Betöltés

Utazás vagy személyi kölcsön? Az olcsó megoldás a fapados! – interjú

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-12

Váratlan kiadások, átmeneti pénzzavarok mindenkinél előfordulnak, amelyekre megtakarítás hiányában megoldást kínálnak a személyi kölcsönök. Viszont nem csak váratlan kiadások fedezésére lehet személyi kölcsönt igénybe venni, hiszen a legtöbb esetben akár lakáskorszerűsítésre is fordíthatjuk az összeget. Kérdések és válaszok, amelyekre a személyi kölcsönökkel kapcsolatban kíváncsi vagy. A témában Holló Bencével, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetőjével beszélgettünk.

cofidis_hollo_bence_v2A lakáshitelek piaca élénkülni látszik. Ez tapasztalható a személyi kölcsönöknél is? A piacon nagyon enyhe élénkülés tapasztalható idén a 2013-as évhez képest.  
Szintén a lakáshiteleknél figyelhető meg az a tendencia, hogy egyre olcsóbban lehet felvenni őket. Esett a személyi kölcsönök THM-e is? Igen, jelentősen esett a
személyi kölcsönök THM-e is, ez részben a kamatplafon csökkenésének köszönhető, részben pedig annak, hogy a Cofidisnek köszönhetően is elindult egy árverseny a piacon.
A Fapados Kölcsön 15,8%-os THM-e a fele a korábbi évek személyi kölcsöneit jellemző THM szintjének.  
Miért van az, hogy a lakáshitel THM-ek egy számjegyűek, ám a személyi kölcsönöknél ez a mostani alacsony kamatkörnyezetben sincs így… A lakáshitelek nagyobb átlagos összegűek és ingatlanfedezettel rendelkeznek. Emiatt a lakáshitelek kockázata jóval alacsonyabb a fogyasztási hiteleknél. Ez nem hazai sajátosság, a világon mindenhol így van. Megjegyzem, a Fapados Kölcsön referencia THM-e megegyezik vagy még alatta is van a néhány évvel ezelőtti forint alapú jelzáloghitelek THM-ével.  
A pénzügyi szolgáltatók azt hirdetik, a személyi kölcsön váratlan kiadások fedezésére jó. De egy elromlott hűtőgépre vagy egy esküvőre nem lenne jobb előre spórolni? Egy olcsó személyi kölcsönből lehet olyan, pl. lakáskorszerűsítési beruházásokat is finanszírozni, amelyek azáltal, hogy csökkentik a háztartás rezsi kiadásait, kitermelhetik a hitel kamatterheit. Tehát nem csupán váratlan kiadás fedezésére lehet okos döntés egy személyi kölcsön. Ezen kívül a személyi kölcsön valóban akkor is segít, ha valakinek nincs spórolt pénze, vagy valamilyen okból nem akar a megtakarításaihoz nyúlni, például egy hosszú távú lekötött betétet feltörni.   
Mi történik akkor, ha bajba kerülök, és nem tudom fizetni a felvett személyi kölcsönt? Javaslom, hogy már a hitelfelvételkor fontolja meg az igénylő, hogy mekkora havi törlesztőt tud a háztartása hosszú távon vállalni. Ha mégis olyan helyzetbe kerül, hogy váratlan okok miatt nem tudja fizetni a törlesztőrészletét, mindenképp forduljon a hitelező pénzintézetéhez és jelezze ezt a problémát, hogy mielőbb közösen dolgozzanak ki egy megoldást, amely segíthet a helyzeten.  
Mitől fapados az Önök hitele? Attól fapados, hogy igyekszünk a működési költségeinket alacsonyan tartani, így tudunk olcsó hitelt nyújtani. Nem tartunk fent drága fiókhálózatot, a papír alapú kommunikációt minimálisra csökkentettük. Az ügyfél maga intézi a hiteligénylést a weboldalon, így a hiteltermék ára alacsonyan tartható. Hasonlóan a fapados modellhez azoknak készült ez a termék, akik önállóan tudják és akarják az ügyeiket intézni.  
A fapados légijáratok bár olcsók, de ha az utasnak gondja akad, akkor nehéz azt elintézni. Egy hitel esetében ez kifejezetten hátrányos lehet nem? A Fapados Kölcsönnél ugyanolyan segítséget kap ügyfelünk a problémája  elintézéséhez, mint más termék esetén. Bármilyen panasza, észrevétele van, azt ugyanúgy kezeljük, mint más hiteltermékek esetében. Ebben különbözünk a fapados légitársaságoktól. Fontos kiemelni azt, hogy szemben a fapados légitársaságokkal, itt maga a szolgáltatás ugyanolyan minőségű, mint egy drága szolgáltatónál, hiszen mi ugyanúgy pénzt adunk, mint bárki más, csak azt olcsóbban tesszük. Itt nem szűkebbek a helyek, és nem gyalog kell kimenni a repülőhöz, ha szemléletes példával szeretnék élni.  
Lassan vége a kamatcsökkentési ciklusnak. Mi történik a személyi hitelt törlesztőkkel, ha elindulnak felfelé a kamatok? A személyi hitelek kamatai jellemzően az alapkamathoz kötöttek, tehát ha alapkamat emelésre kerül sor, várhatóan a hitelek kamatai is emelkednek.
A Fapados Kölcsön esetén nem minden alapkamat emelés vonz maga után automatikusan kamatemelkedést, meg kellene duplázódnia a jelenlegi alapkamatnak ahhoz, hogy megemelkedjenek a fapados kölcsön kamatai is, ugyanis ameddig a jegybanki alapkamat 1% és 5% között van, a Cofidis a  jelenleg meghirdetett kamatokon nem változtat.  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön trükkök: így csökkentheted a költségeket!

2014. 06. 30.

Váratlan kiadásainkra megtakarítások hiányában a legjobb megoldás a személyi kölcsön. Ám cseppet sem mindegy, melyik terméket választjuk. Ha alaposan szemrevételezzük a kínálatot, különleges ajánlatokra bukkanhatunk, amelyekkel akár faraghatunk is a...

Olcsó személyi hitel? Mutatjuk a legjobb ajánlatokat!

2014. 06. 24.

Bármelyik család életében adódhat olyan váratlan, viszonylag nagy összegű kiadással járó esemény, amelynek terheit nem lehet kigazdálkodni. Például egy váratlan betegség kezelésének költségei, egy beázás következményeinek helyreállítása vagy éppen egy...

Gyorsan pénz kell? Tippek, hogy ne fázz rá!

2014. 06. 17.

Bármelyik családban bármikor előfordulhat egy előre nem tervezett kiadás, amely alaposan felforgathatja a költségvetést. Egy csőtörés miatti beázás vagy az elromlott hűtőgép arra sarkallhat, hogy a lehető leggyorsabban oldjuk meg...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.