Betöltés

Utánajártunk, hogy mikor feleződhet le az állampapírok kamata!

szerző: Bankmonitor
2017-04-16

A lakossági állampapírok egyértelműen a lakosság kedvencének számítanak, ami nem is véletlen, hiszen a kockázatmentes befektetések között vonzó alternatívát jelentenek. Ugyanakkor a múltban már többször tapasztalhattunk csökkenést a lakossági állampapírok kamatában is, sőt van, aki szerint az is elképzelhető, hogy még idén 1%-ra csökkenhet a kamatozó kincstárjegy kamata. Cikkünkben megnéztük, hogy ez mennyire lehet valószerű.

Az elmúlt években a lakossági állampapír igazi sikertörténetnek mondható a hazai megtakarítások között, hiszen viszonylag rövid idő alatt tudott hihetetlen népszerűségre szert tenni. Természetesen ez nem is véletlen, mert miközben a betéti kamatok igen alacsony tartományba csúsztak, más játékos nem is maradt a pályán, amelyik fel tudta volna venni a versenyt az állampapírral.

Könnyen érzékelhető az előny: míg ma egy átlagos bankbetéttel már csak fél százalékos az elérhető hozam, addig a lakossági állampapírokkal akár 1,5-4,05% közötti hozamot is bezsebelhetünk.

Ugyanakkor egyre többet hallani arról, hogy a lakosság által kedvelt rövid futamidejű állampapírok hozamának csökkenése már a közeljövőben is drámai mértékű lehet. Például egy közelmúltban tartott konferencia résztvevőinek egy része szerint már akár idén, vagy jövőre bekövetkezhet, hogy a lakosság kedvencének tartott Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) kamata csupán 1%-os legyen.

Durvának tűnhet ez a csökkenés figyelembe véve, hogy jelenleg 2%-os a Kamatozó Kincstárjegy kamata, míg a Féléves Kincstárjegy is 1,5%-ot fizet. Ennek ellenére egyáltalán nem kizárt, hogy az elkövetkező időszakban komoly csökkenés menjen végbe, amit több tényező is támogat.

A következő kalkulátor segítségével nézd meg, hogy milyen kamatokat érhetsz el jelenleg a lakossági állampapírokkal!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mik a realitások, miről árulkodik a múlt?

A lakossági állampapírok esetében első ránézésre is feltűnő, hogy még a mindenki számára elérhető állampapírokhoz képest is jóval nagyobb kamatot kínálnak. A különbség a fél éves futamidőnél 1,43%-os, míg az egy éves lejáratnál 1,92%-os, de a hosszabb lejáratoknál akár 2,49%-kal is többet fizet a lakossági papír. Itt jogosan tehetnénk fel a kérdést, hogy vajon miért éri meg az államnak ez a plusz kiadás?

Azonban az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) jó oka volt arra, hogy úgy alakította ki a lakossági állampapírokat, hogy azok jelentős előnyt biztosítsanak. 2014-ben indult az Önfinanszírozási program hazánkban, ami azt tűzte ki célul, hogy hazánk devizaadósságát lefaragja, és forintkötvények révén a hazai szereplők váljanak hangsúlyossá az állam finanszírozásában. Ebben kapóra jöttek a lakossági állampapírok is, hiszen a vonzó feltételek miatt az emberek őrült tempóban kezdték el vásárolni őket, úgy hogy már a teljes adósság belül már a 23%-ot is elérte a lakossági papírok aránya.

Már csak az a kérdés, hogy vajon meddig akarnak és tudnak elmenni a lakossági arány növelésében, úgy, hogy, ennek fenntartása szemmel látható módon drága. Afelől biztosak lehetünk, hogy az ÁKK azon van, hogy a lakosságnál lévő állampapírok futamideje emelkedjen, és a rövid futamidejű (Féléves és Kamatozó Kincstárjegy) helyett is a hosszabb állampapírokba érkezzen a megtakarítás. Egyébként a folyamat már el is indult az elmúlt hónapokban, ami tükröződik a 3 és 5 éves időtávon elérhető Prémium Államkötvény utáni érdeklődés emelkedésében.

Így fontos adalék, hogy már februárban azzal szembesülhettünk, hogy a rövid lakossági állampapírok kamata csökkent, és ezt a lépést pontosan az élénk érdeklődéssel magyarázta az Államadósság Kezelő Központ. Ekkor a Kamatozó Kincstárjegy kamatát 2,25%-ról 2%-ra, míg a Féléves Kincstárjegy kamatát 2%-ról 1,5%-ra mérsékelték.

Emellett fontos változás volt az egyre népszerűbbé váló Prémium Magyar Államkötvénynél is. A régi sorozat kifutásával új prémium állampapír sorozattal rukkoltak elő, ahol a kamatprémiumot 1%-ponttal csökkentették (1,75 és 2,25 % lett, 2,75 és 3,25% helyett). Ebben fontos tényezőt az infláció emelkedése jelenthetett, hiszen az idei évre már 3% közelébe teszik az inflációt. Könnyű belátni, hogy ez még a kisebb kamatprémiummal is hatalmas kiadást jelenthet a jövőben az adósságkezelőnek.

Ugyanakkor újdonsággal is szolgáltak a befektetők számára, amit a hónap elején debütáló Kétéves Állampapír jelentett. Ez a 2,5%-os kamatozású állampapír hamar elnyerte a befektetők szimpátiáját, amit jól mutat, hogy már az indulás napján 2,3 milliárdot sikerült belőle értékesíteni. Az ÁKK nem is rejtette véka alá, hogy az új kétéves állampapírral is az a célja, hogy a hosszabb lejáratok felé nyissanak a lakossági befektetők.

A sok változás alapján jól látszik az irány. Az nem valószínű, hogy idén megvalósul az 1%-os Kamatozó Kincstárjegy kamat, mindenesetre a folyamatok alapján van tér a csökkenésre. Tehát egy-két éven belül reális esély van arra, hogy a mostaninál alacsonyabb hozamokat lássunk a lakossági állampapíroknál, hacsak nem fordul addig nagyot a világ. Éppen ezért, ha van még parlagon heverő pénzünk, és megfelelő befektetés számunkra az állampapír, jobban járunk, ha minél előbb lecsapunk a lehetőségre.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.