Betöltés

Tudod, hogy pontosan mekkora lakáshitelt kaphatnál? Itt most megnézheted!

szerző: Fülöp Norbert
2019-05-31

Lakásvásárlás előtt az első dolgok egyike megnézni, hogy mekkora forrással gazdálkodhatunk, hiszen ettől függ, mire lesz elég a keret. Ha hitellel vennénk lakást, akkor ehhez azt is tudni kell, hogy mekkora összeget hitelezne számunkra a bank. Ezt azonban egyáltalán nem egyszerű megmondani, mert a maximális hitelösszeg nagyon sok mindentől függ. Egy kalkulátorral azonban most személyre szabott választ kaphatsz!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egyáltalán nem könnyű meghatározni, hogy a jövedelmed alapján mennyi hitelt ad számodra egy bank. Hogy mitől függhet a dolog? Egyrészt van egy jogszabályi feltétel, az úgynevezett adósságfék szabály, ami pontosan megszabja, jövedelmedhez képest mekkora lehet a hiteltörlesztőid maximális összege. Ez elsőre nem is tűnik bonyolultnak, hiszen ha 50%-on van a plafont, akkor például egy 200 ezer Ft-os nettó jövedelem 100 ezer Ft-os törlesztőt bír el.

Igen ám, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hitelt szeretnél! Lakáshitelt vagy személyi kölcsönt? Mert a két hiteltípus esetében eltérően határozták meg a feltételeket.

Mondjuk, hogy lakáshitelt szeretnél. Akkor számít, hogy milyen kamatperiódusú hitelt vennél fel. (A kamatperiódus az az időszak, ami alatt hiteled kamata, ezzel pedig a havi törlesztője nem változhat.) Minél hosszabb a kamatperiódus, annál kiszámíthatóbb a hitel, ezért a jövedelem/hitel arány is magasabb lehet. Viszont a hosszabb kamatperiódusú hitelek kamata magasabb, így nagyobb a havi törlesztő is!

A vállalt futamidő is nagyon fontos, hiszen minél hosszabb idő alatt fizeted vissza a hiteled, annál alacsonyabb lesz a hiteltörlesztőd, így a jövedelmed nagyobb hitelösszeget tesz lehetővé. Más kérdés persze, hogy jó megoldás-e csak azért 35 évig elnyújtani a hitel visszafizetését, hogy beleférj a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlátba, hiszen a teljes visszafizetés ezzel jelentősen nőhet.

(Például 400 ezer Ft nettó jövedelem 10 éves futamidővel 23,5 millió Ft hitelösszegre elég, míg 25 éves futamidővel 35,2 millió Ft-ot is megadhatnak a bankok, ha végig fix a kamat.)

De ez még mindig nem minden. Az sem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú jövedelemmel rendelkezel. Munkáltatói jövedelmet, öregségi nyugdíjat kapsz, vagy éppen KATA-s cégből van bevételed? A jövedelmed bankhoz érkezik? Egyáltalán nem mindegy, mert a bankok különbözőképpen kezelik ezeket, így a felvehető összeg is változhat.

És még mindig nem értünk a végére. Számít ugyanis az életkorod, hogy vannak-e eltartott gyermekeid, hogy lesz-e a hitelbe bevonva más adóstárs, de még a megvásárolni kívánt ingatlan elhelyezkedése sem mindegy egy lakáshitel esetében. Ezek egy része például befolyásolja, hogy kaphatsz-e csok-ot vagy kamattámogatott hitelt.

Amikor a hitelképességedet szeretnéd felmérni, akkor természetesen számítanak a meglévő hiteleid is, hiszen ezeknek is van havi törlesztője. Sőt, a hitelkeretről sem szabad megfeledkezni, akkor sem, ha ebből egyetlen fillért sem használtál fel.

Lényeges tisztázni azt is, hogy mit vagy hajlandó bevállalni a kedvezőbb hitelkamat érdekében? Mert az aktív kártya- és számlahasználatért, a hitelező banknál kötött lakásbiztosításért és vezetett bankszámláért kamatkedvezmény járhat, az olcsóbb hitel pedig nagyobb felvehető hitelösszeget tesz lehetővé.

Talán már kiderülhetett számodra is, hogy bizony kicsit pénzügyi szakértőnek kell lenned ahhoz, hogy pontos képet kapj az általad felvehető hitel nagyságáról. Szerencsére elkészült a Bankmonitor Mennyi hitelt kaphatok? kalkulátor, ami számszerűsítve mutatja meg a felvehető hitel nagyságát, de azt is azonnal láthatod, hogy a lehetőséged miként változik különböző futamidők és kamatperiódusok esetén. Ezzel pedig minden információ a rendelkezésedre áll majd ahhoz, hogy jó döntést hozhass!

A “Mennyi hitelt kaphatok?” kalkulátorhoz kattints –> IDE

Ha pedig megnéznéd, hogy melyik bank milyen lakáshitel-ajánlatot adna számodra, akkor számolgass a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

  A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.