loading

Trükkös extrakamatok – a több néha kevesebb

Lehetséges, hogy az extra kamattal rosszabbul járjunk, mint egy alacsonyabbal? Utánajártunk és kikutattuk, hogy milyen kiugró esetek vannak a feltételes és a feltétel nélküli lekötések közt. A tanulság, hogy akkor éri meg többlet kamatokért extra feltételeket felvállalni, ha azt kényelmesen teljesíteni tudjuk.

Tegyük fel, hogy le szeretnénk kötni pénzünket egy csinos bankbetétben. Mikor pénzünknek kamatot keresünk, szemünk automatikusan is magas kamatok után kutat. Viszont az olyan betétek, melyek a sor elején állnak, legtöbbször valamilyen lekötési feltételhez kötöttek. Ilyen lehet, hogy friss pénzt kössünk le a betétben, vagy, hogy jövedelmünk az adott banknál vezetett számlánkra érkezzen. Eddig rendben is volnánk, ha a feltételeknek ne lenne ára, mely akár el is veheti az extra kamat adta hozamot… De milyen ára lehet egy feltétel teljesítésének?

A költséget az okozza, ha számunkra a feltétel teljesítése többletmunkát és ezzel kiadást hoz. Ha a bank rendszeres havi átutalásokat vár és mi soha nem utalunk pénzt, akkor az, nem is kicsit hátrány. Épp így, ha újabb számlát kell nyitnunk a banknál, ami ráadásul számlavezetési díjjal rendelkezik, az könnyen felemésztheti a betét nyújtotta extra kamatot. Nézzünk egy konkrét példát, milyen különbség származhat a feltételek teljesítéséből és mit nyújt a legerősebb betét, melyhez éppen csak a pénzünk kell.

A 10 legnagyobb hazai bank kínálatában a legmagasabb kamatot 1 évre és 500 000 forintra az Erste kínálja Forint Aktív Betétjéhez (pillanatnyilag, azaz 2012.március 22-én). Csoportos beszedési megbízások és bankkártyás vásárlások teljesítésével az elérhető legmagasabb EBKM 9,13%. Ezzel szemben az első olyan betét, amely feltételek nélkül adja a legmagasabb kamatot az AXA lekötési lehetősége, mely 8,40%-os EBKM-et kínál. Ez 0,73%-os különbség. Mi történik akkor, ha nem teljesítjük az Aktív Betét által elvárt követelményeket, például elmarad a kártyás vásárlásaink száma az elvárttól. Ebben az esetben az Aktív Betét kamata 7,10%-ra vagy akár 5,07%-ra csökkenhet, azaz a 0,73%-os kamatelőny elolvad és jócskán feltétel nélküli társa alá bukhat.

Hogyan éri meg teljesíteni az extra kamathoz tartozó feltételeket? Keressük az olyan betéteket, ahol a feltételek banki szokásainknak, vagy aktuális lehetőségeinknek megfelelőek. Ha éppen bankot akartunk váltani, akkor könnyen tudjuk teljesíteni az új forrás kritériumát. Ha nem jelent problémát, hogy munkabérünk a banknál vezetett számlára érkezzen, nem jelenthet gondot e mellett elköteleződni. Minden esetben figyeljünk arra is, hogy mennyivel ad kisebb kamatot a bank a feltétel nem teljesítésekor, vegyük figyelembe, hogy reálisan tudjuk e teljesíteni, majd amire a betéti kamatot ígéri a bank.

Kapcsolódó tartalmak
Ezzel a trükkel vernek át sokakat a bankkártyás csalók

Csalókra figyelmeztet a rendőrség, akik ügyes trükkel megszerzik a gyanútlan emberek bankszámla és bankkártya adatait, hogy azután pénzt emeljenek le a számlájukról. Mutatjuk, hogy mivel próbálkoznak. Több jelzés érkezett arról,...

Miért érdemes már 30-40 évesen félretenni a nyugdíjunkra?

A nyugdíjcélú megtakarítás életünk egyik legjelentősebb pénzügyi jellegű feladata: akik nem készülnek fel idős éveikre, ők súlyos megélhetési nehézségekkel fognak szembesülni. Egyre inkább úgy látszik, hogy az aktuális nyugdíjjárulékokból finanszírozott,...