További kamatcsökkentésre felkészülni!

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 09. 19.

A Takarékbank legfrissebb elemzése azzal kalkulál, hogy decemberre 1% alá csökkenhet az infláció. A pénzromlás éves átlagos üteme így 2013-ban a szakemberek várakozása szerint 1,9% lehet, míg 2014-ben további kis csökkenéssel 1,7%. Az elemzők előrejelzése szerint az MNB folytatni fogja a kamatcsökkentést egészen 3,5%-ig.

Az infláció további mérséklődésében jelentős szerepet játszik az őszre tervezett újabb rezsicsökkentés. Pénzügyeink szempontjából meghatározó lehet, hogy a jegybank kamatcsökkentési lépései folytatódhatnak. A tavaly augusztusban 7%-ról induló kamatcsökkentési hullám hatására jelenleg 3,8% az alapkamat és az elemzők várakozása szerint 3,5%-on állapodhat meg a kamatszint. 

Mit jelent mindez az átlagember számára? 

Akinek megtakarítása van, az még kevesebbet fog kapni a bankbetétben elhelyezett pénzéért. A bankbetéti kamatok néhány kivételtől eltekintve szorosan követik a jegybank alapkamat csökkentését és így, az átlagos betéti kamatszint is 3,5%-on fog megállapodni (amennyiben az elemzők előrejelzései helyesek). 

A hitellel rendelkezők számára jó hír a további kamatcsökkentés, mert a forint alapú jelzáloghitelek kamata is mérséklődhet. 15 éves hátralévő futamidő mellett 1%pontos kamatcsökkentés 6% körüli csökkenést okoz a havi törlesztő részletben,  így a 0,3%pontos kamat mérséklődés 2%-kal csökkentheti a törlesztés mértékét (ez a csökkenés azonban minden esetben a hitelszerződésben meghatározott kamatforduló napon áll be).

Azok számára, akik keveslik a banki kamatot javasoljuk, hogy tájékozódjanak a befektetési alapok által nyújtott megtakarítási lehetőségek között: 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.