Betöltés

Ügyelj a törlesztőre, különben elbúcsúzhatsz az újabb hiteltől

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-16

Napjainkban nagyon megszaporodtak az olyan esetek, amikor egy lakáshitel után valaki személyi kölcsönt vesz fel. Ezzel önmagában nincs is gond, viszont érdemes több dolgot is tudatosítani, mielőtt az újabb hitelfelvételre adnánk a fejünk. Az elegendő jövedelem csak egy a sor kérdés közül. Átrágjuk most magunkat a legfontosabbakon, mert különben az is lehet, hogy egy szerintünk kifizetett áruhitel miatt nem kapjuk meg az új hitelt. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A lakásvásárláshoz egyre többen vesznek fel lakáshitelt, azonban az eladósodás ezen a ponton nem mindig szokott megállni. A lakáshitelesek közel 10%-ánál előfordul, hogy rövid időn belül új hitelért folyamodnak, például személyi kölcsönért. Ezernyi oka lehet az újabb hitelfelvételnek, mi hallottunk olyat, hogy a vagyonátruházási illetékre, felújításra, bútorvásárlásra kellett a pénz.

Több dolgot is ajánlatos viszont még a hiteligénylés előtt átgondolni, mert az újabb kör tartogathat meglepetéseket. Az első és legfontosabb pont, hogy a banknak minden egyes hitelfelvétel előtt szükséges vizsgálnia, a hitelfelvevő megfelel-e a jövedelemarányos törlesztőre (JTM-re) vonatkozó előírásoknak.

Egyelőre a szabályozás úgy szól, hogy 400 ezer Ft-os nettó igazolt jövedelem alatt forinthitelnél a teljes havi adósságszolgálat a jövedelem 50%-a lehet, míg 400 ezer Ft jövedelem felett 60%. A bankok ennél szigorúbbak, meglátásaink szerint most inkább a 35-40%-os JTM az irányadó. Nem véletlen, hogy adósságszolgálatról beszéltünk, mert a banknak úgy kell eljárnia, hogy az összes hitelünk terhe beleférjen a limitbe.

Nézzünk egy egyszerű példát. Ha van nettó 200 ezer Ft-os igazolt jövedelmünk, akkor a jogszabályok szerint 100 ezer Ft-ot is törlesztésre fordíthatnánk, de a bankok inkább 70-80 ezer Ft-ot fognak engedélyezni. Ez utóbbiba azonban nemcsak az utólagos személyi kölcsönnek kell majd beleférnie, hanem az először felvett lakáshitel törlesztőjének is. Ha már fizetünk például 60 ezer Ft-ot a jelzáloghitelért, akkor 20-30 ezer Ft még mindig marad a személyi kölcsönre.

De figyeljünk oda, mert ha például adóstársak vagyunk egy hitelben, akkor annak a törlesztőjét is bizonyos mértékben ide fogják számítani (nem feltétlenül arányosan). Sőt, ha folyószámla-hitelkeretünk van, esetleg hitelkártyánk, akkor a keret összegének 5%-át törlesztési teherként a JTM-be is be fogják számítani. Az pedig nagyon kellemetlen, ha például egy nem használt folyószámla-hitelkeret miatt ugrik a személyi kölcsön felvétel.

Szorosan a témához kapcsolódik, hogy vannak olyan szolgáltatók a piacon, ahol azt hihetjük, hogy egy áruhitelünk van, pedig végső soron a hitelező egy hitelkeretet tart fent számunkra. Ez azért lehet kritikus, mert ha ez a hitelkeret csak úgy áll magában, akkor ezt is a banknak a személyi kölcsön elbírálásakor szintén a JTM-be bele kell számítania. Magyarul, maximálisan legyünk tisztában, hogy milyen hiteleink vannak és azok mennyire befolyásolják a későbbi hitellehetőségeinket.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mekkora személyi kölcsönt vehetsz fel!

Mennyi hitelt kaphatok?
step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
  • Mennyi hitelt vehetsz fel
  • Milyen feltételekkel
  • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
  • Mennyi hitelt vehetsz fel
  • Milyen feltételekkel
  • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen: Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
Számodra elérhető hitelek:
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A nagy kérdés, hogy mi lesz a jövőben, mert a jegybank változtatni fog a JTM-szabályokon októbertől és egyelőre arról lehetett hallani, hogy a lakáshiteleknél lennének „szigorúbb” szabályok. A személyi kölcsönökről nem volt szó, de itt gyanítjuk, hogy maradhat a „kedvező” elbírálás, már csak azért is, mert ezek a hitelek döntő többségében a futamidő végéig fix kamatúak (végig fix esetben az új szabályozásban a lakáshitel is meghagyná az 50-60%-os limitet).

Könnyen elképzelhető, hogy ha belefutunk egy lakáshitel után egy személyi kölcsön felvételbe, akkor a banknak eltérő JTM-szabályok szerint kellene a két hitelnél eljárnia. Érdekes kérdés, hogy a bankok a „hitelhalmozóknál” hogy fognak eljárni. Ennek kiderítéséhez még néhány hetet kell várni, amikor is a szabálytervezet mindenki számára elérhető lesz.

Végül, de nem utolsó sorban legyünk annak is tudatában, hogy a bank az elbíráláskor a hitelinformációs adatbázis (KHR) alapján minket is átvizsgál és ha egy másik hitelnél van például több személy a hitelben, akkor arra kíváncsi lesz a bank is. Bőven elképzelhető, hogy az eredeti példánál maradva a lakáshitelbe bevont házastársat a személyi kölcsönbe is be kell majd vonni, ahogy az megtörtént a jelzáloghitelnél. Ennek mi is elébe mehetünk, ha évente egyszer ingyenesen lekérjük a KHR tudakozványt.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Azt gondoltad nincs hiteled? Lehet, hogy mégis van!
2020. 02. 24.

Szakértőink tapasztalata szerint a fedezet nélküli hitelekről számos tévhit uralkodik a lakosság körében, ami bizonyos helyzetekben (akár kellő körültekintés hiányában) sokak számára jelentős hátrányt is okozhat. Sőt sokan még azzal...

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!
2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

Blogajánló