Betöltés
loading

Drágább lett a Babaváró hitel

A Babaváró hitel emelkedő kamata miatt bizony egyes bankoknál nehezebben juthatunk a kamatmentes kölcsönhöz. Ha pedig valami miatt elveszítenénk a kamatkedvezményt, akkor még a visszafizetendő összeget is befolyásolhatja a konstrukció kamata.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy támogatott hitel, amely a teljes futamidő alatt kamatmentes, amennyiben 5 éven belül gyermekünk születik. A második baba érkezésekor a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek születésekor az egész tartozásunkat elengedik. A felvehető maximális hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő pedig legfeljebb 20 év lehet.

Mivel a Babaváró támogatás kamatmentes, ezért a havi törlesztőrészletünk összegét – mely 10 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén 45 834 forint lenne – nem befolyásolja a konstrukció kamata. Mégis fontos lehet a Babaváró kamata, melyet a bank az államtól kap meg. Ha ugyanis elveszítjük a kamattámogatást valami miatt, akkor ezt meg kell fizetnünk egy összegben a pénzintézeten keresztül az állam felé. Hogy milyen esetekben kell visszafizetni az állami támogatást, arról itt írunk részletesen. 

Mennyi kamattámogatás halmozódhat fel 5 év alatt? 

A Babaváró hitel (más néven Babváró támogatás) egy 5 éves kamatperiódusú konstrukció, azaz kamatát a bank 5 évig nem változtathatja meg egyoldalúan. Az induló kedvezményes kamat nagysága az 5 éves futamidejű állampapírok hozamától függ, mértéke pedig havonta változik. Nem mindegy ebből a szempontból, hogy melyik hónapban igényeljük a Babavárót, mer ettől függ milyen kamat lesz 5 évre fixálva.

 

Az állampapír hozamok – ennek következtében a konstrukció kamata – jelentősen csökkentek a tavalyi évben, ugyanakkor a trend idén megfordult. 2019 szeptembere óta nem volt olyan magas a Babaváró hitel kamata, mint idén júniusban lesz.

Egy tavaly decemberben és idén júniusban szerződött Babaváró kölcsön első 5 évére járó kamattámogatásának összege között 285 ezer forint a különbség. Sőt a májusban szerződött hitelek 5 éves kamattámogatása is 78 ezer forinttal kedvezőbb a jövő hónapban induló kölcsönökhöz képest.

Ez alapján úgy tűnhet érdemes lenne még ebben a hónapban megigényelni, leszerződni a konstrukcióra. Ezt azonban nem ajánlhatjuk teljes biztonsággal a jelenlegi vészhelyzet, járványveszély ideje alatt. Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a kamattámogatást csak bizonyos esetekben kellene visszafizetni. Nézzük meg mik lennének ezek az élethelyzetek:

 1. A futamidő első 5 évében nem születne gyermekünk.
 2. Külföldre költözünk a hitel futamideje alatt.
 3. Elválnánk az első gyermek megszületése előtt.
 4. A gyermeket a továbbiakban a házaspár egyik tagja sem nevelné.

A támogatást akkor kell visszafizetni, amikor az adott esemény bekövetkezett. Például a válás, külföldre költözés időpontját követően kellene a támogatást visszafizetnünk. A családtervezéskor, a Babavár hitel igénylésekor azonban kevesen gondolnak ezekre a lehetőségekre. Van azonban egy másik szempont is, ami miatt fontos lehet a konstrukció induló kamata.

Miért számít ez egyes bankoknál?

A konstrukció igényléséhez meg kell felelnünk  a jogszabályi feltételeknek – a jogosultság a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával ellenőrizhető -, emellett pedig a bank egyedi hitelbírálatán is át kell mennünk. Ennek során megnézi a pénzintézet, hogy jövedelmünk elbírja-e a hitel törlesztőrészletét. Nem mindegy azonban, hogy a bank ezen számítást (JTM kalkuláció) a konstrukció kamatmentes vagy a normál kamattal számolt törlesztőrészletével végzi-e el.

Ha a bank a normál kamattal kalkulált törlesztőt használja – vannak ilyen pénzintézetek is – a JTM számítás során, akkor a kamatemelkedés miatt a hitelképességünk is veszélybe kerülhet.

A szükséges minimális jövedelem az elmúlt időszakban nem mozgott jelentősen, 221 ezer és 235 ezer forint között változott. Ettől függetlenül természetesen eredményezheti a kamatváltozás azt, hogy egyes családok pont lecsúsznának a lehetőségről.

Viszont vannak bankok, amelyek a kedvezményes törlesztővel számolják a jövedelem terhelhetőségét, ráadásul egyes pénzintézeteknél a JTM korlát is magasabb, mint 33%. Érdemes ezért megtalálni legelőször a számunkra legkedvezőbb ajánlatot. A konstrukció kiválasztásában pedig az egyes bankok gyakorlatát ismerő szakértő bevonása előnyös lehet.

A fenti leírtak nem azt jelentik, hogy mindenképpen most azonnal – különösen jelen vészhelyzetben – el kell menni megigényelni a Babavárót. Ugyanakkor már érdemes kalkulálni, szakértőhöz fordulni, aki segíteni tud ezt a felelőst döntést meghozni.

A szakértő segíthet abban is, hogy minél kevesebbszer kelljen a bankfiókban személyesen megjelennünk. Például, ha az Erste Online Babaváró Hitelt választjuk – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni -, akkor otthonról, kényelmesen és biztonságosan intézhetjük a Babaváró igénylésünket.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban

  Érdekes ez az ábra, amin az látszik, hogy már jóval kevesebben oltatnák be magukat, mint tették volna májusban. Kérdés, hogy ez minek a leképződése. Csak... The post Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

  Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.