Trükkös extrakamatok – a több néha kevesebb

szerző: Bankmonitor.hu
2012. 03. 29.

Lehetséges, hogy az extra kamattal rosszabbul járjunk, mint egy alacsonyabbal? Utánajártunk és kikutattuk, hogy milyen kiugró esetek vannak a feltételes és a feltétel nélküli lekötések közt. A tanulság, hogy akkor éri meg többlet kamatokért extra feltételeket felvállalni, ha azt kényelmesen teljesíteni tudjuk.

Tegyük fel, hogy le szeretnénk kötni pénzünket egy csinos bankbetétben. Mikor pénzünknek kamatot keresünk, szemünk automatikusan is magas kamatok után kutat. Viszont az olyan betétek, melyek a sor elején állnak, legtöbbször valamilyen lekötési feltételhez kötöttek. Ilyen lehet, hogy friss pénzt kössünk le a betétben, vagy, hogy jövedelmünk az adott banknál vezetett számlánkra érkezzen. Eddig rendben is volnánk, ha a feltételeknek ne lenne ára, mely akár el is veheti az extra kamat adta hozamot… De milyen ára lehet egy feltétel teljesítésének?

A költséget az okozza, ha számunkra a feltétel teljesítése többletmunkát és ezzel kiadást hoz. Ha a bank rendszeres havi átutalásokat vár és mi soha nem utalunk pénzt, akkor az, nem is kicsit hátrány. Épp így, ha újabb számlát kell nyitnunk a banknál, ami ráadásul számlavezetési díjjal rendelkezik, az könnyen felemésztheti a betét nyújtotta extra kamatot. Nézzünk egy konkrét példát, milyen különbség származhat a feltételek teljesítéséből és mit nyújt a legerősebb betét, melyhez éppen csak a pénzünk kell.

A 10 legnagyobb hazai bank kínálatában a legmagasabb kamatot 1 évre és 500 000 forintra az Erste kínálja Forint Aktív Betétjéhez (pillanatnyilag, azaz 2012.március 22-én). Csoportos beszedési megbízások és bankkártyás vásárlások teljesítésével az elérhető legmagasabb EBKM 9,13%. Ezzel szemben az első olyan betét, amely feltételek nélkül adja a legmagasabb kamatot az AXA lekötési lehetősége, mely 8,40%-os EBKM-et kínál. Ez 0,73%-os különbség. Mi történik akkor, ha nem teljesítjük az Aktív Betét által elvárt követelményeket, például elmarad a kártyás vásárlásaink száma az elvárttól. Ebben az esetben az Aktív Betét kamata 7,10%-ra vagy akár 5,07%-ra csökkenhet, azaz a 0,73%-os kamatelőny elolvad és jócskán feltétel nélküli társa alá bukhat.

Hogyan éri meg teljesíteni az extra kamathoz tartozó feltételeket? Keressük az olyan betéteket, ahol a feltételek banki szokásainknak, vagy aktuális lehetőségeinknek megfelelőek. Ha éppen bankot akartunk váltani, akkor könnyen tudjuk teljesíteni az új forrás kritériumát. Ha nem jelent problémát, hogy munkabérünk a banknál vezetett számlára érkezzen, nem jelenthet gondot e mellett elköteleződni. Minden esetben figyeljünk arra is, hogy mennyivel ad kisebb kamatot a bank a feltétel nem teljesítésekor, vegyük figyelembe, hogy reálisan tudjuk e teljesíteni, majd amire a betéti kamatot ígéri a bank.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt

2018. 06. 22.

Fontos döntésre jutott az MSCI, az indexszolgáltató jövő nyártól a feltörekvő piaci indexébe teszi Szaúd-Arábiát. Óriási pénz érkezhet intézményi befektetőktől jövőre az országba, ami jótékony hatással lehet a tervezett olajcég...

Blogajánló

  • alapblog

    Záróra

    Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.