Betöltés

Van az úgy néha, hogy az utak különválnak

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-07

Ifjonti hév, közös élet, közös lakás és persze közös hitel. Ez a rövid forgatókönyv! Általában mindenki egy életre tervez, amikor megházasodik. A sors pedig sokszor máshogy osztja a lapokat. Mit lehet tenni, ha a házaspár közösen vett fel hitelt, de most nem csak egymástól, de a hiteltől is szabadulnának?

Kézenfekvő megoldás, ha az egyik fél megveszi a házastárs tulajdonrészét és ezzel párhuzamosan átvállalja a hitelt is.

Mi lesz a jelzáloghitellel válás után?

A házasság felbontásakor az egyik nagyon fontos dolog a közös vagyon megosztása, a közös lakás használatával/tulajdonjogával kapcsolatos kérdések rendezése. A házastársak közös tulajdonába tartozik mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyona.

Gyakran előfordul, hogy a közös tulajdonban lévő lakás hitellel terhelt. Ilyenkor a vagyonközösség megszüntetésére vonatkozó megállapodásban erről is rendelkezni kell. Ne feledkezzünk meg róla, hogy mindaddig, amíg a banknál nem rendeztük a helyzetet (pl. szerződésmódosítás, adóskiengedés, végtörlesztés) a házaspár mindkét tagja egyetemlegesen felel a hitelért és annak időben történő törlesztéséért.

Két lehetőség van:

 • marad az eredeti hitel az eredeti banknál
 • hitelkiváltás is történik

Az első esetben meg kell keresni a bankot és kérni az adóstárs kiengedését a hitelügyletből. Persze ez sem megy automatikusan, hiszen a bank egy új ügyfélminősítést fog végezni. Ez azt jelenti, hogy a kötelemben maradó félnek be kell nyújtania egy friss munkáltatói igazolást és bankszámlakivonatokat is. Amennyiben a bank úgy ítéli meg, hogy az ő jövedelme önállóan is elbírja a hiteltörlesztést, akkor jöhet a szerződésmódosítás, amit közjegyzői okiratba is kell foglalni. Mivel az ingatlan tulajdonosi köre is változni fog, adásvételi szerződésre is szükség van, és elengedhetetlen, hogy a felek – bármilyen rossz viszony is legyen közöttük – együttműködjenek az ügyintézés során.

Attól függően, hogyan állapodnak meg a váló felek, a megváltott tulajdonrész ára lehet 

 • csak a fennálló hitel átvállalása az ingatlant megszerző fél részéről, vagy 
 • az átvállaláson felül még fizetendő X összeg.

A második eset annyival összetettebb, hogy az adásvételi szerződésben ketté kell bontani a vételárat, valamint azt is meg kell határozni, hogy a hitelátvállaláson felüli részt készpénzben, vagy esetleg hitelből kapja meg az eladó. Ha hitel is szükséges a lebonyolításhoz, akkor a folyamat szempontjából megoldást jelenthet az is, ha komplett hitelkiváltás történik (azaz, az eredeti közös hitel is kiváltásra kerül). Ilyen esetben nem szükséges az eredeti szerződés módosítása, mindössze egy végtörlesztés történik, amely nem jár közös közjegyzői procedúrával.

Kalkulátorunk segítségével megnézheted hogyan alakulna  a törlesztőd egy esetleges hitelkiváltás esetén!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ennél a variációnál azt is mérlegelni kell, hogy az eredeti hitelnél kedvezőbb konstrukcióval tudjuk-e kiváltani a közös hitelt! Arra viszont számítsunk, hogy ha a közös hitel szabadfelhasználású hitel volt, akkor csak szabadfelhasználású hitellel tudjuk kiváltani, hiába lakás megszerzéséhez kötődik, és hiába képezi a vételár részét. Ha ezen felül további összeg fizetendő még a kilépő félnek, az már lakáscélú hitellel működhet.Minden esetben csak az egyik fél maradhat az ingatlan tulajdonosa, neki viszont 100%-os tulajdoni hányadot kell szereznie.

Olyan egyszerűen hangzik! Mégis van buktató!

Nem elegendő, ha a házaspár váló félben van, rendelkezni kell a jogerős válási határozattal is. Abban az esetben, ha a felek között már létezik vagyonközösség megszüntető megállapodás csak annyit jelent, hogy feltehetőleg egyszerűbben zajlik majd le a válási procedúra. A bankok azért ragaszkodnak a válási határozathoz, mert az megmásíthatatlan, míg egy egyszerű megállapodást bármikor semmissé lehet tenni. 

