Betöltés

Váratlan megoldás ment meg minket nyugdíjkáosztól?

szerző: Bankmonitor
2017-10-07

A világ egyes országaiban, köztünk hazánkra nézve is nagy fenyegetést jelent a társadalom rohamos ütemű öregedése. Márpedig a munkaképes korú népesség csökkenése alapjaiban rengeti meg a nyugdíjrendszert is. A kilátástalannak tűnő helyzetben azonban a technológiai fejlődés képében mégis megoldásra lelhetünk. Akármennyire is meglepőnek tűnik, lehet, hogy éppen a robotizáció lesz az, ami a következő évtizedekben megmenti a nyugdíjasok helyzetét. Az Alapblog egyik írásában pont ezt a témát vesézgeti.

Néhány évtized alatt hazánk demográfiai képe drasztikusan meg fog változni, míg ma nagyjából egy nyugdíjasra négy aktív korú lakos jut, addig 2050-re ez az arány kettő alá fog csökkenni. Vagyis egy nagy szakadékot kellene valahogy áthidalni, amire nem igazán mondhatnánk, hogy meg van a kellő munkaerőpiaci tartalék.

Itt jön szóba a robotizáció, ami manapság egy igen megosztó fogalom az emberek körében. Látván a technológiai fejlődés ütemét, nem elképzelhetetlen, hogy a teremtő rombolás folyományaként hamarosan számos munkahelyet robotokkal fognak kiváltani. Mondani sem kell, hogy ez merőben átformálná a munkaerőpiacot, többet közt berendezkedhetnénk a tartósan alacsony infláció és kamatok korszakára.

Másrészről látjuk azokat az irányokat is, amelyekben a segítségünkre lehet ez a változás. Például Japánban, amely köztudottan az egyik legelöregedőbb társadalom nem igazán félnek a robotok térnyerésétől, inkább üdvözlik a munkaerőt kiváltó hatásukat. Sok érdekes részlet is kiderül az Alapblog a „Majd a robotok megmentik a nyugdíjasokat” című írásából.

Címkék:

3 Hozzászólás

 1. Molnár

  Állandóan megy a félelemkeltés ráadásul nem igaz. KSH adatok. Most van 1,8 milla nyugdíjas és kap még 300 ezer ember egyéb eltartási járadékot (rokkant, árva, leszázalékolt, értelmi fogy stb) Tehát 2,1 millió eltartott. 2020 ig mire az összes Raktó bemegy nyugdíjba (férfi is) emelkedik a szám összesen 100 ezret. Utána pedig elkezd csökkeni a nyugdíjasok száma. Míg pl 1954 ben 224 ezren születtek, addig 1962 ben már csak 120 ezren. A Gyes bevezetésétől kezdett emelkedni a szám. 1967-ben 138 ezren születtek és még 1974 ben is csak 150 ezren. 1975 a csúcs 190 ezer fővel és azóta csökken 1997-ig 100 ezerre utána mai napig évi 90 ezren stagnál. Tehát a Rakók után a 60 -as évek szülöttei mennek nyugdíjba akik egészen 1973-ig fele annyian vannak mint a Ratkók vagyis azt 50 -es évek generációja. Az elhalálozás pedig évi stabil 130 ezer Fő. Tehát kamu ez a nyuggerszám emelkedés. Nyugdíjasnak jó lenni, de a nyugdíjas meghal!

 2. Maci Laci

  Az a sok megöregedő, majd nyugdíjba vonuló ember mind előre befizette, kifizette a leendő nyugdíjának a fedezetét. Többszörösen is.

 3. János

  “Itt jön szóba a robotizáció, ami manapság egy igen megosztó fogalom az emberek körében. Látván a technológiai fejlődés ütemét, nem elképzelhetetlen, hogy a teremtő rombolás folyományaként hamarosan számos munkahelyet robotokkal fognak kiváltani. Mondani sem kell, hogy ez merőben átformálná a munkaerőpiacot, többet közt berendezkedhetnénk a tartósan alacsony infláció és kamatok korszakára.”
  Csak nem nálunk! Ebben az országban a robotizáció csak arra lesz jó, hogy az amúgy is gazdag, kizsákmányoló “munkáltatók, vállalkozók” még gazdagabbak, a többiek – értsd: mindenki más – még szegényebbek, alárendeltebbek legyenek!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Pontosan ezért nincs 310-nél a forint

2018. 07. 07.

A foci mellett most szinte mindenki arról beszél, hogy miért gyengült a forint és mit lehet ebben a helyzetben csinálni. Az Alapblog friss írásából kiderül, hogy alapvetően külső tényezők miatt...

Gyengül a forint, jön az áremelés a cégeknél

2018. 06. 30.

A forintgyengülésről nagyon sokat lehet manapság hallani, azonban arról már kevésbé, hogy mit fognak erre válaszolni a cégek. Az Alapblog írása szerint elképzelhető, hogy azokban a szektorokban, ahol akár éveket...

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.