Új év, új kamatok?

Új év, új kamatok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-01-03
 

Az idei évet az általunk figyelt 13 bank közül 11 hirdetménymódosítással kezdte. A maradék 2 bank utoljára decemberben tett közzé frissített kamattáblákat. Ez az év eleji dömping nem meglepő: a bankok többsége minden év elején módosítja a hirdetményét. A módosítások nagy része pusztán technikai jellegű, de találunk jelentős eltéréseket is.

A bankoknál bevett szokás, hogy az év elején friss hirdetményeket adnak ki. Ezekből jelentős részt képviselnek azok a változások, amik csupán a dátumokról szólnak: sok esetben az év végéig meghirdetett akciót hosszabbítják meg, de például – ahogy egy
korábbi cikkünkben jeleztük – idén már nem lehet 2012-es TBSZ számlát nyitni, így ezek kivezetésre kerültek.

Összesen négy olyan bank volt, amelyik az ünnepek között sem pihent és módosított kamatajánlatain még szilveszter előtt.  Például a CIB és az OTP ebben az időszakban építette be a 25 bázispontos alapkamat csökkentést betéti kamataiba. 

A szilveszter utánra időzített kamatmódosítások között sem találunk jelentős változásokat.  Az egy éves lekötésnél (ötszáz-ezer forint elhelyezését feltételezve) az Erste Tartós Lekötött Betétje húsz bázispontot csökkent, (6,39 százalékra) a K&H Forint lekötött betétje az alapkamat csökkentéssel megegyező mértékben lett kevesebb (most 4,25 százalék). 

Az egyetlen jelentősebb változás a Sopron Banknál volt: a Forint lekötött betétje csökkent ötvenegy bázispontot (5,58 százalékra). Ha a három hónapos lekötéseket szemléljük, ott szintén a Sopron Bank Forint lekötött betétje csökkent ötvenegy bázispontot (5,07 százalékra), míg a három hónapos akciós betétje ötven bázisponttal lett kevesebb (jelenleg 5,50 százalék). (Érdemes megemlíteni, hogy a Sopron Bank már két alapkamat csökkenésre nem reagált, így most egy lépcsőben építette be az MNB irányadó rátájának változásait.)

A legjobb feltétel nélküli és a legjobb feltételhez kötött ajánlatokat is összegyűjtöttük, hogy az év elején könnyebb legyen bankot választani.

tablazat_20130103

newyear2013

Hirdetés
Hirdetés