Vegyél lakást 2006-os áron!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 12. 01.

Aki szeretne jó áron lakást venni, annak nem szabad sokáig gondolkoznia, ugyanis az árak az elmúlt egy évben folyamatosan emelkedtek, jelenleg a 2006-os szinten vannak. A drágulás a várakozások szerint a következő években gyorsulni fog, így a lakások ára belátható időn belül visszatérhet a 2008-as válság előtti szintre. Mindezek tetejében a lakáshitelt is olcsón lehet felvenni!

Magyarországon a lakásárak alakulásáról sokféle statisztika létezik. Tesz közzé adatokat a KSH, ad becslést a Duna House ingatlanközvetítő iroda és aktív ezen a területen az FHB Bank is. Utóbbi most közölt friss adatokat.

Idén a második negyedévben (az első negyedévhez képest) reálértéken számolva 1,7 százalékkal emelkedett a lakások átlagára Magyarországon –derül ki az FHB lakásárindex adataiból.

Ezzel a növekedéssel az árak visszaértek arra a szintre, ahol 2006-ban voltak, de még mindig nem érték el a válság előtti szintet. Aki most vásárol lakást, 8 százalékot spórolhat, ha úgy vesszük, hogy az ingatlanárak 2008-ban voltak normális szinten.

A még mindig a válság előtti szinten lévő árakon túl egy másik tényező is kedvező a lakásvásárlást tervezők szempontjából, ez pedig a hitelpiac. Az idén szeptemberben a lakáscélú forinthitelek átlagos hiteldíja a folyósításkor mindössze 5,6 százalékos volt. Pezseg is ettől a hitelpiac, hiszen 2015 harmadik negyedévében 110 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki a bankok, 43,5 százalékkal többet, mint az előző negyedévben!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az árak növekedése 1,5 éve töretlen. Igaz, amíg az FHB Lakásárindex 2015. első negyedében 6 százalékos drágulást mutatott, a drágulás idén április és június között lelassult. Az, aki kivárt, már eddig is sokat veszített, hiszen az árnövekedés már 2014 tavaszán elindult, azóta pedig 2015 júniusáig reálértéken számolva 14,6 százalékos lakásár emelkedésnek lehettünk szemtanúi.

Budapest a nagy nyertes

A lakásvásárlást tervezők szempontjából elgondolkodtató lehet az is, hogy amíg korábban javarészt csak a fővárosi ingatlan adás-vételek húzták felfelé az árakat, mára a drágulás az ország minden régiójában elindult. Az élen, 17 százalékos áremelkedéssel a Közép-Magyarország jár, de legkisebb növekedést elkönyvelő Közép-Dunántúlon is 9 százalékos volt az árak növekedése.

A település típusok között a főváros az országos átlagnál jóval magasabb, 17 százalékos lakásár emelkedéssel büszkélkedhet, de a megyeszékhelyeken és a községekben is 10 százalék körüli növekedést regisztráltak.

Fontos tudni, hogy akár Budapestről, akár megyeszékhelyekről van szó, kijelenthető, hogy a drágább kerületek válságállónak bizonyultak. Az áruk nem csökkent nagymértékben 2008-óta, így ne lepődjünk meg, ha itt már most is a 2008-ban mértnél magasabb árakkal találkozunk. A legkisebb árak utáni legnagyobb zuhanást Észak- és Kelet Magyarország ingatlanpiaca szenvedte el, így ezekben a térségekben elhúzódhat az árak visszarendeződése.

A mostani időszak jellegzetessége, hogy hiába kezd magához térni az ingatlanpiac, hiába kezdtek el nőni a lakásárak, azok a vásárlók járhatnak sikerrel, akik használt lakást keresnek. Új lakás ugyanis nem nagyon épül. Még a magyar ingatlanpiac motorjának számító Budapesten sem.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.