Van, ahol már a betétes fizet a pénze után – Vajon miért?

szerző: Bankmonitor
2017. 04. 08.

Ugyan hazánkban sem bukkanni már vonzó betéti kamatokra, azonban van olyan nyugat-európai ország, ahol már egyenesen a betétesek fizetnek, azért hogy a bankban tarthassák a pénzüket. Teljesen ésszerűtlennek tűnik, hogy valaki még ilyen feltételek mellett is betétben parkoltassa a pénzét, pedig több okot is fel lehet hozni. Az Alapblog írásában éppen ezt a témát és sok más érdekes a kérdést, többek közt a hazai focimeccsek alacsony látogatottságának okait boncolgatja.

Miért éri meg negatív kamat mellett befektetni?

Már nyáron hallhatunk, arról hogy egy német bank a prémium ügyfelek betéteire -0,4%-os kamatot határozott meg. Most úgy adódott, hogy egy svájci bank is 0,6 százalékkal megsarcoltatja az egy millió eurót meghaladó betéteket. Felmerül a kérdés, miért parkoltatná bárki is a pénzét a bankban, ha neki kell fizetnie a betétben lévő összeg után, ráadásul ezzel együtt még a pénz vásárlóértéke is romlik?

Az az igazság, hogy a nyugat-európai befektetőknek nem igazán van más lehetőségük, ha biztonságban akarják tudni a pénzüket. Ott már az állampapírok is évek óta negatív hozamon forognak, és még csak hasonló megoldás sincs, mint amit nálunk elérhető lakossági állampapír jelent. A szemmel látható hozamért már lehet, hogy akkora kockázatot lenne szükséges felvállalni, ami a konzervatív befektető biztonságérzetén kívül esik. Nincs más megoldás, mint hogy a befektető vagyonának egy részét a ráfizetős, de biztonságot nyújtó és könnyen hozzáférhető betétben tartsa. Ezen kívül még egy sor más érdekes információt is megtudhatunk az Alapblog „Fizess, hogy likvid maradhass” című írásából.

Ennyire siralmas a magyar futballhelyzet?

Emellett a magyar focimeccsek alacsony látogatottságának okaira is fény derült az egyik bejegyzésben. Azokkal az országokkal összehasonlítva, ahol igazi kultúrája van a focimeccseknek, hazánkban igen lehangolónak mondható a helyzet. A 2016/2017-es szezonban egy meccset átlagosan 2581-en tekintettek meg, míg ha egy adott mérkőzést kiragadunk például a Belga bajnokságból 20 ezres nézőszámmal is találkozunk. A hasonló lélekszámú országokat elnézve így kizárható az, hogy pusztán az országban lakók száma befolyásolná a nézettséget.

A nyilvánvaló okok közé tartozik, hogy hazánkban nem sikerült minőségi futballt megteremteni. De leginkább gazdasági eredetű lehet a probléma, így gyakorlatilag sokan nem tudják megengedni maguknak ezt a szórakozást. A részletekért érdemes elolvasni a „Távolinak tűnő nemzetközi kupaporond” című bejegyzést.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Az EU-s pénz úgy kell hazánknak, mint egy falat kenyér!

2018. 05. 26.

Az Európai Uniós támogatások kétségtelenül fontos szerepet játszanak a hazai gazdasági növekedés szempontjából. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz, ha részben elzárják a csapokat, amire előreláthatólag elsősorban a kis-...

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.