Újra csúcsra juthatnak Amerikában

Újra csúcsra juthatnak Amerikában
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-23 Frissítve: 2021-07-01
 

A nyári uborkaszezonban az amerikai részvények főként emelkednek, az utóbbi napok tétova mozgása ellenére a januári történelmi csúcsoktól az S&P 500 indexnél mindössze 2,5%-os távolságra vagyunk. A legtöbben arra kérdésre keresik a választ, hogy mitől mehet újabb csúcsra az S&P, a befektetők visszajelzései alapján három okkal is meg lehet magyarázni a nagyon várt csúcsra futást. 

1) A vállalatok nyeresége nemcsak jobb lett a vártnál, de a kilátások is kedvezőek

Ahogy egy szakértő a CNBC-nek elmondta, a vállalatok fundamentumai jók, és ez megmutatkozott a nagyon jó negyedéves eredményekben is. A gyorsjelentési szezon elején tartunk, de az eddig ismert információk nagyon bíztatók. Múlt héten az S&P cégek 10%-a jelentett, és a második negyedéves gyorsjelentés szerint a profit 25%-kal nőtt, miközben az elemzők 21%-ot vártak a teljes piactól. A cégek a jelentéskor előre vetítik, hogy mit várnak a közeljövőben és a harmadik negyedévre is nagyon optimista véleményt fogalmaztak meg.

Hirdetés

Hirdetés

2) A kamatok és az infláció is kontroll alatt van

Az amerikai jegybank vezetője, Jay Powell a szenátusi meghallgatásán elmondta, hogy az amerikai gazdaság szerinte nagyon jó állapotban van, az infláció a jegybank 2%-os célja közelében alakulhat. Jelenleg a legjobban akkor járnak el, ha folytatják a fokozatosan kamatemelést. A szavaira jellemzően emelkedtek az amerikai tőzsdék, mert azt olvasták ki a szakértők a jegybankár szavaiból, hogy nem lesznek túlságosan agresszívek és ha szükség van rá (romlanak a gazdasági mutatók), akkor bármikor megállhatnak a kamatemeléssel.

3) A kereskedelmi háborútól való félelem háttérbe szorult

A megkérdezett szakértő elmondása szerint a gyorsjelentésekből kiderül, hogy az adócsökkentések és az erős gazdaság kombinációja sokkal nagyobb hatással van a cégekre, mint például a kereskedelmi háborútól való félelem. A miheztartás végett, az adócsökkentések és más költségvetési intézkedések mellett eltörpülnek az importvámok (kb. hét az egyhez arányban), amiért érthető, hogy a befektetők miért is vásárolják a részvényeket.

Végezetül, az is elhangzott az elemzésben, hogy a jelentési szezon tartogathat még meglepetéseket. Kulcskérdés, hogy a technológiai cégek milyen teljesítménnyel tudnak előrukkolni. Az S&P 500 cége közül 26% kerül ki ebből az iparágból, tőlük az elemzők 25%-os nyereség- és 15%-os árbevétel-növekedést várnak. A várakozás az, hogy továbbra is erős lesz a fogyasztás, ami az amerikai gazdaság motorja.

1
Hirdetés
Hirdetés