Betöltés

Ügyelj a törlesztőre, különben elbúcsúzhatsz az újabb hiteltől

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-16

Napjainkban nagyon megszaporodtak az olyan esetek, amikor egy lakáshitel után valaki személyi kölcsönt vesz fel. Ezzel önmagában nincs is gond, viszont érdemes több dolgot is tudatosítani, mielőtt az újabb hitelfelvételre adnánk a fejünk. Az elegendő jövedelem csak egy a sor kérdés közül. Átrágjuk most magunkat a legfontosabbakon, mert különben az is lehet, hogy egy szerintünk kifizetett áruhitel miatt nem kapjuk meg az új hitelt. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A lakásvásárláshoz egyre többen vesznek fel lakáshitelt, azonban az eladósodás ezen a ponton nem mindig szokott megállni. A lakáshitelesek közel 10%-ánál előfordul, hogy rövid időn belül új hitelért folyamodnak, például személyi kölcsönért. Ezernyi oka lehet az újabb hitelfelvételnek, mi hallottunk olyat, hogy a vagyonátruházási illetékre, felújításra, bútorvásárlásra kellett a pénz.

Több dolgot is ajánlatos viszont még a hiteligénylés előtt átgondolni, mert az újabb kör tartogathat meglepetéseket. Az első és legfontosabb pont, hogy a banknak minden egyes hitelfelvétel előtt szükséges vizsgálnia, a hitelfelvevő megfelel-e a jövedelemarányos törlesztőre (JTM-re) vonatkozó előírásoknak.

Egyelőre a szabályozás úgy szól, hogy 400 ezer Ft-os nettó igazolt jövedelem alatt forinthitelnél a teljes havi adósságszolgálat a jövedelem 50%-a lehet, míg 400 ezer Ft jövedelem felett 60%. A bankok ennél szigorúbbak, meglátásaink szerint most inkább a 35-40%-os JTM az irányadó. Nem véletlen, hogy adósságszolgálatról beszéltünk, mert a banknak úgy kell eljárnia, hogy az összes hitelünk terhe beleférjen a limitbe.

Nézzünk egy egyszerű példát. Ha van nettó 200 ezer Ft-os igazolt jövedelmünk, akkor a jogszabályok szerint 100 ezer Ft-ot is törlesztésre fordíthatnánk, de a bankok inkább 70-80 ezer Ft-ot fognak engedélyezni. Ez utóbbiba azonban nemcsak az utólagos személyi kölcsönnek kell majd beleférnie, hanem az először felvett lakáshitel törlesztőjének is. Ha már fizetünk például 60 ezer Ft-ot a jelzáloghitelért, akkor 20-30 ezer Ft még mindig marad a személyi kölcsönre.

De figyeljünk oda, mert ha például adóstársak vagyunk egy hitelben, akkor annak a törlesztőjét is bizonyos mértékben ide fogják számítani (nem feltétlenül arányosan). Sőt, ha folyószámla-hitelkeretünk van, esetleg hitelkártyánk, akkor a keret összegének 5%-át törlesztési teherként a JTM-be is be fogják számítani. Az pedig nagyon kellemetlen, ha például egy nem használt folyószámla-hitelkeret miatt ugrik a személyi kölcsön felvétel.

Szorosan a témához kapcsolódik, hogy vannak olyan szolgáltatók a piacon, ahol azt hihetjük, hogy egy áruhitelünk van, pedig végső soron a hitelező egy hitelkeretet tart fent számunkra. Ez azért lehet kritikus, mert ha ez a hitelkeret csak úgy áll magában, akkor ezt is a banknak a személyi kölcsön elbírálásakor szintén a JTM-be bele kell számítania. Magyarul, maximálisan legyünk tisztában, hogy milyen hiteleink vannak és azok mennyire befolyásolják a későbbi hitellehetőségeinket.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mekkora személyi kölcsönt vehetsz fel!

Mennyi hitelt kaphatok?

step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen:
Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Munkahely részletei
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
A következő hitelek érhetők el számodra
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A nagy kérdés, hogy mi lesz a jövőben, mert a jegybank változtatni fog a JTM-szabályokon októbertől és egyelőre arról lehetett hallani, hogy a lakáshiteleknél lennének „szigorúbb” szabályok. A személyi kölcsönökről nem volt szó, de itt gyanítjuk, hogy maradhat a „kedvező” elbírálás, már csak azért is, mert ezek a hitelek döntő többségében a futamidő végéig fix kamatúak (végig fix esetben az új szabályozásban a lakáshitel is meghagyná az 50-60%-os limitet).

Könnyen elképzelhető, hogy ha belefutunk egy lakáshitel után egy személyi kölcsön felvételbe, akkor a banknak eltérő JTM-szabályok szerint kellene a két hitelnél eljárnia. Érdekes kérdés, hogy a bankok a „hitelhalmozóknál” hogy fognak eljárni. Ennek kiderítéséhez még néhány hetet kell várni, amikor is a szabálytervezet mindenki számára elérhető lesz.

Végül, de nem utolsó sorban legyünk annak is tudatában, hogy a bank az elbíráláskor a hitelinformációs adatbázis (KHR) alapján minket is átvizsgál és ha egy másik hitelnél van például több személy a hitelben, akkor arra kíváncsi lesz a bank is. Bőven elképzelhető, hogy az eredeti példánál maradva a lakáshitelbe bevont házastársat a személyi kölcsönbe is be kell majd vonni, ahogy az megtörtént a jelzáloghitelnél. Ennek mi is elébe mehetünk, ha évente egyszer ingyenesen lekérjük a KHR tudakozványt.

1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Irány a bank!
Budapest Bank Budapest Bank Online Hűség hitel
33638
Havi törlesztő
0.13892
THM
1210968
Teljes visszafizetés
Irány a bank!
Cetelem Bank Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés
Irány a bank!

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A 7 leggyakoribb ok, amiért nem ad hitelt a bank

2018. 11. 28.

Sokan hiteligényléskor szembesülnek csak azzal, hogy nem hitelképesek, vagyis elutasítja őket a bank. A leggyakoribb okokat szedtük csokorba, és ahol lehet, megmutatjuk a szóba jöhető megoldásokat is. 1. Amikor a...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.