Újépítésű lakást vennél? Gondot okozhat, ha az önerőd a meglévő lakásodban van

Újépítésű lakást vennél? Gondot okozhat, ha az önerőd a meglévő lakásodban van
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-11
 

Sokszor az újépítésű lakásokat, házakat már a tervezőasztalról le kell foglalnod, a vételár egy jelentős részét pedig már a lakás elkészülte előtt ki is kell fizetned. Ez azt is jelenti, hogy saját megtakarításodból kell megfizetned ezeket a részleteket, hiszen a bank lakáshitelt csak az ingatlan elkészültét követően folyósít. De mi a helyzet akkor, ha az önerőd abban a lakásban van, amiben jelenleg is élsz?

Ingatlan vásárlásakor több szempontból is megérheti újépítésű lakást választani: egy modern otthonod lehet, amelyben még nem lakott előtted senki. Ráadásul a vásárláshoz felhasználható állami támogatások összege is jóval magasabb lehet, ha új lakást választanál.

Van azonban néhány „hátránya” is az új ház választásának. Például még nem jöttek ki az ingatlan esetleges építési hibái. Emellett pedig a vételár finanszírozása is problémásabb lehet, különösen akkor, ha az önerőd egy része a jelenlegi lakásod eladásából származna.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor kell megfizetni az önerőt?

Sokszor már a tervezőasztalról meg kell vásárolnod a kiszemelt lakást. Az ingatlanpiacon jelenleg egy jó ajánlatról még mindig könnyen lecsúszhat az ember, ha kivár. Ez azonban azt is jelenti, hogy akár 1-1,5 évvel a lakás elkészülte előtt már adásvételi szerződést kell kötnöd új otthonodra.

Ez pedig maga után vonja azt is, hogy a vételár egy részét ki kell fizetned a lakás elkészülte előtt. Jellemzően a szerződés megkötésekor már foglalót kell fizetned és a legtöbb kivitelező, eladó szerkezetkész állapotban egy újabb részlet megfizetését kéri. Ez azt is jelenti, hogy egy 60 millió forint értékű új lakás vásárlásakor akár 20-25 millió forintot rendezned kell már az építkezés során.

Ezt a bankok nem finanszírozzák meg lakáshitelből, hiszen a legtöbb pénzintézet csak a ház elkészültét követően utalja el az eladó részére a hitelösszeget. De mi a helyzet abban az esetben, ha a saját megtakarításod jelenlegi otthonodban „pihen”?

El kell adni idő előtt a meglévő otthonunkat?

Nem mindenkinek van azonban elegendő megtakarítása a vásárláshoz, elképzelhető, hogy a lakásvásárláshoz szükséges önerő jó részé jelenlegi otthonod eladásából szeretnéd előteremteni. Ez azt jelenti, hogy el kell adnod a lakásod az új ingatlanba beköltözés előtt? Igen, ez az egyik megoldás, azonban létezik egész jó alternatíva is: szabad felhasználású jelzáloghitelt is igényelhetsz, melynek a meglévő otthonod lehetne a fedezete.

Példaként nézzük meg, hogy 25 millió forintot kellene előteremtened a vásárláshoz, az új ingatlanodat pedig várhatóan 1,5 év múlva adják át.

Eladod a lakásod, amint lehet

Előnye ennek a megoldásnak, hogy ténylegesen előteremted az önerőt. Ráadásul nem kell félned a lakáspiac jövőbeni mozgásától. Ugyanakkor albérletbe kellene költöznöd nagyságrendileg 1,5 évre. Az albérleti díjak pedig továbbra is igen magasak, egy 70-80 négyzetméteres lakás bérleti díja elérheti a 170 ezer forintot is. Ezzel a költséggel számolnod kell a döntés során.

Természetesen kereshetsz olyan vevőt is, amelyik hozzájárul a késői kiköltözéshez – ez azonban valószínűleg az eladási árra is kihat -, illetve elköltözhetsz átmenetileg rokonokhoz, ismerősökhöz. De ezekre a „kiskapukra” nem érdemes alapozni.

Szabad felhasználású jelzáloghitelből is rendezheted az önerőt

Úgy is dönthetsz, hogy egyenlőre megtartod a lakásod, és felveszel rá egy szabad felhasználású jelzáloghitelt. Akkor értékesíted jelenlegi házadat, ha elkészült új otthonod. (A felvett szabad felhasználású kölcsönt is akkor rendeznéd.) Természetesen fizetned kell a törlesztőrészletet havonta – nagyságrendileg 164 ezer forintot -, illetve számolnod kell a kölcsön induló költségeivel és az előtörlesztés díjával is: ezek együttesen 560 ezer forintot tennének ki. De az albérlet költségeit megspórolhatod.

Ha eladod a lakást, akkor 1,5 év alatt összesen 28,06 millió forintot kellene kifizetned, a szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése esetén azonban csak 27,36 millió forintot kellene megfizetned. Vagyis spórolhatsz ezzel döntéssel közel 700 ezer forintot.

Természetesen ennek a megoldásnak is lehet számos feltétele, hátránya:

  • Hitelképesnek kell minősítenie a banknak téged.
  • A meglévő házadon nem lehet – legalábbis nagy összegű – jelzáloghitel. Ha lakáshitelből vetted meg otthonodat, akkor jó eséllyel már nem tudnál felvenni újabb nagyobb összegű kölcsönt ezen ingatlan fedezete mellett.
  • Egy esetleges lakáspiaci árcsökkenés rosszul hathat rád, hiszen az ingatlant csak később tervezed eladni.
  • Új otthonod elkészültekor gyorsan el kell adnod meglévő lakásod, éppen ezért érdemes már hónapokkal előtte meghirdetni a házadat.

Bankmonitor tipp

Természetesen mindkét megoldásnak meg lehet a maga előnye, hátránya. A te saját élethelyzeted dönti el, hogy számodra melyik az ideális. Azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartanod, hogy lehet alternatívája annak, hogy lakásodat most eladod, vagyis nem kell albérletbe költöznöd átmenetileg.

Egy szabad felhasználású hitel felvételével pedig számod vesződségtől, például a költözés nehézségeitől megkímélheted magad, sőt még akár anyagilag is jobban járhatsz ezzel a megoldással.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés