Betöltés

Tovább vágott az MNB – Még nagyobb kockázatot kell vállalnunk a hozamokért

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-26

A várakozásoknak megfelelően 0,15%ponttal vágta vissza az irányadó kamatláb nagyságát a jegybank, ezzel kialakítva a holnaptól érvényes, mindenkori legalacsonyabb 1,65%-os alapkamatot. Ennél is fontosabb lehet viszont, hogy a korábban hitt 1,5%-os szintnél is mélyebbre mehet akár az MNB, amennyiben a középtávú inflációs cél elérését támogatja. Ennek következtében még nagyobb kockázatot kell vállalniuk azoknak a megtakarítóknak, akik legalább az eddig megszokott hozamokat el szeretnék érni. Szerencsére azért van néhány olyan eszköz, amelyekkel nagyobb kockázat nélkül is elérhetünk szép hozamokat, mutatjuk is, melyek ezek!

Nem okozott meglepetést mai kamatdöntésével az MNB, hiszen az elemzői konszenzusnak megfelelően 15 bázisponttal 1,65%-ra vágta vissza az irányadó kamatlábat. A korábbi várakozások arról szóltak, hogy az jegybank az amerikai kamatemelés megkezdéséig el akarja érni az 1,5%-os kamatszintet, de az MNB már arra is tett célzásokat, hogy a kamatvágási ciklus vége akár ez a szint alatt lehet, ha nem sikerül teljesíteni a középtávú inflációs célokat.

Az 1,5%-os irányadó kamatláb már akár a júniusi kamatdöntő ülés után kialakulhat, érdekes viszont, hogy bár a piac az egészen közeli múltig júniusra várta, hogy az amerikai Fed megkezdje a kamatemelést, a várakozások szerint arra már semmiképpen sem kerül sor szeptembernél korábban.

Igazán fontos lesz tehát a júniusi magyar kamatdöntés, hiszen azt újabb Inflációs jelentés is megelőzi majd, ami betekintést enged majd a magyar gazdaságban végbemenő folyamatokba. Ebből kiderül majd az is, hogy mennyire reális a középtávú 3%-os inflációs cél elérése, azaz szükség lesz-e a vártnál is nagyobb mértékű csökkentésre.

A megtakarítók jobb, ha sietnek

Az újabb kamatvágás a megtakarítók részéről is alapvető fontosságú. Az alacsony alapkamat következtében ugyanis egyre jobban felértékelődhetnek a fix kamatokat biztosító megtakarítási formák, hiszen az egyre alacsonyabb kamatkörnyezetnek köszönhetően egyre nagyobb kockázatot kell már vállalnunk már csak azért is, hogy a korábbi hozamokat elérhessük. Jó megoldást jelenthetnek tehát erre azok a bankbetétek, amelyekkel akár 3,6%-ot is elérhetünk 1 éves lekötés esetén. De 3,2%-ot már fél millióval is el lehet érni!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Aki viszont bankbetétekben gondolkodik, annak mindenképpen érdemes lehet sietni a lekötéssel, mivel a banki kamatok követik a jegybanki alapkamat alakulását, az új kamatlábakat pedig hónap elején szokták bevezetni. Mivel jövő hét elején már beköszönt a június, ajánlott lehet a lekötésekre vonatkozó megbízásokat péntekig kiadni, hiszen lehet, hogy a következő hónaptól már alacsonyabb kamatot kaphatunk a pénzünkért.

Ha viszont még ez sem elég, akkor a 3-5 éves állampapírok jelenthetnek jó megoldást, főleg azok a változó kamatozású államkötvények (Prémium Magyar Államkötvény, Bónusz Magyar Államkötvény), amelyek adott kamatbázis fölött – futamidőtől függően – akár 1,25-3,5%-os kamatprémiumot ajánlanak. A Prémium Magyar Államkötvények adott kamatperiódust megelőző éves átlagos inflációt tekintik kamatbázisnak, de csak abban az esetben, ha ez nem negatív érték. Még ha ez negatív érték lenne is, ezek az állampapírok a teljes kamatprémiumot kifizetik adott az időszakra. (A Bónusz Magyar államkötvények pedig a rövid (12 hónapos) állampapírok (DKJ-k) kamataihoz képest nyújtja a felárat.) De a fix kamatozású Kamatozó Kincstárjegy, illetve a Féléves Kincstárjegy is vonzó lehet 3, illetve 2,75%-os kamatával.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

  • alapblog

    Állami zöldség

    Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.