Változatlan maradt az infláció

Változatlan maradt az infláció
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-11
 

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a novemberi inflációs adatokat. A jelentés szerint 0,9% volt a pénzromlás üteme. Akik sűrűn szórakoznak, azoknak drágult legjobban az élet: továbbra is a szeszesitalok, a dohányáruk és a szolgáltatások drágultak leginkább.

infl20131211.jpg

Ha megtakarítással rendelkezünk, akkor két fontos adatot kell nyomon követnünk:

  • mekkora hozammal tudjuk fialtatni a pénzünket, és
  • mekkora az infláció mértéke.

Az utóbbi azért fontos, mert ha 10% kamatot kapunk, de az infláció ennél nagyobb, akkor a pénzünk értéke csökken. Tehát jobban járunk, ha most elköltjük a megtakarításainkat, mert később kevesebb dolgot vásárolhatunk érte, mint ma. Szerencsére ma Magyarországon nem ez a helyzet! A legjobb lekötött betétek 3,5-4%-os kamatot kínálnak 1 évre, miközben a pénzromlás üteme 0,9% volt. Ezt azt jelenti, ha változatlan maradnak az infláció és betéti kamatok, akkor 2,5-3%-os reálhozamot érhetünk el kockázatmentesen. Viszont a jövő év egészére 2-2,4%-os inflációt várhatunk.

Természetesen sokan vannak azon a véleményen, hogy ilyen alacsony kamat mellett már nem éri meg megtakarítani. Nekik vagy az időtávot kell növelniük (amíg nélkülözni tudják pénzüket), vagy a kockázati szintet emelniük. Utóbbiak számára már nem a kockázatmentes befektetések között érdemes keresgetni, hiszen legalább egy mérsékelt kockázatvállalás szükségeltetik az ennél magasabb hozam eléréséhez. Egyik legkedvezőbb költséggel mindez a befektetési alapokkal érhető el. Ezért ne is habozz tovább, keresd meg a hozzád leginkább illő alapot a befektetési alap keresőnk segítségével!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés