Betöltés

Vajon a terror a befektetők kedvét szegi vagy sem? Mutatjuk a számokat!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-06-06

Európában egyre több a terrortámadás, legutóbb a hétvégén történt Londonban tragédia. A részvénypiacon befektetők hajlamosak az ilyen eseményeket túlreagálni, ezért megnéztük, hogy mi volt a tapasztalat az elmúlt 3 évben hasonló esetben. Különösen szerencsés helyzetben vagyunk, mert 11-ből 9-szer kiheverte a piac a sokkot egy hét után. De ne feledjük, ha tartósan kiszámíthatatlan lesz a helyzet, akkor a befektetők könnyedén más országot kereshetnek maguknak.

Sajnálatosan rendkívüli módon megszaporodtak az utóbbi években a terrorcselekmények. Különösen aggasztó, hogy míg korábban Európának kevésbé kellett tartania ilyen jelenségektől, addig jelenleg a főbb nyugat-európai országok is a célpontjaivá váltak a terrortámadásoknak. Anglia, Belgium, Franciaország, Németország – csak néhány ország azok közül, melyek érintettek voltak a közelmúlt nagy port kavart támadásaiban.

A megmagyarázhatatlan és felfoghatatlan merényletek fő célja, hogy félelmet és bizonytalanságot keltsenek az emberekben. Következésképpen az is meghatározó kérdés, hogy a mindennapi életünket mennyiben befolyásolják ezek a terrorakciók és ezzel együtt a gazdaság, valamint a befektetések mennyiben szenvedik meg mindezt.

A terror átmenetileg ingatta meg a részvényeket

Összegyűjtöttük 2014-től kezdődően a terrorcselekményeket, melyeket a nemzetközi sajtó is megírt és nagyobb hatással lehettek az életünkre. Mint látszik, 11 darab ilyen esemény volt, az áldozatok száma megközelítette a 350-et, míg a sebesülteké több ezerre tehető.

A legjobban akkor tudjuk a befektetők reakciókat megnézni, ha a részvénypiac alakulását vesszük alapul. Ahogy egy nagyobb cég jelentése befolyásolni tudja az árfolyamokat, úgy egy terrorakció is hasonló hatással lehet a részvényekre.

A gyűjtésünk szerint, még ha átmenetileg érzékenyen is reagáltak az eseményekre a részvények, egy hét után igazán nem volt nagyobb probléma. A befektetők nem érezték, hogy át kellene alakítaniuk a gondolkozásukat. Úgy fogták fel, hogy ez alapjaiban nem rengeti meg az országot, így nem is kell eladóként megjelenni tartósabban a piacon.

Akik szeretik a kockázatot, azok akár azt is kiolvashatják ebből az összeállításból, hogy egy ilyen rossz hírre érdemes vásárolni részvényt, mert az rövid távú pánikot követően jellemzően rendeződött a helyzet. Azt azért gyorsan tegyük is hozzá, hogy az utóbbi években tartós emelkedés volt a részvénypiacon, vagyis egy jó gazdasági környezetben értek minket a terrorakciók.

Persze egyes országokra vagy ágazatokra súlyos csapást mérhetnek a terroristatámadások. Gondoljunk csak Egyiptomra, ami sokáig az egyik kedvelt üdülőcélpont volt a magyarok körében is, most pedig alig utaznak ki az emberek. De ide tartozik a turizmus is, ahol teljesen logikusan átmeneti visszaesés következett be, de alapvetően nem fogják tartósan kevesebben látogatni az olyan közkedvelt városokat, mint Londont, Brüsszelt, Párizst vagy Berlint.

Ha nem szereted a kockázatot, nem kell azt felvállalnod. Találhatsz olyan befektetést is, ami biztonságos és a betéti kamatok többszörösét hozza. Nézd meg, melyik állampapír áll az elvárásaidhoz a legközelebb!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A befektetők válogatósabbak lesznek

Sikerült találnunk a témában egy 2014 októberében íródott amerikai jegybank elemzést, mely azt vizsgálta, hogy a terrorizmus milyen hatással van a külföldiek beruházási kedvére. A tanulmány azt hozta ki, hogy országtól függetlenül, minél több a terroresemények száma, annál kevésbé hajlandóak beruházni a befektetők a veszélyeztetett területen.

Ez logikus is, hiszen kinek lenne kedve például egy új gyárat vagy ingatlant felhúzni egy olyan térségben, ahol bármikor merénylet lehet.

Egy korábbi, 2008-as elemzés ugyanezt mutatta ki, csak közvetetten. Ott a logikai lánc a következő volt: ha sok a terrorakció, akkor átlagosan alacsonyabb hozamot lehet elérni a beruházásokon, sőt a beruházás sikere is nagyon bizonytalan lesz. Márpedig, ha nem tudok jó hozamot elérni, akkor inkább máshova viszem a pénzemet.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.