Betöltés

Vajon megállítható a bérleti díjak meredek emelkedése?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-08

Nem kevesen választják alternatív befektetésként a lakásvásárlást. Viszont sokan nem tudnak, vagy nem akarnak saját ingatlant, és lakást bérlenek az előző csoporttól. Bármelyik helyzetbe is vagy, biztosan érdekel, hogyan alakulhatnak a bérleti díjak!

Lakásárak

Az elmúlt időszakban a lakásárak hihetetlen robbanáson mentek keresztül. A lakáspiac 2013-ban magára talált és a lakásárak felfelé vették az irányt.

Ezzel párhuzamosan természetesen a bérleti díjak is megugrottak, és közel annyit emelkedtek, mint a lakásárak maguk. De hol lehet ennek a vége?

Nemzetközi kitekintés

 

Bár Magyarországon egyelőre még elég alacsony azoknak a száma, akik saját (vagy családtag által tulajdonolt) ingatlan helyett bérleményben élnek, valószínűleg ez a szám lassan, de biztosan emelkedni fog:

 • egyre több a kiadási céllal megvásárolt ingatlan, ami növeli az eddigi szűkös kínálatot,
 • a mobilitás növekedésével sokan választják a saját ingatlan helyett bérleményt,
 • a magas ingatlanárak és a hitelhez szükséges magas elvárt önerő miatt későbbre tolódhatnak a saját lakás vásárlások, és addig is kell valahol élni.

Az árak tekintetében körbenéztünk az ingatlanpiacon. A régiós országok fővárosai mellett egyes nyugat-európai fővárosok helyzetét is górcső alá vettük. Összehasonlításunk középpontjában egy városközpontban lévő egy hálószobás lakás állt, bérleti díjával, rezsijével, internettel. Ezt hasonlítottuk az adott ország átlagbéréhez, hogy kiderüljön, hogy az átlagos fizetésből mennyit kell költeni egy átlagos városközpontban lévő bérlemény fenntartására. Biztos lesz, akit meglep a következő ábra:

Az ár-összehasonlításhoz a Numbeo adatait használtuk. Ebből kiderült, hogy egy átlagbérből élő magyar nem igazán engedhet meg magának egyedül egy albérletet a belvárosban. Nem sokkal vannak jobb helyzetben a régiós országok (és a magas bérleti díjak miatt a londoniak) sem. Viszont a többi vizsgált országban akár szingliként sem okozna problémát egy lakás fenntartása. Így a bérleti árak további emelkedésének egyik gátja maguk a bérek lehetnek. Amennyiben bérekben is dinamikus emelkedés következik majd be (erre például a munkaerőhiány miatt elég nagy esély mutatkozik), akkor a bérleti díjak további emelkedése szinte borítékolható. Azaz a béremelés hatását többek között a lakásbérleti árak emelkedésén keresztül semlegesíteni fogja az infláció.

Mivel sok bérleti szerződésben megjelenik az inflációval való kiigazítás lehetősége, így a várhatóan megjelenő infláció csak tovább fogja növelni a bérleti hozamokat. Amennyiben kiadási célú ingatlannal használnád ki a helyzetet, olvasd el legutóbbi cikkünket a kockázatokról. Amennyiben bérlőként szeretnéd ez elkerülni, itt az ideje saját tulajdonú ingatlan után nézned!

A kalkulátorunk segítségével azt is megtudhatod, hogy melyik számodra a legjobb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Címkék:

1 Hozzászólás

 1. Lné

  Ha egyre többen vesznek lakást, akkor a bérleti díjak nem emelkednek, hanem esni fognak. Nem?
  Felszabadulnak a bérletek.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.