Betöltés

Van, ahol már a betétes fizet a pénze után – Vajon miért?

szerző: Bankmonitor
2017-04-08

Ugyan hazánkban sem bukkanni már vonzó betéti kamatokra, azonban van olyan nyugat-európai ország, ahol már egyenesen a betétesek fizetnek, azért hogy a bankban tarthassák a pénzüket. Teljesen ésszerűtlennek tűnik, hogy valaki még ilyen feltételek mellett is betétben parkoltassa a pénzét, pedig több okot is fel lehet hozni. Az Alapblog írásában éppen ezt a témát és sok más érdekes a kérdést, többek közt a hazai focimeccsek alacsony látogatottságának okait boncolgatja.

Miért éri meg negatív kamat mellett befektetni?

Már nyáron hallhatunk, arról hogy egy német bank a prémium ügyfelek betéteire -0,4%-os kamatot határozott meg. Most úgy adódott, hogy egy svájci bank is 0,6 százalékkal megsarcoltatja az egy millió eurót meghaladó betéteket. Felmerül a kérdés, miért parkoltatná bárki is a pénzét a bankban, ha neki kell fizetnie a betétben lévő összeg után, ráadásul ezzel együtt még a pénz vásárlóértéke is romlik?

Az az igazság, hogy a nyugat-európai befektetőknek nem igazán van más lehetőségük, ha biztonságban akarják tudni a pénzüket. Ott már az állampapírok is évek óta negatív hozamon forognak, és még csak hasonló megoldás sincs, mint amit nálunk elérhető lakossági állampapír jelent. A szemmel látható hozamért már lehet, hogy akkora kockázatot lenne szükséges felvállalni, ami a konzervatív befektető biztonságérzetén kívül esik. Nincs más megoldás, mint hogy a befektető vagyonának egy részét a ráfizetős, de biztonságot nyújtó és könnyen hozzáférhető betétben tartsa. Ezen kívül még egy sor más érdekes információt is megtudhatunk az Alapblog „Fizess, hogy likvid maradhass” című írásából.

Ennyire siralmas a magyar futballhelyzet?

Emellett a magyar focimeccsek alacsony látogatottságának okaira is fény derült az egyik bejegyzésben. Azokkal az országokkal összehasonlítva, ahol igazi kultúrája van a focimeccseknek, hazánkban igen lehangolónak mondható a helyzet. A 2016/2017-es szezonban egy meccset átlagosan 2581-en tekintettek meg, míg ha egy adott mérkőzést kiragadunk például a Belga bajnokságból 20 ezres nézőszámmal is találkozunk. A hasonló lélekszámú országokat elnézve így kizárható az, hogy pusztán az országban lakók száma befolyásolná a nézettséget.

A nyilvánvaló okok közé tartozik, hogy hazánkban nem sikerült minőségi futballt megteremteni. De leginkább gazdasági eredetű lehet a probléma, így gyakorlatilag sokan nem tudják megengedni maguknak ezt a szórakozást. A részletekért érdemes elolvasni a „Távolinak tűnő nemzetközi kupaporond” című bejegyzést.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen

2018. 09. 15.

A hazai egészségügyben dolgozó orvosok száma 2010 óta emelkedik, a korábbi években viszont stagnálás volt jellemző. Az orvoshoz fordulók száma csökken, az egy főre jutó orvosok száma pedig egyre növekszik....

Vékony jégen táncolunk

2018. 09. 08.

A szörnyű genovai hídomlás után világossá vált, hogy már körülbelül 6 éve tudott a városi tanács a híd rossz állapotáról, mégsem történt olyan beavatkozás, mely emberek tucatjainak életét menthette volna...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Blogajánló

  • alapblog

    Az emberek vagy a számok fontosabbak?

    Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.