Ezt az élethelyzetet tehát egy közös banki hitel esetén sem egyszerű megoldani. Sajnos van olyan eset, hogy a válást követően is adóstársak maradnak a felek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

13 Hozzászólás

 1. Komoróczyné Ladányi Judit

  Válófélben vagyunk. Jelzálog hitel tartozásunk van. Az ingatlan az én kizárólagos tulajdonomat képezi. A megállapodás alapján a hitelttörlesztést a férjem vállalja, azonban biztosítékom erre nincs. Mindkettőnknek van külön ingatlan vagyona. Átterhelhető-e a fennálló hitel a férjem különvagyonát képező ingatlanra, vagy önálló hitelt kell felvennie a saját ingatlanjára. Válóper előtt vagy után rendezhető az ügy. Szeretném a válóper után, ha az én ingatlanom tehermentes lenne.
  Milyen megoldást javasolnak?
  Köszönettel:

  1. bankmonitor.hu

   A banktól lehet fedezetcserét kérni és amennyiben a férje ingatlanja megfelelő biztosíték a banknak, át lehet terhelni a jelzálogot arra. Ezt a válóper előtt is lehet intézni.

 2. Kovács Andrea

  Közös hitelem van a volt férjemmel akitől több éve elváltam. Családi házunk fele-fele arányban van a túlajdoni lapon. Én vagyok az adós ő az adóstárs. 7 éve nem lakik itt a fele hitelt nem hajlandó fizetni azóta. Szeretném átválalni tőle a ráéső hitelt és ő hajlandó lenne közös gyermekünkre íratni a 2/4 túlajdonrészét a lakából. A baj az, hogy gyermekünk 16 éves de a gyámügynél még rendben is vannak a dolgok viszont és érthető, hogy volt férjem teljesen meg akar szabadulni a hitel ráeső részétől. Az exem mindenkép akkor hajlandó aláírni az ajándèkozási szerződést ha a bank add egy olyan írásbeli dokumentumot amiben igazolja, hogy exemről teljes mértékben lekerűl a hitel. A “baj” az, hogy a bank nem add ilyen dokumentumot és csak az ajándékozási szerződés után biràlja el a hitelátválalási kèrelmet is. Volt férjem még egy dolog miatt aggodalmaskodik és itt vagyok teljesen tanácstalan, hogy ha velem történik valami akkor ismét visszaszáll rá a hitel. Mit tehetek, hogy végre megtörtènje az ajándékozási szerződés, férjemről lekerüljön a hitel teljes mèrtékben, mert már egy jó ideje húzzodik ez az egész…. vàlaszukat előre is köszönöm

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Andrea! Lehet kérni adóskivonást a banktól. Ez akkor kivitelezhető, amennyiben az Ön jövedelme egyedül is elbírja a hiteltörlesztést. Volt házastárs nem örökös, a hitel nem tud “visszaszállni rá”. A gyermek örökli a házat, adósságot, mindent.

 3. Kovács Andrea

  Értem és köszönöm csak annyi a problémám ezzel, hogy az exem a 2/4 túlajdonrészét kizárólag a közös gyermekünkre íratná. Nem tudom, hogy ha én “adóskívonást” tennék a bankomnál, mert ennek utánaérdeklődtem és a keresetem elbírja egyedül is a törlesztőrészletet akkor a túlajdonrész, hogy alakul utána az exem részéből? Válaszát előre is köszönöm

 4. Kovács Andrea

  Értem és köszönöm csak annyi a problémám ezzel, hogy az exem a 2/4 túlajdonrészét kizárólag a közös gyermekünkre íratná. Nem tudom, hogy ha én “adóskívonást” tennék a bankomnál, mert ennek utánaérdeklődtem és a keresetem elbírja egyedül is a törlesztőrészletet akkor a túlajdonrész, hogy alakul utána az exem részéből? Válaszát előre is köszönöm

 5. F. Péter

  Tisztelt Hölgyem/ Uram!

