Vegyél lakást 2006-os áron!

Vegyél lakást 2006-os áron!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-01
 

Aki szeretne jó áron lakást venni, annak nem szabad sokáig gondolkoznia, ugyanis az árak az elmúlt egy évben folyamatosan emelkedtek, jelenleg a 2006-os szinten vannak. A drágulás a várakozások szerint a következő években gyorsulni fog, így a lakások ára belátható időn belül visszatérhet a 2008-as válság előtti szintre. Mindezek tetejében a lakáshitelt is olcsón lehet felvenni!

Magyarországon a lakásárak alakulásáról sokféle statisztika létezik. Tesz közzé adatokat a KSH, ad becslést a Duna House ingatlanközvetítő iroda és aktív ezen a területen az FHB Bank is. Utóbbi most közölt friss adatokat.

Idén a második negyedévben (az első negyedévhez képest) reálértéken számolva 1,7 százalékkal emelkedett a lakások átlagára Magyarországon –derül ki az FHB lakásárindex adataiból.

Ezzel a növekedéssel az árak visszaértek arra a szintre, ahol 2006-ban voltak, de még mindig nem érték el a válság előtti szintet. Aki most vásárol lakást, 8 százalékot spórolhat, ha úgy vesszük, hogy az ingatlanárak 2008-ban voltak normális szinten.

A még mindig a válság előtti szinten lévő árakon túl egy másik tényező is kedvező a lakásvásárlást tervezők szempontjából, ez pedig a hitelpiac. Az idén szeptemberben a lakáscélú forinthitelek átlagos hiteldíja a folyósításkor mindössze 5,6 százalékos volt. Pezseg is ettől a hitelpiac, hiszen 2015 harmadik negyedévében 110 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki a bankok, 43,5 százalékkal többet, mint az előző negyedévben!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az árak növekedése 1,5 éve töretlen. Igaz, amíg az FHB Lakásárindex 2015. első negyedében 6 százalékos drágulást mutatott, a drágulás idén április és június között lelassult. Az, aki kivárt, már eddig is sokat veszített, hiszen az árnövekedés már 2014 tavaszán elindult, azóta pedig 2015 júniusáig reálértéken számolva 14,6 százalékos lakásár emelkedésnek lehettünk szemtanúi.

Budapest a nagy nyertes

A lakásvásárlást tervezők szempontjából elgondolkodtató lehet az is, hogy amíg korábban javarészt csak a fővárosi ingatlan adás-vételek húzták felfelé az árakat, mára a drágulás az ország minden régiójában elindult. Az élen, 17 százalékos áremelkedéssel a Közép-Magyarország jár, de legkisebb növekedést elkönyvelő Közép-Dunántúlon is 9 százalékos volt az árak növekedése.

A település típusok között a főváros az országos átlagnál jóval magasabb, 17 százalékos lakásár emelkedéssel büszkélkedhet, de a megyeszékhelyeken és a községekben is 10 százalék körüli növekedést regisztráltak.

Fontos tudni, hogy akár Budapestről, akár megyeszékhelyekről van szó, kijelenthető, hogy a drágább kerületek válságállónak bizonyultak. Az áruk nem csökkent nagymértékben 2008-óta, így ne lepődjünk meg, ha itt már most is a 2008-ban mértnél magasabb árakkal találkozunk. A legkisebb árak utáni legnagyobb zuhanást Észak- és Kelet Magyarország ingatlanpiaca szenvedte el, így ezekben a térségekben elhúzódhat az árak visszarendeződése.

A mostani időszak jellegzetessége, hogy hiába kezd magához térni az ingatlanpiac, hiába kezdtek el nőni a lakásárak, azok a vásárlók járhatnak sikerrel, akik használt lakást keresnek. Új lakás ugyanis nem nagyon épül. Még a magyar ingatlanpiac motorjának számító Budapesten sem.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés