Változatlan alapkamat mellett drágulnak a hitelek. Mi lehet ennek az oka?

Változatlan alapkamat mellett drágulnak a hitelek. Mi lehet ennek az oka?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-21
 

A mai napon a jegybank változatlan szinten hagyta az irányadó kamatot. Az MNB egyhetes betéti kamata 6,15 százalékos szinten maradt, ez azonban nem jelenti azt, hogy a hitelek kamata nem emelkedhetne tovább az elkövetkező hetekben.

Az MNB 2022. április 21-én 6,15%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betétjét. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az irányadó kamaton nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank egy hónapja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kölcsönök kondíciói nem változnának, sőt az elmúlt évek legnagyobb kamatemelési rohamán vagyunk túl. A drágulásnak pedig koránt sincs még vége.

Mennyit emelkedtek a hitelkamatok egy hónap alatt?

Az elmúlt hónapban – változatlan irányadó kamatok mellett – a Bankmonitor kalkulátora alapján a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitel THM értéke 5,08 százalékról 5,95 százalékra emelkedett. Ez egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél 9 ezer forint törlesztőrészlet emelkedést eredményez. Egy hónappal ezelőtt ennyivel olcsóbban kaphatta meg volna az igénylő ugyanazt a hitelt, mint jelenleg.

Mennyit emelkedett a hitelek THM értéke egy hónap alatt?

A személyi hiteleknél a drágulás még szembeötlőbb: 1,56 százalékpontot emelkedett a teljes hiteldíj mutató értéke egyetlen hónap alatt. Ez egy 3 millió Ft összegű, 7 éves futamidejű kölcsön esetében több mint 2 ezer forintos törlesztőrészlet emelkedést jelent. Ennyivel jár rosszabbul az, aki egy hónapot várt a hitelfelvétellel.

Hirdetés

Hirdetés

Miért drágultak a kölcsönök és mi várható a jövőben?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért drágultak a kölcsönök ilyen gyorsan, amikor az alapkamat értéke változatlan szinten maradt. Erre a választ akkor kaphatjuk meg, ha hosszabb időre tekintünk vissza. Az irányadó kamat egy év alatt 0,75 százalékról 6,15 százalékra emelkedett. Ez 5,40 százalékpontos emelkedésnek felel meg.

Ezzel szemben egy év alatt a legolcsóbb lakáshitelek éves átlagos költsége 2,92 százalékponttal emelkedett. (A legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke 3,03 százalékról 5,95 százalékra emelkedett.) A legkedvezőbb személyi hitelek THM értéke is 2,13 százalékponttal nőtt az elmúlt évben. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján a legolcsóbb konstrukció THM értéke 7,28 százalékról 9,41 százalékra emelkedett.

A hitelek kamatemelkedése nagyjából a fele az irányadó kamat növekedésének. Ezért fordulhatott elő, hogy az elmúlt hónapban változatlan irányadó kamat mellett is folyamatosan drágultak a hitelek. Ez pedig jól előrevetíti az elkövetkező időszakban várható változásokat is.

Ha az irányadó kamatok változatlan szinten maradnának, akkor is további kamatemelkedésekre lehetne számítani. Ráadásul az elemzők a magas infláció miatt az MNB-től további kamatemeléseket várnak. Ez pedig még tovább növeli annak esélyét, hogy a bankok érdemben tovább drágítják új hiteleiket.

Érdemes megelőzni ezt a folyamatot: gyorsan érdemes beadni az igénylését azoknak, akik hitelfelvétel előtt állnak.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés