Betöltés

Vágták az alapkamatot, siessünk a lekötésekkel!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-23

További 0,15%ponttal, 1,5%-ra vágta vissza az MNB a jegybanki alapkamatot. Bár ezzel elérkeztünk a kamatvágási ciklus korábban várt aljához, a jelek szerint ennek még közel sincs vége. Az infláció ugyanis várhatóan csak 2017 második negyedévére érheti el középtávú célt (3%), így az MNB egyértelműen jelezte, hogy folytatni fogja a kamatvágásokat. Jó lesz sietni tehát azoknak, akik bankbetéteik után magasabb kamatokat szeretnének, hiszen hamarosan ezek is követhetik az alapkamat süllyedését.

A mai napon került sor az MNB újabb kamatdöntő ülésére, és a Monetáris Tanács nem okozott meglepetést. A jegybanki alapkamatot újabb 0,15%ponttal vágták vissza, holnaptól tehát már 1,5% lesz az irányadó instrumentum kamata.

A döntésnél sokkal érdekesebb kérdés viszont, hogy a jövőben mit várhatunk az MNB-től. Hiszen míg korábban arra lehetett számítani, hogy a 1,5%-os kamatszint jelenti majd a kamatcsökkentés alját, a helyzet jelenleg már korán sem ennyire egyértelmű. Ebben fontos szerepet játszik, hogy az amerikai jegybank kamatemelési ciklusának megkezdése várat még magára, sőt, arra is van esély, hogy az idei év során már nem is kerül rá sor. A korábbi várakozások pedig éppen arról szóltak, hogy az MNB addig akarja elérni a 1,5%-os alapkamatot, amíg Amerikában meg nem kezdődik a kamatemelés, hiszen azt követően már nagyon nehéz lenne hazánkban kamatcsökkentést végrehajtani.

Ennek köszönhetően tehát arra is esély nyílt, hogy a jegybank egészen addig folytassa a kamatvágásokat, amíg a Fed kamatot nem emel, vagy a hazai gazdasági mutatók nem adnak jelet azok befejezésére. Ez utóbbi szempontjából pedig az inflációnak lesz kulcsszerepe.

További a kamatvágások várhatók

A Monetáris Tanács által a kamatdöntés után kiadott állásfoglalás arra utal, hogy az infláció rövidtávon jelentősen elmaradhat az inflációs céltól, bár az utóbbi hónapok adatai már emelkedést mutatnak a márciusi mélyponthoz képest (a pontos adatokat csütörtökön publikálják).

A középtávú célt (3%) ennek köszönhetően csak az előrejelzési horizont végére, 2017 második negyed évére érheti el az infláció. Az MNB közleményében így azt közölte, hogy ennek elérése „további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat”.

Siessen a lekötéssel, aki magasabb kamatokat szeretne!

Ez rossz hírt jelent azoknak a megtakarítóknak, akik a bankbetéteket preferálják, hiszen a jegybanki alapkamat csökkenését a bankbetétek kamatai is követni fogják. Nagyon tanácsos ezért a bankbetéteket még az előtt lekötni, hogy azokat is magával húzná a jegybank döntése. A jelenleg elérhető magasabb kamatokat ugyanis akkor is megkapjuk, ha a lekötés ideje alatt a mostaninál is mélyebbre vágják vissza az alapkamatot.

500 ezer forintnál magasabb összeg lekötése esetén erre a BNP Paribas akciós ajánlata a legmegfelelőbb, amely 3,2%-os kamatot ajánl egy éves lekötés esetére, 10 millió forintnál nagyobb összeg esetén pedig 3,6%-ot kapunk. A jelenleg ez az elérhető legmagasabb banki kamat, sőt, az akciós ajánlat keretében a számlanyitás és számlavezetés is ingyenes.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Nem mindig “fair” hitelfelvétel előtt a tájékoztatás

2018. 12. 10.

Az MNB rendszeresen ellenőrzi a bankokat, a takarékszövetkezeteket és a pénzügyi vállalkozásokat, például azért, hogy azok mennyire felelnek meg az úgynevezett "fair banki" szabályoknak. Ezeket a hibákat találták legutóbb. A...

A jegybank terelheti jó mederbe a forintot

2018. 07. 28.

A mostani globális fellendülés elég régóta tart, ami már önmagában figyelmeztető jel – nyilatkozta Zsiday Viktor befektetési szakember a Figyelőnek. Beszélt bérnövekedésről, a költségvetési egyensúlyról, és arról is, hogy a...

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.