Trump odacsapott Kínának – Játsszanak ők is tisztességesen!

Trump odacsapott Kínának – Játsszanak ők is tisztességesen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-24 Frissítve: 2021-08-06
 

Az elmúlt hetekben nagyon sok helyen lehetett hallani Trump EU-val szembeni kereskedelmi intézkedéseiről, most pedig Kínával is kész összerúgni a port az amerikai elnök. A vélemények megoszlanak arról, hogy a kereskedelemi háború helyes vagy sem, mindenesetre az is látszik, hogy Kína sem játszik tisztességesen. Zsiday Viktor, a Citadella alapkezelője az Alaplogos bejegyzésében azon a véleményen van, hogy Trump meglátásai helyesek Kínával kapcsolatban, hiszen az egyoldalú szabadkereskedelem ellen tenni kell valamit.

Trump személye kétségtelenül megosztó, a védővámokra vonatkozó intézkedései pedig sokaknál ki is csapta a biztosítékot. A másik oldalról látni kell, hogy Kína gyakorlatilag elárasztja a világot az exporttermékeivel, elvárja, hogy ő más országokban gond nélkül befektethessen, technológiát vásárolhasson. Ellenben a nyugati cégeket és befektetőket komoly szankciókkal sújtja, miközben a kínai állami cégek óriási támogatást kapnak a kormánytól. Ez alapján Kína egyfajta egyoldalú szabadkereskedelem működését várja el.

Az tisztán látszik, hogy Amerika rosszul is kijöhet a kereskedelmi háborúból, viszont Zsiday Viktor szerint a Nyugatnak tennie kell valamit az ázsiai ország gyakorlata ellen. A kereskedelmi háború összességében kedvezőtlen hatással lehet a tőzsdékre, habár a hatások komplexnek tűnnek, ahhoz hogy egyértelműen látni lehessen az irányt. Az Alapblog „Kereskedelmi háború” című írásában bővebben is olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés