Betöltés

Váratlanul levelet kaptak az Erstések – Fontos változás jön!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-08

Érdekes levelet kapott az egyik kollégánk az Erstétől, amiben arra hívták fel a figyelmét, hogy az Erste Joker hitelkártyájának visszatérítési akciója 2017. szeptember 12-től megszűnik. Helyette az Erste Max visszatérítési akciót használhatja és a hitelkártyája is annak minősül a jövőben. A következőkben bemutatjuk, hogy mi változik és mire kell figyelni.

Az Erstének korábban nagyon népszerű hitelkártyája volt a Joker, viszont annak igénylési lehetőségét 2017. januárjában leállították, és helyette az Erste Max hitelkártyát vezették be. A meglévő ügyfélkörnek persze biztosították a kedvező visszatérítési lehetőséget, viszont ezt kivezetik jövő hétfővel. Keddtől már a Joker helyett a Max kondícióit kell lázasan nézegetni.

Rögtön az elején leszögezzük, hogy amennyire aggasztónak hangozhat először a dolog, annyira nem az, szinte minden marad a régiben, csak egy kicsit bonyolultabban jutunk hozzá a visszatérítéshez. Azért is fókuszálunk erre, mert alapvetően ez a hitelkártya legfőbb előnye és sokan éppen ezért használják. Kollégánk például úgy, hogy szinte csak hitelkártyával fizet egy hónapban és mindig visszatölti időben a keret összegére a kártyát, már több tízezer forintot kapott vissza, és még nincs itt az év vége.

A Jokernél úgy működött a visszatérítés, hogy minden költés után 1%-ot kapott vissza a tulaj, ezen felül pedig még 3%-ot (összesen 4%-ot), ha bizonyos kiemelt üzletkategóriákban vásárolt. Nyolc kategória (benzinkút, divat, otthon, barkács-kert, elektronikai áruházak, utazás, szépségápolás-egészség, szórakozás) tartozott ide, amiből egy időben hármat lehetett választani, de persze idővel lehetett rajta módosítani, melyik három után szeretne az ember visszatérítést kapni.

Egyszerű volt a folyamat, mert minden hónapban 10-ig (ha munkaszüneti esik, akkor az utána lévő munkanap, ahogy most is) megnézték a költéseket és utána jóváírták a hitelkártyán a visszatérítést. A helyzet jövő keddtől úgy változik meg, hogy automatikusan nem forintot kapunk, hanem Erste forintokat.

A Jokernél látott nyolc kategória marad és a visszatérítési százalékok sem változnak. Az új rendszerben automatikusan megmarad az a három kiemelt kategória, amit beállítottunk. Jövő keddtől viszont Erste forintokat kapunk a vásárolások után, amit a netbankban és a havi összesítőn láthatunk majd.

Ha ezeket a pontokat be akarjuk váltani, akkor a tervezett vásárlás előtt, vagy a vásárlást követően legkésőbb a soron következő fordulónap (minden hónap 10-e) előtt 1 munkanappal az Erste netbankban meg kell adni, hogy melyik üzletkategóriában és mekkora összegben akarjuk beváltani a pontjainkat. Egy Erste forint egy forintnak feleltethető meg. A megkötés, hogy a minimálisan beváltható összeg 5000 Erste forint, felső korlát viszont nincs. Az Erste forintok nyugodtan gyűlhetnek, mert nem évülnek el és bármikor beválthatók.

A fő változás az, hogy ha a valós forint alapú visszatérítést akarjuk, akkor a netbankban kell egy kitérőt tennünk előtte. Ez a Joker esetében nem így volt, egy kicsit körülményesebb lesz a visszatérítés. De ne feledjük, hogy a visszatérítés mértéke még mindig magas. További fontos változás, hogy míg a Jokernél havi szinten visszatérítést maximum 250 ezer forintos költés után kaptunk összevontan, addig ez a limit lecsökken 200 ezer forintra.

15 Hozzászólás

 1. Homérosz

  Évek óta használom, pont most járt le, -augusztusban – a társkártyával együtt. Új kártyát nem küldtek, tehát nem használható. Három napja e-mailben feltettem a kérdéseimet, hogy akkor most mi van?
  Nagy ívban leszarnak, nem szólnak hozzám, kártyám nincs, más bank után kell nézni

 2. FI

  És a havi zárlati költség nem 200 Ft, hanem 290 Ft !

 3. Kovácsné

  Még egy változás: a postai befizetések után nem ad pontot.

 4. Tóth Sándor

  Nem hogy az egyszerűség felé haladnánk, inkább bonyolítják az életünket és ez nem csak a bankokra érvényes! Mindenkinek elmennek otthonról?!

