Van még kraft az ingatlanpiacban – Új csúcsokat dönthetnek a lakásárak

Van még kraft az ingatlanpiacban – Új csúcsokat dönthetnek a lakásárak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-26 Frissítve: 2021-08-06
 

Az ingatlanláz jó néhány éve tombol hazánkban, aminek hatására azt lehet látni, hogy az ingatlanárak szinte hónapról-hónapra magasabb szintekre emelkednek. Ráadásul több jel is arra mutat, hogy az ingatlanok népszerűsége a közeljövőben sem áldozik le. Például az alacsony kamatok egyértelműen támogatják az ingatlanbefektetéseket, de sok friss pénz is hever még a partvonalon, ami ingatlanba áramolhat. A következőkben az Alapblog írását foglaljuk össze, amiben az ingatlanpiac kilátásaival foglalkozott.

Hazánkban meglepő folyamatok mentek végbe a 2007-2008-as évek után. A hazai háztartások vagyona mintegy megduplázódott, összegszerűen kifejezve 15 500 milliárd forintról 34 500 forintra növekedett. Persze a háztartások zöme ezt meg sem érezte, ugyanis a válság óta a társadalmi egyenlőtlenségek is jelentősen nőttek. Ez egyszerűen kifejezve azt jelenti, hogy a gazdagok még gazdagabbak lettek, viszont a többség helyzete nem változott meg gyökeresen. Na de mi lehetett az oka a háztartási vagyon szárnyalásának?

Egyrészről az látszik, hogy a gazdaságpolitika is gazdagabbaknak kedvező intézkedései nagy súllyal esett latba, de az EU-s támogatások beáramlásának a hatása is közrejátszott a háztartások pénzügyi vagyonának emelkedésében. Viszont az is nagyon fontos, hogy időközben egy lakáspiaci láz is végigsöpört az országon, ami az ingatlanok árának elszállását okozta. Az alacsony kamatkörnyezet is kifejtette támogató hatását, mivel így a pénz egy része, ami eddig bankbetétbe, állampapírba áramlott, az ingatlanpiacra vándorolt át.  Így 2016-ban A lakossági pénzügyi vagyonon belül az ingatlanvagyon mintegy 69 százalékot tesz ki, szemben a 2008-as 34 százalékos értékkel. Ráadásul várhatóan itt még csak véget sem ér a történet.

Az MNB is leírta a Pénzügyi Stabilitási Jelentésében, hogy van még tér a lakásárak növekedésre, ami az Alapblog megállapításával is egybecseng. Mivel a magas árak miatt jó befektetésnek számít jelenleg az ingatlan, és még pénz is van, ami ingatlanba áramolhat, így az ingatlanpiaci emelkedés valószínűleg még korántsem ért a végéhez. Az Alapblog „Még mindig van fűtőanyag az ingatlanboomhoz” című írásában bővebben is olvashatunk erről és sok más érdekes témáról is.

Hirdetés
Hirdetés