Betöltés

Úton a díjemelések felé – a héten az MKB, az OTP és az UniCredit is újított

szerző: Bankmonitor.hu
2013-08-03

A nyári nyugalmat alaposan megbolygatta a második tranzakciós adó bevezetése. A bankok sorban változtatják díjaikat – a legtöbbel növelve a tranzakciókra terhelt díjtételt. A héten két bank is módosította a kártyás vásárlásra vonatkozó díjait, az MKB és az OTP Bank is az új adó továbbterhelését választotta. A kérdés, hogy milyen hatással lehet a tranzakciós adó a bankszámla használatra…

Korábban több cikkben is írtunk arról, hogy egyik-másik bank továbbterheli a tranzakciós adót egyes tranzakciókra vonatkozóan. Változásokban az elmúlt héten sem volt hiány: friss változások voltak az MKB, OTP és UniCredit banknál.


Az MKB Bank eltörölte akciós díjszabását, így tulajdonképpen átterhelte a kártyás vásárlás díjait mind a magánszemélyekre, mind a vállalatokra vonatkozóan. Így 0,2%-ot de maximum 6000 forintot kell fizetnünk minden kártyás vásárlás után, ha az MKB-nál vezetjük a számlánkat.


Az OTP Bank megemelte az ATM-ből való készpénzfelvétel díját, illetve a Kis- és Középvállalkozásokat illetően áthárította a tranzakciós adót a kártyás vásárlásokra. Ezzel az OTP a már megemelt tranzakciós adó díjtételt vezette be: itt 0,3% de maximum 6000 forint teher illeti a kártyás fizetéseket.


Az UniCredit Bank a bankkártyák éves díját emelte meg. Míg korábban az első évben nem kellett fizetnünk a kártya után éves díjat, a jelenlegi díjszabás értelmében a rendes éves díj felére számíthatunk már az első évben is. A Kis- és Középvállalkozások számára kiadott bankszámlákat tekintve az UniCredit Bank is változtatott a tranzakciós adó továbbterhelésében. A hatályos hirdetmények szerint minden tranzakciós adó díjtételt továbbhárított a bank.


Az első tranzakciós adó bevezetését követően a legtöbb bank nem hárította tovább a kártyás vásárlásra vonatkozó költségeket. Ezzel a bankok is ösztönöztek arra, hogy többet használjuk kártyánkat és kevesebbet vegyünk fel pénzt. Ez önmagában több szempontból is előnyös, hiszen a kártyás vásárlás biztonságosabb is, és kevesebbe is kerül, mint a készpénz használata.


A második tranzakciós adó bevezetése ugyanakkor már változásokat hozhat. Az MKB Bank, ahogy fent is említettük, például továbbhárítja a kártyával történő fizetésekre vonatkozó adót is, így a kártyás vásárlásra kevesebb ösztönzőnk marad. A kártyás vásárlásra vonatkozó tranzakciós adót ugyanakkor ellensúlyozhatja, hogy a készpénzfelvételre vonatkozó tranzakciós adó nagyobb mértékben nőtt (míg a kártyás vásárlásé 0,2%-ról 0,3%-ra változott a maximum 6000 forint, addig a készpénzfelvételé 0,3%-ról 0,6%-ra maximum nélkül). Így bár mindenképpen fizetnünk kell, de kevesebb adó terheli a vásárlást, ha kártyával fizetünk.


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

2018. 07. 17.

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk...

Elemző munkatársat keresünk!

Elemzőt keresünk, aki napi szinten a pénzügyi összefüggéseket kutatja és tárja közérthető nyelven (lebontva a felesleges misztikumot a pénzügyekről) a nagyközönség elé. A munka elsődleges célja, hogy a piaci változásokat...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.