Betöltés

Van, ahol már a betétes fizet a pénze után – Vajon miért?

szerző: Bankmonitor
2017-04-08

Ugyan hazánkban sem bukkanni már vonzó betéti kamatokra, azonban van olyan nyugat-európai ország, ahol már egyenesen a betétesek fizetnek, azért hogy a bankban tarthassák a pénzüket. Teljesen ésszerűtlennek tűnik, hogy valaki még ilyen feltételek mellett is betétben parkoltassa a pénzét, pedig több okot is fel lehet hozni. Az Alapblog írásában éppen ezt a témát és sok más érdekes a kérdést, többek közt a hazai focimeccsek alacsony látogatottságának okait boncolgatja.

Miért éri meg negatív kamat mellett befektetni?

Már nyáron hallhatunk, arról hogy egy német bank a prémium ügyfelek betéteire -0,4%-os kamatot határozott meg. Most úgy adódott, hogy egy svájci bank is 0,6 százalékkal megsarcoltatja az egy millió eurót meghaladó betéteket. Felmerül a kérdés, miért parkoltatná bárki is a pénzét a bankban, ha neki kell fizetnie a betétben lévő összeg után, ráadásul ezzel együtt még a pénz vásárlóértéke is romlik?

Az az igazság, hogy a nyugat-európai befektetőknek nem igazán van más lehetőségük, ha biztonságban akarják tudni a pénzüket. Ott már az állampapírok is évek óta negatív hozamon forognak, és még csak hasonló megoldás sincs, mint amit nálunk elérhető lakossági állampapír jelent. A szemmel látható hozamért már lehet, hogy akkora kockázatot lenne szükséges felvállalni, ami a konzervatív befektető biztonságérzetén kívül esik. Nincs más megoldás, mint hogy a befektető vagyonának egy részét a ráfizetős, de biztonságot nyújtó és könnyen hozzáférhető betétben tartsa. Ezen kívül még egy sor más érdekes információt is megtudhatunk az Alapblog „Fizess, hogy likvid maradhass” című írásából.

Ennyire siralmas a magyar futballhelyzet?

Emellett a magyar focimeccsek alacsony látogatottságának okaira is fény derült az egyik bejegyzésben. Azokkal az országokkal összehasonlítva, ahol igazi kultúrája van a focimeccseknek, hazánkban igen lehangolónak mondható a helyzet. A 2016/2017-es szezonban egy meccset átlagosan 2581-en tekintettek meg, míg ha egy adott mérkőzést kiragadunk például a Belga bajnokságból 20 ezres nézőszámmal is találkozunk. A hasonló lélekszámú országokat elnézve így kizárható az, hogy pusztán az országban lakók száma befolyásolná a nézettséget.

A nyilvánvaló okok közé tartozik, hogy hazánkban nem sikerült minőségi futballt megteremteni. De leginkább gazdasági eredetű lehet a probléma, így gyakorlatilag sokan nem tudják megengedni maguknak ezt a szórakozást. A részletekért érdemes elolvasni a „Távolinak tűnő nemzetközi kupaporond” című bejegyzést.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.