Betöltés

Továbbtanulás, nem kérdés! Jelentkezés, pipa! De melyik a legjobb bankszámla a diákévek alatt?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-16

Sokak nagy örömére tegnap lejárt a jelentkezési határidő, így az érettségiig és felvételi ponthatárok kihirdetéséig egy kicsit végre hátra lehet dőlni. A nagy lazításban viszont érdemes elkezdeni gondolkodni, hogy melyik banknál szeretnél majd számlát vezetni! Igen komoly ára lehet, ha rosszul döntesz, ezért gyakorlati jó tanácsokkal segítünk, hogy mire figyelj!

Szerencsés helyzetben vagy, mert ennyi idősen kedvedre válogathatsz a bankok diák számlacsomagjai között (már ha van egyáltalán ilyen az adott pénzintézetnél), de akár dönthetsz bármelyik normál számlacsomag mellett is.

Ugyan a diákszámlák számos díjmentes és/vagy kedvezményes szolgáltatással kecsegtetnek, mégis bármilyen furcsa, előfordulhat, hogy olcsóbb, ha egy normál számla mellett döntesz. Persze arra vigyázz, hogy nehogy a banki alkalmazottak buzgóságának áldozatául ess, mert könnyen kellemetlen tapasztalatokat szerezhetsz!

Mégis mire gondolunk?

A diákévek alatt nem jellemző, hogy valaki komoly bankkapcsolattal rendelkezik. A számlára leginkább ösztöndíj és/vagy a szülőktől kapott zsebpénz érkezik, amit általában a számlához tartozó bankkártyával el is költesz, vagy felveszed az összeget készpénzben. Történik egy-két utalás néha, de ezzel nagyjából ki is merül a számlahasználat.

Korodnál fogva nem vagy már a diákszámlákhoz kötve, így akár egy normál számla mellett is dönthetsz. Ez viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy a reklámokban szereplő bankszámlák számodra az ideálisak, sőt! Ezek a számlák jellemzően olyan feltételeket (pl.: meghatározott összegű jövedelem jóváírás, bizonyos számú utalás, kártyás vásárlás, stb.) támasztanak a kedvezményekért cserébe, amelyeknek a diákévek alatt nem valószínű, hogy eleget tudnál tenni.

diak_abra_140216

Nézzük mindezt a számok tükrében!

A táblázatban szereplő bankhasználati szokások mellett bankonként a bal oldali számlacsomagok lennék számodra a legkedvezőbb díjazásúak. Ezzel szemben, ha az adott bank „vezető számlacsomagja” mellett döntesz (tábla jobb oldala), akkor a számok merőben másként alakulnak és a legtöbb esetben igen komoly plusz költségekkel kell számolnod havonta.

diak_tabla_140216Bármilyen meglepő is azzal az érdekes helyzettel szembesülünk, hogy a
Gránit Bank Sztár számlacsomagja listavezető 74 forintos havi költségével, és a
MagNet Bank Csillag számlacsomagja is a legjobb ötben szerepel jó pár diákszámlát megelőzve. Ahogy látod akár egy normál számla is lehet jó választás, de jelentős plusz terheket jelenthet, ha a bankolási szokásaidat rosszul, vagy egyáltalán nem méred fel.

A táblázatban szereplő „vezető számlacsomagok” a legjobbnak számítanak az adott bank kínálatában átlagos jövedelem és normál bankhasználati szokások mellett, viszont a legrosszabb rémálmot jelentik egy diáknak. Miért fizetnél valamiért sokkal többet, ha ez egyáltalán nem szükséges?

Fontos leszögeznünk, hogy igen szélsőséges esetek kerültek górcső alá, a rémisztgetésnek pedig ezennel vége. Mindössze arra szerettük volna felhívni a figyelmed egy öreg bölcsességgel élve, hogy nem minden arany, ami fénylik!

De, hogy még véletlenül se okozzon bosszúságot az első bankszámlakivonat,
néhány hasznos tipp, hogy a számlavezetés a lehető legkedvezőbb legyen!

 • Az első és legfontosabb, hogy alaposan gondold át, mire fogod használni a számládat! Például: Milyen gyakran érkezik és milyen összegű utalás a számládra? Bankkártyáddal inkább vásárolsz, vagy készpénzt veszel fel? Milyen gyakran utalnál a számláról és mekkora összegben? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kell tisztáznod, hogy szokásaid feltérképezd.
 • Ne kérj a számláról postai értesítőt (kivonatot), mert díja van, az internetbankon, mobilbankon pedig bármikor díjmentesen tudod ellenőrizni a számlán történt mozgásokat!
 • Internetbankon, vagy mobilbankon utalj, mert így úszod meg a legolcsóbban! 
 • Kártyával vásárolj, ne készpénzzel és csínján bánj a készpénzfelvételekkel! Vigyázz, mert a díjmentes felvételek száma véges!
 • Ne feledd, hogy saját bankod ATM-je jellemzően olcsóbb, mint az idegen!
 • Ha nem muszáj, ne igényelj dombornyomott kártyát, mert általában drágább, mint elektronikus testvére.
 • Ne igényelj olyan szolgáltatást, amire nincs is szükséged (pl.: utasbiztosítás a kártyához, ha nem is utazol a közeljövőben külföldre)! 
 • Ha valamit vállalsz, azt teljesítsd! Tehát, ha egy olyan bankszámlát választottál, ami feltétel(ek)hez köti a kedvezményeket, akkor figyelj oda, hogy a feltételek maradéktalanul teljesüljenek, ellenkező esetben sokkal többe fog kerülni a  bankolás, mint azt gondoltad volna.
 • Alkalmazkodj a számlához nyújtott kedvezményekhez! Például, ha havonta kétszer utalhatsz díjmentesen az internetbank, vagy mobilbank segítségével, akkor a keret kimerítését követően a többi utalásod lehetőség szerint ütemezd a következő hónapra.

Az ideális számlacsomag felkutatásához pedig használd kalkulátorunkat! Csűrd, csavard a részletes keresőt és biztos, hogy megtalálod a legjobbat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.