loading

Unortodox kamatvágás?

A jelenleg érvényben lévő 4%-os alapkamat 0,25 százalékpontos kamatcsökkentések sorozatával érte el mostani szintjét. Ma viszont 10 százalékpontos csökkentést vár az elemzők többsége. Eddig még nem változtatott ilyen kis mértékben a Magyar Nemzeti Bank, pedig már 102 alkalommal módosított az alapkamaton 1990 óta. Leggyakrabban például 0,50 százalékponttal csökkent az irányadó rátánk. Mégis mi várható ma kettő órakor?

1990. október 15-től két éven keresztül 22%-on állt a jegybanki alapkamatunk. Azóta 79 alkalommal csökkentettek és 23 alkalommal emeltek az irányadó rátán, míg kialakult a jelenlegi 4%-os kamatszint. Az emelések általában sokkal drasztikusabbak voltak, mint a csökkentések. Ennek az oka, hogy a jegybanki emelések mindig a piacnak szóltak. Ahogy a mondás tartja, a szakadékot nem lehet két kis lépéssel átugrani. Legutóbbi példa erre a 2008-as válság idején 3 százalékponttal 8,5%-ról 11,5%-ra módosították az alapkamatot a forint védelmében. A csökkenések ezzel szemben több kis lépcsőben, időben elnyújtva jelentkeztek. A leghosszabb ilyen időszak több mint négy éven keresztül tartott. 

MNB1990_20130827

 A mai napra várt 0,10 százalékpontos csökkentés viszont unikumnak számítana az eddigiekhez képest. Leggyakrabban 0,50 százalékponttal mérsékelték a jegybanki alapkamatot, míg a második leggyakoribb mérték 0,25 százalékpont volt. Azért itt is találunk meglepő számokat: két alkalommal 1,5 százalékponttal csökkent az alapkamat, míg egy alkalommal 0,75-tel. De lássuk a tételes listát! 
MNBgyakorisag20130827

A változások háromnegyedében 0,5 százalékpontnál kisebb volt az elmozdulás. Ez abból adódik, hogy emelések esetében is népszerűek a 0,25 és a 0,5 százalékpontos értékek. Az emelések majdnem kétharmadában 0,5 százalékpont, illetve az alatt emelkedett a jegybanki alapkamatunk.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ezekhez a számokhoz csatlakozik ma valószínűleg a 0,10 százalékpont. A későbbiek során elképzelhető ennél akár kisebb mértékű változtatás is. Egyrészt ez adódik az alacsony alapkamat szintünkből, másrészt a folyamatos csökkenési „igényből”. Ha nem módosítanának a jelenlegi 0,25 százalékpontos ütemen, akkor 2014 év végére 0 %-ra csökkenne az alapkamatunk. 0,10 százalékpontos változtatással viszont fent tarthatják a csökkenési sorozatot, és így éppen elérhetjük az év végére várt 3,5%-os alapkamatot.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

    Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu Bajba kerülhetnek a vállalatok, 4-ből 1 dolgozó váltana a járvány után

    Rengeteg ember fontolgatja a munkahelyváltást az Egyesült Államokban. Csak arra várnak, hogy csendesüljön a járvány. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy megőrizzük a jól teljesítő alkalmazottakat? 2019-ben soha nem látott méreteket öltött a munkahelyváltások száma az USA-ban. Majd jött 2020. márciusa a koronavírussal, és néhány hét alatt 20,5 millió munkahely tűnt el a dolgozók átpártolási kedvével egyetemben. Azóta eltelt több...