 5. Tedes

  Nem mindenkinek ezt a változatot adták, sokak egy másik konstrukciót folytathattak volna Wiz Air néven, mely repülőtéri szolgáltatásokat és jegyeket igénylőknek jó. Az Erste nem kérdezte meg a Joker tulajdonosokat, hogy melyik változatot kivánják a jövőben használni, valamilyen szempont alapján maguk döntöttek.

  1. bankmonitor.hu

   Az igazság az, hogy a Joker hitelkártyához logikában a legközelebb eső kedvezményformát választották ki az Erstések. A Wizz Air kártya más logikára épül és a felhasználása is korlátozott. Nem hinnénk, hogy aki először nem a Wizz Air kártyát választotta, akkor az most valami miatt áttérne arra.

 6. csokasaci

  Van még egy fontos különbség: eddig árucikkenként kaptuk a +3 %-os visszatérítést, most üzlettípusonként. Tehát ha be van jelölve mondjuk a “ruházat”, eddig a Tescoban vásárolt ruha után is megkaptuk, most csak akkor, ha mondjuk a CundA-ban vesszük meg. Nehezíti az életet.

  1. bankmonitor.hu

   Cáfolnunk kell ezt az állítást. Korábban a Jokernél és most majd a Max esetében is üzlettípusonként van a visszatérítés. Minden boltnak van egy kódja (MCC), ami alapján be lehet kategorizálni. A rendszer nem tud különbséget tenni árucikkenként, mert azt a bank nem is látja, csak magát a végösszeget és azt, hogy hol vásároltak. Ha megfelel az MCC kódja, akkor ad magasabb visszatérítést, ha nem, akkor csak az alacsonyabbat. Ez alapján ad a bank visszatérítést, és ez az elérhető információk alapján és hirdetmények szerint semmi sem változik. A Tesco általános költés az normál kategóriába esne, a C&A a választás esetén viszont a ruházatba és ott a magasabb visszatérítés érvényes. A Tescóban lévő vásárláskor a végén fizetjük ki a ruhát, de mivel a Tesco a számla kiállítója, ezért a magasabb visszatérítésre nem lennénk jogosultak. Elképzelhető, hogy a Tesco létesítményén belül, de egy másik üzletben volt maga a költés, ezért kaphatott ott visszatérítést.

 7. László

  Mit jelent, “ha valós forint alapú visszatérítést akarjuk, akkor a netbankban kell egy kitérőt tenni előtte”? Tehát az Erste forint helyett valamilyen formában továbbra is van lehetőség forint alapú automatikus visszatérítés kérésére a hitelkártyás számlára?
  Várva a választ, köszönettel: László

  1. bankmonitor.hu

   A cikkben részletesen leírtuk a folyamatot, de most még egyszer mutatnánk az okozati összefüggést: költés egy üzletben -> Erste Forint jóváírás -> Erste Forint beváltás valós forintra -> újabb költéskor jóváírnak a számlánkon valós forintot. Egy kicsit bonyolultabb lett, de nem vészes.

 8. Tóth István Róbert

  Én a Citibank lakossági üzletágának megszűnésével kerültem az Erste-hez,(igaz, régebben ügyfelük voltam…) nem látok különbséget, ott is így kaptam a visszatérítést előzetes netbank látogatás, ott citi-forint beváltás után…ott nem volt üzlettípus-megkötés, de nem is volt jóváírás-különbség!

 9. zoltán

  remélem nemsokára jön, hogy először be kell jelentkeznem a netbankban, majd elmenni egy erste fiókban (esetleg előtte még az automatán is bejelentkezni) sorszámot húzni, aztán mehetsz vásárolni, csak gratulélni tudok

 10. tibor

  Egy dolog nem világos. Honnan tudjam azt, hogyha egy boltba vásárlok, akkor arra lesz visszatérítés?
  Pl. bármely elektronikai boltba vásárolt termék után lehetséges visszatérítés?
  Van valami lista vagy kód?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tibor,

   Sajnos hivatalos lista nincs arról, hogy mely üzletek esetében jár a kiemelt visszatérítés. Az adott üzletben kellene utánajárni az MCC kódnak (ez alapján lehet bekategorizálni), ugyanakkor személyes tapasztalat alapján mondhatjuk, hogy ennek ott sem mindig tudnak megfelelni. Mi több kört is futottunk az áruház és a bank ügyfélszolgálata között mire kiderült az igazság.

 11. Weszely Tamás

  Összegeztem a visszatérítéseimet, ami a januári kártya igénylésem óta a 8 ezreléket (!!!!) érte el nem hogy 1 százalékot vagy 4 százalékot. Pár sörre vagy egy kis borra elég, de valójában nudli az egész, a kártya költségeit futja.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Blogajánló