Betöltés

Újabb rekordot döntöttek az állampapírok!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-12

Nem csökken az érdeklődés a lakossági állampapírok iránt. Csak júniusban 161 milliárd forintnyi megtakarítás özönlött ezekbe, ami nem is meglepő az ezek által kínált kiemelkedő biztonság és magas kamatok fényében. A magyar lakosság ezzel messze túlszárnyalta az adósságkezelő korábbi várakozásait, és összesen közel 3 000 milliárd forintnyi megtakarítást tart már ebben a formában. Az élénk kereslet eredményeként várhatóan 2015-ben is megvalósul az a kiemelt a stratégiai cél, amely szerint a lakosság állampapír vásárlásai finanszírozzák döntően a költségvetés hiányát.

161 millió forintot fektetett állampapírba a magyar lakosság június folyamán. Az egész első félévben ezzel már 516 milliárd forint vándorolt ezekbe az eszközökbe, ez annyit tesz, mintha az év első felében minden magyar ember több mint 52 ezer forintot fektetett volna állampapírba.

A lakosság állampapír vásárlási kedve tehát messze túlszárnyalja az ÁKK korábban az egész évre várt 302 milliárd forintos tervét. Az óriási érdeklődést látva az adósságkezelő ezért először 600, majd 700 milliárd forintra emelte ennek összegét. Bár, ha a lakosság érdeklődése nem lanyhul, lehet, hogy még ezt is tovább kell növelni.

Júniusban a legnagyobb érdeklődés az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyek felé irányult, amelyekbe több mint 124 milliárd forint érkezett. A múlt havi tőkebeáramlás közel 80%-a tehát ezekbe a papírokba ment. A Kamatozó Kincstárjegyek 2,75%-ot (az átlagos banki kamatnál jóval többet) fizetnek, és az ÁKK-tól való megvásárlásuk esetén teljes tőke- és hozamgarancia is vonatkozik rájuk (ez minden állampapírra igaz).

A hosszabb lejáratú értékpapírok közül a Prémium Magyar Államkötvényeket (PMÁK) kedvelték legjobban a megtakarítók, ezekbe több mint 21,4 milliárd forint érkezett. Főként az ötéves lejáratú PMÁK-ot preferálták júniusban, ami nem is meglepő az általa fizetett 3,5%-os kamatprémium fényében. Ezt a kamatot mindenképpen megkapják az állampapírok befektetői, sőt, efölött minden kamatfizetésnél még a megelőző naptári év átlagos inflációjával is megnövelik ezt.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az egész idei évet tekintve az állománygyarapodás 40%-át a 3-6 éves futamidejű államkötvények adják, amely arány megegyezik a kötvények lakossági állampapír állományban betöltött súlyával. A teljes lakossági forint állampapír állomány ezzel 2015 első félévének végére elérte a 2926,7 milliárd forintot. Ezzel 2015-ben akár teljesülhet az a kiemelt stratégiai cél, hogy a költségvetés hiányát döntően a magyar lakosság finanszírozza.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.