loading

További kamatcsökkentésre felkészülni!

A Takarékbank legfrissebb elemzése azzal kalkulál, hogy decemberre 1% alá csökkenhet az infláció. A pénzromlás éves átlagos üteme így 2013-ban a szakemberek várakozása szerint 1,9% lehet, míg 2014-ben további kis csökkenéssel 1,7%. Az elemzők előrejelzése szerint az MNB folytatni fogja a kamatcsökkentést egészen 3,5%-ig.

Az infláció további mérséklődésében jelentős szerepet játszik az őszre tervezett újabb rezsicsökkentés. Pénzügyeink szempontjából meghatározó lehet, hogy a jegybank kamatcsökkentési lépései folytatódhatnak. A tavaly augusztusban 7%-ról induló kamatcsökkentési hullám hatására jelenleg 3,8% az alapkamat és az elemzők várakozása szerint 3,5%-on állapodhat meg a kamatszint. 

Mit jelent mindez az átlagember számára? 

Akinek megtakarítása van, az még kevesebbet fog kapni a bankbetétben elhelyezett pénzéért. A bankbetéti kamatok néhány kivételtől eltekintve szorosan követik a jegybank alapkamat csökkentését és így, az átlagos betéti kamatszint is 3,5%-on fog megállapodni (amennyiben az elemzők előrejelzései helyesek). 

A hitellel rendelkezők számára jó hír a további kamatcsökkentés, mert a forint alapú jelzáloghitelek kamata is mérséklődhet. 15 éves hátralévő futamidő mellett 1%pontos kamatcsökkentés 6% körüli csökkenést okoz a havi törlesztő részletben,  így a 0,3%pontos kamat mérséklődés 2%-kal csökkentheti a törlesztés mértékét (ez a csökkenés azonban minden esetben a hitelszerződésben meghatározott kamatforduló napon áll be).

Azok számára, akik keveslik a banki kamatot javasoljuk, hogy tájékozódjanak a befektetési alapok által nyújtott megtakarítási lehetőségek között: 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Kapcsolódó tartalmak
Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

    Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu Brexit után Britcoin, a britek ebbe a közösségbe inkább belépnének

    Nagy-Britannia pénzügyi intézményei államilag támogatott forradalomra készülnek a kriptovaluták világában. A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak azt kérte a jegybanktól, hogy vizsgálja meg mélyebben egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét. Egy ilyen, Bank of England által támogatott digitális fizetőeszköz lehetővé tenné a vállalkozások és a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessék a számláikat, így csökkenthetnék a hagyományos pénzintézetek szerepét, miközben hitelezési...