Tranzakciós adó emelés hatása: az első banki bejelentések összefoglalója

 • 2013.07.02.
 • szerző: bankmonitor

A Budapest Bank és az MKB Bank mellett a Volksbank sem késlekedett, így újabb szereplővel bővül azoknak a bankoknak a köre, amelyek a megemelt tranzakciós adó áthárítása mellett döntöttek. Úgy látszik, a bankok nem bízzák a véletlenre, 60 napos tájékoztatási kötelezettségük miatt már jó előre megtudhatjuk, mire számíthatunk.

Az MKB Bank mindenkit megelőzve még múlt hét hétfőn tájékoztatott arról, hogy a tranzakciós illeték 2013. augusztusi hatályú módosítása miatt augusztus 28-ától emelt összeget terhel az ügyfelekre. A helyzet pikantériája, hogy az illeték módosítására irányuló javaslatot csak csütörtökön fogadta el az Országgyűlés, amely értelmében a korábbi 0,2 illetve 0,3%-os tranzakciós adókat (előbbi például az átutalásokra, utóbbi a készpénzfelvételre) 0,3 és 0,6%-ra módosítják. A korábbi 6.000 forintos maximum is csak az átutalások esetében maradt meg, a készpénzfelvételnél eltörlésre került. Az MKB Bank nyomatékosította, hogy kizárólag olyan módosításokat hajt végre, amelyeket az Országgyűlés által a későbbiekben elfogadandó jogszabály indokolttá tesz, és ezeket is a megújult jogszabály hatálybalépésétől érvényesíti. Mindezek fényében meglepő, hogy a hatályba lépésre váró hirdetmény az illeték tekintetében a maximumokról nem rendelkezik.

Bejelentésével a Budapest Bank sem késlekedett: szintén augusztus 28-ától kezdi el alkalmazni a magasabb illetéket. Megnyugtató, hogy a bank nem kapott vérszemet, ugyanis a kártyás készpénzfelvételeknél bár módosul, de legalább eltörlésre nem kerül a maximum. Továbbá az MKB Bankkal szemben itt még szerencsére nem ragadták meg a lehetőséget, hogy egyben az egyéb díjtételek módosítását is meghirdessék.

Július első hete a Volksbank bejelentésével vette kezdetét, a banknál szeptember 2-ától lép életbe a magasabb költség. Egyéb díjmódosítás egyelőre nincs kilátásba helyezve, sőt a kártyás készpénzfelvételre is 6.000 forintos korlát lesz érvényben.

Mindhárom bank kínálatából kiemeltünk egy számlát, amelyek főbb díjtételein mutatjuk be a várható változásokat. Olyan számlacsomagokat választottunk, amelyeknél nem kell feltételeket teljesítenünk (jövedelem érkeztetése, aktív számlahasználat, stb.) a kedvezőbb számlavezetéshez. Hozzátennénk, hogy ez nem igazán árnyalja a képet. Mindössze a Budapest Banknál tapasztaltuk, hogy különbséget tesz bizonyos esetekben, ugyanis néhány számlacsomagnál a kártyás vásárlások továbbra is díjmentesek lesznek.

vatozas_a_dijakbanPersze a létszám még közel sem teljes, valószínűleg az elkövetkezendő időszakban jó pár piaci szerepelő dönt hasonlóképpen. Ami jelenleg biztosnak tűnik az eddigiek alapján, hogy az illetéket a legtöbb esetben a bankok tovább fogják hárítani. Kapkodni egyelőre nem érdemes, de mindenképpen járjunk nyitott szemmel és keressük az ideális megoldást a jövőre nézve.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A rohamtempójú törvényalkotás egyik „mellékhatása”, hogy a bankoknak esélyük sincs az új tranzakciós illeték érvényesítésére annak bevezetésének pillanatában, augusztus 1-én. Egy jogszabály ugyanis kimondja, hogy legalább 60 napnak el kell telnie az ügyfelekre kedvezőtlen hatású változásoknak a kihirdetése és az életbelépése között. Másként fogalmazva: egy hónapnyi veszteséget még a leggyorsabb bankok is kénytelenek lesznek lenyelni a tranzakciós adó emeléséből adódóan.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.