Van stratégiád, vagy csak sodródsz a piacon?

Van stratégiád, vagy csak sodródsz a piacon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-22 Frissítve: 2018-07-02
 

Akinek van valamekkora megtakarítása, az most befektet: olyan alacsonyak a fix kamatozású eszközök hozamai, hogy sokszor már az inflációs kilátások is meghaladják azt. Márpedig, ha ez bekövetkezik, akkor hiába gyarapszik számszakilag a befektetett összeg, a vásárlóértéke csökken (azaz a reálhozama negatív). Ennek elkerülése miatt, a magasabb hozampotenciállal rendelkező befektetések kereslete emelkedett. De a magasabb hozam (a pénzügyek jelenlegi állása szerint) rendszerint magasabb kockázattal párosul. De mi egyáltalán a kockázat? Hogyan tudod ezt te elviselni? Első kérdésre tudjuk a választ, a másodikban pedig segítünk!

Hozamkörnyezet

1,5%. Ez bizony nem a reggeli müzlihez használt tej zsírtartalma. 1,5% az alapkamatunk, miközben a Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs célja 3%. Szerencsére magánszemélyként azért alacsony kockázattal is találunk ez utóbbi értéket meghaladó befektetést. Ilyen lehet a Prémium vagy Bónusz Magyar Államkötvény. (Előbbi infláció felett ad futamidő függvényében 3 vagy 3,5%-ot, míg utóbbi a rövid távú állampapírok kamatozása felett fizet 1,25-2,5%-ot.) A lakossági papírok ajánlatának teteje jelenleg 4,49%. Ez még 5% sincs, amihez 2024-ig tartó futamidő társul.

Hozamelvárás

A fentiek ellenére naponta tapasztaljuk, hogy a befektetni szándékozók hozamelvárása nem 4, 5, 6 vagy esetleg 7%. Sokszor a befektetni vágyók két számjegyű hozamokat szeretnének elérni. Nem lehetetlen! De tisztában kell lennünk a kártya másik oldalával is: ehhez magas kockázatot kell vállalni, és az ilyen típusú befektetésekhez legalább 8-10 éves ajánlott időtáv társul. Akkor hogyan fogjunk hozzá?

Terv

Először is szükségünk van egy jövőképre. Tudjuk, hogy a megtakarított pénzzel mihez szeretnénk kezdeni a jövőben. Ha például biztosak vagyunk benne, hogy egy éven belül felhasználjuk (autó, esetleg ingatlan vásárlása), akkor bele se kezdjünk valami kockázatos befektetésbe. Ilyenkor meg kell elégednünk 2,5-3,5% körüli hozamokkal. Viszont ha tudjuk, hogy jó pár évig nincs szükségünk a pénzre (akár nyugdíjig), ráadásul nem ijedünk meg egy kis kockázattól sem, akkor megnyílik a befektetések széles tárháza. De mi is az a kockázat egyáltalán?

Kockázat

A kockázatot nagyon sokféleképpen lehet megfogni, de a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, hogy a jövőbeni pénzáramok bizonytalansága. Ebben benne van minden: az, hogy nem úgy teljesített a befektetésünk, mint elképzeltük, esetleg negatív teljesítményt nyújtott. De az is beletartozik, hogy ugyan a befektetésünk pont annyit hozott, mint amit vártunk tőle, de közben a piacon a duplája is elérhető lett volna. Ha már csak egyszer is befektettünk, akkor ismerősen csengenek ezek a kifejezések: partnerkockázat, kamatkockázat, tőkekockázat, inflációs kockázat stb.. Ezek mind arról szólnak, hogy valami miatt nem annyit kapunk, vagy nem annyit ér, amit kaptunk, mint amire számítottunk.

Bizonyos kockázatokat egészen jó lehet kezelni. Ilyen például a papírok egyedi kockázata. Ha befektetési alapot vásárolunk, akkor sohasem egy befektetés teljesítményétől függ a pénzünk értéke. A partnerkockázat is csökkenthető, ha bejegyzett, megbízható szolgáltatótól válogatunk. Van olyan kockázat is, amit nehezen tudunk kezelni. Ilyen például az inflációs kockázat vagy más devizanemben befektetve a devizakockázat. (Mindkettő kezelhető, de nem tökéletesen, ráadásul általában nem túl olcsón.) De van olyan kockázat, amit egyszerűen el kell fogadni, ha abba a szektorba fektetünk: a piaci kockázat. És mit jelenet a piaci kockázat? Mint minden más kockázat: a piac (és vele együtt a befektetésünk) nem úgy alakul, mint ahogy vártuk. Ezt úgy is elképzelhetjük, hogy ugyanakkora hozamra tettünk szert, de közben megjártuk a poklokat is (jelentős időleges tőkeveszteségünk volt), de jelentheti azt is, hogy sohasem volt negatívban a befektetésünk, de nem is ért el két számjegyű hozamot. És honnan tudja az, akinek sohasem volt befektetése, hogy hogyan viseli a kockázatot? Úgy, hogy kipróbálja!

Kockázati teszt

Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött nyugodtan mondhatjuk, hogy hiába gondolja bárki, hogy ő aztán ilyen, vagy olyan befektető. Általában a befektetéseik első éveiben (hónapjaiban) túl nagy kockázatot vállalnak a megtakarítók, majd az első negatív periódus után túl keveset. Ahhoz, hogy kiderüljön, te hogyan viseled a kockázatot, használd befektetési szimulátorunkat!

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉSI SZIMULÁTORT>>

Ezzel négy múltbeli valós befektetésen keresztül megismerheted, hogyan viselkednél egy éles helyzetben. Minden befektetésnél 4 megfigyelési pontban döntheted el, mit csinálsz: eladod, megtartod, megduplázod vagy megfelezed befektetett pénzed. A végén pedig elküldjük a személyre szabott profilod, ezzel is segítve első lépéseidet a befektetések világában.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés