Unortodox kamatvágás?

 • 2013.08.27.
 • szerző: bankmonitor

A jelenleg érvényben lévő 4%-os alapkamat 0,25 százalékpontos kamatcsökkentések sorozatával érte el mostani szintjét. Ma viszont 10 százalékpontos csökkentést vár az elemzők többsége. Eddig még nem változtatott ilyen kis mértékben a Magyar Nemzeti Bank, pedig már 102 alkalommal módosított az alapkamaton 1990 óta. Leggyakrabban például 0,50 százalékponttal csökkent az irányadó rátánk. Mégis mi várható ma kettő órakor?

1990. október 15-től két éven keresztül 22%-on állt a jegybanki alapkamatunk. Azóta 79 alkalommal csökkentettek és 23 alkalommal emeltek az irányadó rátán, míg kialakult a jelenlegi 4%-os kamatszint. Az emelések általában sokkal drasztikusabbak voltak, mint a csökkentések. Ennek az oka, hogy a jegybanki emelések mindig a piacnak szóltak. Ahogy a mondás tartja, a szakadékot nem lehet két kis lépéssel átugrani. Legutóbbi példa erre a 2008-as válság idején 3 százalékponttal 8,5%-ról 11,5%-ra módosították az alapkamatot a forint védelmében. A csökkenések ezzel szemben több kis lépcsőben, időben elnyújtva jelentkeztek. A leghosszabb ilyen időszak több mint négy éven keresztül tartott. 

MNB1990_20130827

 A mai napra várt 0,10 százalékpontos csökkentés viszont unikumnak számítana az eddigiekhez képest. Leggyakrabban 0,50 százalékponttal mérsékelték a jegybanki alapkamatot, míg a második leggyakoribb mérték 0,25 százalékpont volt. Azért itt is találunk meglepő számokat: két alkalommal 1,5 százalékponttal csökkent az alapkamat, míg egy alkalommal 0,75-tel. De lássuk a tételes listát! 
MNBgyakorisag20130827

A változások háromnegyedében 0,5 százalékpontnál kisebb volt az elmozdulás. Ez abból adódik, hogy emelések esetében is népszerűek a 0,25 és a 0,5 százalékpontos értékek. Az emelések majdnem kétharmadában 0,5 százalékpont, illetve az alatt emelkedett a jegybanki alapkamatunk.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Ezekhez a számokhoz csatlakozik ma valószínűleg a 0,10 százalékpont. A későbbiek során elképzelhető ennél akár kisebb mértékű változtatás is. Egyrészt ez adódik az alacsony alapkamat szintünkből, másrészt a folyamatos csökkenési „igényből”. Ha nem módosítanának a jelenlegi 0,25 százalékpontos ütemen, akkor 2014 év végére 0 %-ra csökkenne az alapkamatunk. 0,10 százalékpontos változtatással viszont fent tarthatják a csökkenési sorozatot, és így éppen elérhetjük az év végére várt 3,5%-os alapkamatot.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.