loading

Tudatos elköteleződés: ezeket érdemes átgondolni hitelfelvétel előtt (x)

Hosszú távú pénzügyi biztonságunk érdekében rendkívül fontos a tudatos pénzügyi gondolkodás, különösen az olyan, kockázatot is hordozó döntési helyzetekben, mint a hitelfelvétel. Jó hír, hogy számos lehetőségünk van, hogy a megfelelőt válasszuk, ebben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is segít. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni hitelfelvétel előtt, és hogy mi garantálja a kiszámítható finanszírozást.

Tanulható tudatosság

Napjainkban a pénzügyi tudatosság már egy heti bevásárlás megtervezésénél is fontos. A nagyobb jelentőségű döntéshelyzetekben, mint például a hitelfelvétel pedig már nélkülözhetetlen. A szükséges, már gyerekkortól elsajátítható és fejleszthető pénzügyi ismeretek mélyítését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számos programmal segíti, legyen szó fiatalokról, a fenntarthatóságot szem előtt tartó családokról, vagy a mindennapi pénzügyi kérdések iránt érdeklődőkről.

 Az anyagi megfontolások közül talán az egyik legnehezebb, és legnagyobb körültekintést igénylő kérdés a hitelfelvétel. Hiszen ez egy olyan, akár több évre, évtizedre szóló kötelezettség, amelyet a felmerülő kockázatok miatt mai napig jelentős fenntartásokkal kezel a lakosság. Az MNB a hitelfelvételhez kapcsolódó döntési helyzeteket is részletes útmutatóval segíti.

A legfontosabb kérdések hitelek esetén

A legfontosabb kérdések, hogy céljaink megvalósításához mekkora összegre van szükségünk, rendelkezésünkre áll–e saját vagy bevonható forrás céljaink megvalósításához? Hitelfelvétel esetén elengedhetetlen a széleskörű tájékozódás, hiszen manapság megannyi ajánlat közül választhatunk a legkülönfélébb kondíciók mentén a kereskedelmi bankok kínálatából.

Fontos, hogy a lehetőségekről több intézménynél is érdeklődjünk, használhatunk összehasonlító oldalakat, de kérdezhetünk személyesen, valamint online is az ügyintézőktől, akik minden esetben naprakész információval látnak el bennünket. Gyűjtsünk információt a kamat mértékéről, a futamidőről, az előtörlesztésről és a hitelfelvétellel járó költségekről! Az ügyintézőtől elérhető törlesztési táblázatot akár otthonunkban is tanulmányozhatjuk. Érdeklődjünk arról is, hogy mi történik, ha a folyósítás után bármilyen oknál fogva nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket.

Ne feledjük, hogy soha nem kell azonnal döntenünk! Kérhetünk időt a dokumentumok alapos áttekintésére, a tervezésre és mérlegelésre. Fontos, hogy végiggondoljuk, mekkora kockázattal és kötelezettséggel jár számunkra az adott ajánlat és tudjuk-e azt a meghatározott időszakra vállalni.

A kiszámíthatóság védjegye: a Minősített Fogyasztóbarát Termékek

Az MNB a tudatos pénzügyi döntést a fogyasztóbarát minősítéssel is segíti. A jegybank által minősített fogyasztóbarát hiteltermékek kiszámítható és biztonságos megoldást jelenthetnek, ha pénzre van szükségünk. Kiemelkedő előnyük a hosszabb kamatperiódusok vagy akár a teljes futamidő alatt fix törlesztőrészletek, melynek köszönhetően a hitelezéssel járó kockázatok jelentősen csökkenthetők és a jövő is könnyebben tervezhető.

A jegybank minősítését immár a lakáshitelek mellett, személyi kölcsönök és otthonbiztosítások is elnyerhetik. A tudatos tájékozódás érdekében az MNB e termékekhez kapcsolódó összehasonlító oldalakat is működtet. A lakáshitelek és a személyi hitelek, valamint az otthonbiztosítások kalkulátoraival mindenki egyszerűen megtalálhatja a számára legkedvezőbb ajánlatot. Használja bátran ezeket a lehetőségeket, hogy igazán tudatos döntést hozzon pénzügyeiben!

Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
  • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

    Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

  • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

    Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

  • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

    A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...