Érdemes így lekötni??

Tovább csökkent az alapkamat! Érdemes így lekötni??
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-09-26 Frissítve: 2020-05-05
 

Szeptember 26-i hatállyal újra 0,25%ponttal csökkent a jegybanki alapkamat, így jelenleg 6,5% a ráta értéke. A döntés szorosan követte az előzőt, hiszen legutóbb augusztus 29-én csökkentett a Nemzeti Bank, akkor is 25 bázisponttal. A döntés fontos bankbetéti szempontból is, hiszen sok bankbetét kamata alkalmazkodik a jegybanki alapkamathoz, viszont nem azonnal (!) így most még éppen érdemes lehet a keresni a magasabb kamatokat!

Az magyar jegybanki ráta jelenleg az Európai Unió legmagasabb alapkamata, még az elmúlt egy hónap egymást követő két csökkentése után is. Az utánunk következő legmagasabb alapkamat Romániában van, ez 5,25%, tehát kicsit több mint 1%ponttal alacsonyabb az új magyar értéknél. A csökkentés fontos, hiszen az augusztusi csökkentést megelőzően legutóbb 2011 decemberében volt változás az alapkamatban, akkor fél százalékponttal nőtt az érték.


alapkamat_tortenet_2



Az alapkamat két szempontból is hatással van a bankbetéti kamatokra. Részben azért, mert a betétek egy része a jegybanki alapkamat értéhez van kötve (például a CIB Bank TBSZ számlája, a Maraton Takarékszámla), részben pedig azért mert a jegybanki alapkamat irányadó kamatként szolgál a bankbetéti kamatok számára is.


Az augusztusi alapkamat-csökkentés hatására két héten belül az általunk követett 13 bankból 11 csökkentette kamatait legalább a jegybanki alapkamat csökkenésének megfelelően. Várható tehát, hogy újabb csökkenést láthatunk majd a bankbetéti kamatok közt. Érdemes kihasználni a bankok esetenként akár egy hetes reakcióidejét és frissen betétet lekötni a „régi” kamatszintek mellett.


csokkenes

Hirdetés
Hirdetés