Trump fogja megváltani az amerikai gazdaságot?

Trump fogja megváltani az amerikai gazdaságot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-12 Frissítve: 2021-08-06
 

A héten a világ nagy meghökkenésére Amerika új elnöke Donald Trump lett. A szakértők többsége a másik jelölt, Hillary Clinton győzelmét várta volna, aki Trump radikális ígéreteivel szemben jóval mérsékeltebb hangvételű programot hirdetett. Jó pár nappal a választások után az is kijelenthető, hogy a tőkepiacok is különösebb gond nélkül átvészelték az eseményt. Az még a jövő titka, hogy vajon mi valósul meg az új elnök ígéreteiből, mindenesetre a negatív hatások mellett, az új intézkedésekkel még kedvező pályára is állhat az amerikai gazdaság. Az Alapblog írásában bővebben is olvashatunk a témáról.

Szerencsére a pánikszerű eladások elmaradtak, szinte csak a választás előtti, és választás napja telt feszültségek közepette a tőzsdéken. Mindenesetre az már érdekes kérdés, hogy Trump győzelme minek is köszönhető. Valószínűleg az amerikai társadalom szétszakadása, a növekvő vagyoni egyenlőtlenség nagy súllyal esik a latba, mivel politikájával éppen a kiábrándult közép- és alsóosztályt szólította meg. Megválasztásának mindenképpen lesznek negatív hozadékai az USA-ban, mint a kevésbé együttműködő külpolitika, vagy az állami befolyás növekedése. Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy az állami beruházások, és a bezárkózóbb gazdaságpolitika összességében még egészségesebb gazdasági feltételeket is eredményezhetnek.

Arra is lehet számítani, hogy Trump néhány merésznek tűnő ígéretéről lemond (mint például a mexikói fal), de az ellenzék is rácsaphat a kezére, ha valami radikális tervet valósítana meg. Befektetőként azonban a megnövekedett bizonytalansággal számolni kell, ami azt jelenti, hogy a tőzsdén többször számíthatunk ide-oda csapkodó árfolyamokra. De Trump győzelme még az európai politikai életre is kihatással lehet, a radikálisabb politikai erők itt is felbátorodva indulhatnak a következő választásokon a hatalom megszerzéséért. A témáról bővebben is olvashatunk az Alapblog „Mit hoz Trump a világnak” című írásában.

Hirdetés
Hirdetés