loading

Újabb rekordot döntöttek az állampapírok!

Nem csökken az érdeklődés a lakossági állampapírok iránt. Csak júniusban 161 milliárd forintnyi megtakarítás özönlött ezekbe, ami nem is meglepő az ezek által kínált kiemelkedő biztonság és magas kamatok fényében. A magyar lakosság ezzel messze túlszárnyalta az adósságkezelő korábbi várakozásait, és összesen közel 3 000 milliárd forintnyi megtakarítást tart már ebben a formában. Az élénk kereslet eredményeként várhatóan 2015-ben is megvalósul az a kiemelt a stratégiai cél, amely szerint a lakosság állampapír vásárlásai finanszírozzák döntően a költségvetés hiányát.

161 millió forintot fektetett állampapírba a magyar lakosság június folyamán. Az egész első félévben ezzel már 516 milliárd forint vándorolt ezekbe az eszközökbe, ez annyit tesz, mintha az év első felében minden magyar ember több mint 52 ezer forintot fektetett volna állampapírba.

A lakosság állampapír vásárlási kedve tehát messze túlszárnyalja az ÁKK korábban az egész évre várt 302 milliárd forintos tervét. Az óriási érdeklődést látva az adósságkezelő ezért először 600, majd 700 milliárd forintra emelte ennek összegét. Bár, ha a lakosság érdeklődése nem lanyhul, lehet, hogy még ezt is tovább kell növelni.

Júniusban a legnagyobb érdeklődés az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyek felé irányult, amelyekbe több mint 124 milliárd forint érkezett. A múlt havi tőkebeáramlás közel 80%-a tehát ezekbe a papírokba ment. A Kamatozó Kincstárjegyek 2,75%-ot (az átlagos banki kamatnál jóval többet) fizetnek, és az ÁKK-tól való megvásárlásuk esetén teljes tőke- és hozamgarancia is vonatkozik rájuk (ez minden állampapírra igaz).

A hosszabb lejáratú értékpapírok közül a Prémium Magyar Államkötvényeket (PMÁK) kedvelték legjobban a megtakarítók, ezekbe több mint 21,4 milliárd forint érkezett. Főként az ötéves lejáratú PMÁK-ot preferálták júniusban, ami nem is meglepő az általa fizetett 3,5%-os kamatprémium fényében. Ezt a kamatot mindenképpen megkapják az állampapírok befektetői, sőt, efölött minden kamatfizetésnél még a megelőző naptári év átlagos inflációjával is megnövelik ezt.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az egész idei évet tekintve az állománygyarapodás 40%-át a 3-6 éves futamidejű államkötvények adják, amely arány megegyezik a kötvények lakossági állampapír állományban betöltött súlyával. A teljes lakossági forint állampapír állomány ezzel 2015 első félévének végére elérte a 2926,7 milliárd forintot. Ezzel 2015-ben akár teljesülhet az a kiemelt stratégiai cél, hogy a költségvetés hiányát döntően a magyar lakosság finanszírozza.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
pénz
Létezik olyan módszer, amellyel megspórolhatod a kamatadót?

A kamatadó bevezetése óta a befektetők egyik célja - a hozammaximalizálás mellett - az, hogy valahogy elkerüljék, minimalizálják adófizetési kötelezettségüket. Vannak olyan konstrukciók - nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), tartós befektetési számla...

Blogajánló
  • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

    Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

  • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

    Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

  • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

    A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...