  Volt feleségemmel van egy közös tulajdonba lévő ingatlanunk (50-50%). Elváltunk, és megegyeztünk, hogy adóstárs cserével Ő marad az egyedüli tulajdonos (másik fél bevonásával) és pedig kiszállok a hitelügyeletből. A Fundamenta viszont ezt nem hagyja, arra hivatkozva, hogy én szerződő fél vagyok, és nem adóstárs (ennél megfelelően cserét nem lehet csinálni). Azt mondták, hogy vegtorlesztésen kívül más lehetőségem nincs. Többször is rákérdeztem, de ugyan ezt válaszolták. Ez tényleg lehetséges, hogy nincs rá mód? Ilyen esetre nincs semmilyen megoldás?
  Válaszát előre is köszönöm!
  F. Péter

 6. Marci005

  Tisztelt Bankmonitor!
  Volt párommal van egy hitellel terhelt ingatlanunk, fele-fele tulajdonjoggal. Én vagyok az adós, a lakáshitel csak tőlem került eddig levonásra, nem közösen fizettük. Az ingatlan vételára 8.800.000 HUF volt, 6.500.000 HUF hitelt vettünk fel rá, amiből még hátra van 5.900.000 HUF tőketartozás.
  Szeretném, ha a lakás az enyém maradna, én fizetném továbbra is a hitelt, az adóstársat pedig kifizetném. Ilyen esetben mennyi pénzt követelhet tőlem?
  Válaszát előre is köszönöm.

 7. Zotya

  Élettársi kapcsolat megszakadása után mi a megoldás a felvett közös hitelre? Amennyiben egyik fél sem hitelképes önállóan és egyikük sem tud harmadik felet bevonni adóstársként?

 8. T

  Tisztelt Hölgyem/ Uram!
  A volt férjem 2002-ben vásárolt egy ingatlant, jelzálog hitellel. Itt közösen laktunk. De az ingatlan a volt férjem tulajdonát képezi 1/1 arányban. Én az ingatlanban tulajdonrésszel soha nem rendelkeztem. 2005-en bevont adóstársként, mivel más banknál hitelkiváltás történt. 2009-2013-i voltunk házastársak. A bíróság a váláskor kimondta, hogy az ingatlan a volt férjem különvagyonát képezi, és minden ezzel kapcsolatos teher őt érinti. Nekem a jövőre nézve az ingatlannal kapcsolatban semmiféle követelésem nincs. Azonban a tavalyi év végén bírósághoz fordult a forintosítás miatt, mivel svájci frank alapú volt a hitel. Tisztességtelen kikötés érvénytelenségének megállapítása iránt. Jelenleg törvényszék előtt van az ügy és engem is beidéztek a bank után, II. rendű alperesként. A kérdésem az lenne, hogy vonhatnám ki magam ebből az eljárásból, hiszen már 4 éve semmi közöm az egészhez. A volt férjemmel a kapcsolatot a válás óta nem tartom és a banktól sem kaptam ezalatt semmiféle tájékoztatást a hitellel kapcsolatban. Mit tehetek? Elég-e a bírósági ítélet, hogy kivonjanak engem ebből az egészből, vagy más is kell hozzá? Az idéző végzésben előírták a kötelező jogi képviseletet is, ez tényleg így van? Ügyvéd nélkül minden beadványom semmis? Kérem segítségét, válaszát előre is köszönöm.

 9. Kérdező

  Tisztelt hölgyem /uram!

  Az lenne a kérdésem hogy olyan esetben mi a teendő ha a férjem külföldön dolgozik, de el szeretnénk válni, viszont a hitelek az ő nevén vannak, de nincsenek fizetve ő át vallalna minden terhet hogy én és a lányunk tiszta lappal lehessünk. Erre milyen lehetőségek vannak illetve mennyi idő a lefolyása a dolognak?köszönöm

 10. Horváth Margit

  Lakáshitelt szeretnék felvenni. Az önrészt az én szüleimtől kapom, a hitelt csak én fogom törleszteni, mert a férjem nem rendelkezik jövedelemmel. A hitelelőminősítésnél is csak az én jövedelmemet igazoltam és annak függvényében állapították meg a hitelképességemet. Van egy 16 évet betöltött közös gyerekünk. Van-e bármilyen mód arra, hogy a férjem kimaradjon a hitelfelvételből, én törleszteném és így a lakás csak az én nevemre kerüljön ? Esetleg a férjem része, bár ez a lakás ily módon nem lesz közös szerzemény a gyerekre átruházódjon ( pl. ajándékozási vagy lemondási okirat alapján) egy esetleges válás során?
  köszönöm!!

 11. Domi

  Kérdésem, hogy ha a jelzàlog hitel tartózàs màr egy faktoring cégnél van, akkor ő velük kell az adósàgból való kiengedést intézni?
  Nehogy az legyen, hogy velük megegyezek, aztàn később kérdőrevonnak, hogy a banki szerződésben még egyetemes adósként szereplek, aztàn megint követeljenek tőlem.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

2018. 08. 15.

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Patt!

  Nincs és a közeljövőben nem is várható enyhülés Törökország körül, az országot mély recesszió fogja sújtani. Önmagában véve ezen várható gazdasági dráma, a török bankok...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.